Política 27/05/2019

L’efecte Sánchez i les pugnes internes ensorren Podem

Els plans d’Unides Podem per forçar Pedro Sánchez a convidar-los a un govern de coalició a Espanya no han rebut l’empenta que Pablo Iglesias desitjava aquest 26-M

Elena Freixa
2 min
El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, votant ahir a Madrid.

BarcelonaEls plans d’Unides Podem per forçar Pedro Sánchez a convidar-los a un govern de coalició a Espanya no han rebut l’empenta que Pablo Iglesias desitjava aquest 26-M. La fragmentació i les pugnes internes del partit els han infligit un càstig greu: la pèrdua de l’alcaldia de Madrid per la batalla interna entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. En altres ciutats, la recuperació de vots del PSOE ha castigat el partit lila per segon cop -ja ho va fer a les generals del 28-A, quan els van ensorrar fins als 42 diputats enfront dels 69 amb què partien- i l’ha afeblit allà on tenia la seva principal força: els municipis. El partit lila va veure ahir esvair-se el lideratge de Manuela Carmena, a qui Unides Podem va retirar el suport com a càstig per haver-se passat a l’equip d’Errejón. Al tancament d’aquesta edició, el suport d’Iglesias a IU a la ciutat de Madrid, que no aconseguia ni tan sols representació al consistori, podia ser la derrota més dolorosa per al partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Barcelona, el frec a frec entre els comuns d’Ada Colau i els republicans d’Ernest Maragall va acabar amb victòria per al segon per la mínima. Unides Podem també veia esvair-se l’alcaldia de Saragossa -on el trencament amb Saragossa en Comú ha dividit el vot- i Santiago de Compostel·la, on la confluència Compostel·la Oberta no va poder resistir l’embat del PSOE. En la majoria de casos, Iglesias i Sánchez s’hauran d’entendre per garantir la continuïtat de governs progressistes. Amb una gran diferència: la correlació de forces als municipis ara s’ha invertit a favor del PSOE.

Errejón agreuja la crisi a Iglesias

El pols d’Errejón a Iglesias amb la candidatura Més Madrid per assaltar el govern de la Comunitat de Madrid -de bracet amb Manuela Carmena a l’ajuntament madrileny- deixa tocat el líder del partit lila. Les repercussions d’aquests resultats són incalculables. Al tancament d’aquesta edició, i amb el 50% del vot escrutat, la llista de l’exnúmero 2 d’Iglesias s’imposava amb contundència a l’opció d’Isa Serra, la candidata d’Unides Podem, que pugnava per mantenir la representació. Amb aquest panorama, ni els resultats europeus van ser un bàlsam en la nit. A diferència de fa cinc anys, Unides Podem va optar per presentar-se amb IU i ha obtingut sis diputats a l’Eurocambra, lluny dels onze que havia sumat per separat el 2014.

stats