Eleccions municipals

Catalunya: el país que no aprofita ni el vent ni el sol

Les nuclears produeixen més de la meitat de l'energia elèctrica, però s'acabaran d'aquí una dècada

4 min
Un parc eòlic en una imatge d'arxiu.

BarcelonaA la cua d'Europa i també d'Espanya. La proliferació de les energies renovables no ha estat una prioritat a Catalunya i amb una sequera històrica que redueix a la mínima expressió la potencialitat de les centrals hidràuliques, el problema es pot fer molt gros a mitjà termini. Les centrals nuclears aporten més de la meitat de la producció d'energia elèctrica anual (un 57,7% el 2021), però la seva data de caducitat està fixada per a l'inici de la dècada del 2030. Avui es fa impossible pensar que Catalunya sigui capaç de suplir les nuclears amb renovables quan arribi el moment, i el gas, el petroli i la importació d'electricitat a través de les línies d'alta tensió des de França o l'Aragó podrien guanyar importància en els propers anys si no hi ha un canvi radical del model. A l'ARA, aprofitant que durant les pròximes dues setmanes es parlarà molt dels municipis, ens hem plantejat analitzar la situació de cinc grans àmbits que afecten el conjunt del territori, començant precisament pel de l'energia.

Producció bruta d'energia elèctrica
En GWh
Producció d’energia a Catalunya el 2021
En percentatge

Nuclear

57,7

Altres no

renovables 2,3

TOTAL

10,5

Cogeneració

Renovables

12,0

17,5

Cicles

combinats

Hidràulica

49,0

Biomassa forestal i agrícola 0,2

Solar termoelèctrica 1,4

Renovables

Biogàs 2,4

RSU renovable 2,5

Eòlica

Fotovoltaica

8,0

36,5

Nuclear

57,7

Altres no

renovables 2,3

TOTAL

10,5

Cogeneració

Renovables

17,5

12,0

Cicles combinats

Hidràulica

49,0

Biomassa forestal i agrícola 0,2

Solar termoelèctrica 1,4

Renovables

Biogàs 2,4

RSU renovable 2,5

Eòlica

Fotovoltaica 8,0

36,5

Nuclear

57,7

Altres no

renovables 2,3

TOTAL

 

 

Cogeneració

10,5

Renovables

17,5

Cicles combinats 12,0

Hidràulica

49,0

Renovables

Fotovoltaica 8,0

Eòlica

36,5

RSU renovable 2,5

Biogàs 2,4

Solar termoelèctrica 1,4

Biomassa forestal i agrícola 0,2

L'últim any del qual hi ha dades definitives és el 2021: només el 17,5% del global de l'energia produïda es va obtenir per fonts renovables. La nuclear (57,7%) d'una banda, i els cicles combinats (12%) i la cogeneració (10%) –que es basen en bona part en el gas– de l'altra, van ser les fonts principals d'energia. Pel que fa a les renovables, van aportar bàsicament a partir dels molins de vent (6,4%) i de les centrals hidràuliques (8,6%). Han estat, de fet, les hidràuliques les que, en funció de la bondat de les pluges de cada any (que impacten directament en els cabals dels rius i dels pantans), han fet que el pes de les renovables hagi estat més gran o més petit i no sembla que l'aportació el 2023 pugui ser gaire rellevant. De plaques fotovoltaiques o d'aerogeneradors per obtenir energia eòlica, en canvi, Catalunya en va molt escassa.

Deures pendents

Els experts coincideixen a assenyalar la responsabilitat de la Generalitat en el dèficit estructural en energies renovables. Si en lloc de parlar de producció, ho fem de potència instal·lada –la capacitat de produir energia–, Catalunya està molt lluny de la d'altres comunitats de l'Estat. El Principat se situa al voltant dels 4.000 megawatts (MW), mentre que Castella i Lleó multiplica per tres aquestes xifres (12.500 MW) i Galícia, l'Aragó, Extremadura, Castella-la Manxa i Andalusia en disposen més del doble.

Potència d’energia renovable instal·lada
En MW total i en percentatge, el que representa la potència instal·lada de renovables a cada comunitat el 2022

L’energia eòlica té avui aproximadament 1.300 MW de potència i la fotovoltaica no arriba als 500, números pràcticament idèntics als del 2012. "En les renovables s’ha de tenir molta més potència instal·lada per garantir energia", recorda José Enrique Vázquez, president del Grup de Gestors Energètics. La comparació amb la nuclear és força exemplificadora: mentre està encesa, la nuclear sempre va produint el mateix, però en canvi les plaques solars depenen del sol que faci i els aerogeneradors, del vent. 

En projecte hi ha 16 parcs eòlics que esperen autorització o bé del ministeri o bé de la Generalitat i que aportarien uns 900 MW més al sistema. També hi ha uns 160 projectes en fotovoltaiques, que ocuparien una superfície de més de 4.000 hectàrees i permetrien una potència de 2.500 MW. Perquè ens fem una idea de la magnitud del desafiament, una Catalunya que fa anys que va al ralentí hauria de generar 12.000 MW abans del 2030 i 65.000 abans del 2050 per complir els compromisos de descarbonització. Ara per ara, una quimera.

Parcs eòlics en funcionament
Aerogeneradors per municipis i potencia total per parc
Centrals fotovoltaiques
Potència instal·lada i superfície
Autoconsum fotovoltaic

60.208

466,6 MW

Potència total

d’autoconsum

Instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

60.208

Instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

466,6 MW

Potència total

d’autoconsum

60.208

Instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

466,6 MW

Potència total

d’autoconsum

Bastons a les rodes

Hi ha principalment dos motius que ho endarrereixen tot des de fa una dècada. El primer, la burocràcia. "No pot ser que demanis una subvenció per a una fotovoltaica el gener de l’any passat i et comencin a respondre ara", apunta Vázquez, molt crític amb la falta de model energètic del país que tenen els polítics, "tot i haver tingut la sort de comptar amb tècnics excel·lents com Pere Palacín i Assumpta Farran", tots dos directors generals d'Energia. Ell és partidari de la revisió a posteriori i no pas a priori dels projectes que comptin amb un aval tècnic al darrere.

El segon motiu del dèficit en renovables és l'oposició veïnal. "¿No volem grans parcs de 50 MW? Doncs llavors potser caldrà l'eòlica dins del mar, perquè Catalunya és un país petit ple de boscos", apunta. Ell és partidari d'un model repartit pel territori de petites instal·lacions a cada municipi: "Cada poble pot tenir la seva petita planta de 5MW i plaques solars a tots els edificis que puguin. Si els pobles no es plantegen això, vindrà un empresari i n'instal·larà un de 50 MW".

Empreses energètiques públiques com la de Barcelona o la de la Generalitat s'han sumat fa poc al mercat, tot i que la seva incidència té impacte principalment en els edificis públics –als quals ha estalviat una important factura elèctrica–. Hi ha altres projectes similars que s'han fet pel territori com els de Rubí Brilla, VilaWatt i Reus Energia. Però s'hi podrien sumar altres cooperatives o comunitats de veïns, interessades tant en un consum més eficient i sostenible com en reduir el preu que paguen per l'energia.

Preu de l'electricitat a Espanya
Preus mitjans en euros per MW/hora

L'emergència climàtica que viu el planeta obliga a accelerar la transició energètica, però Catalunya té molts deures pendents. "Es tracta de canviar tot el model de generació, i apostar per les renovables, de distribució, perquè es faci de forma local, i també la manera de consumir l'energia", conclou Vázquez. Probablement la tecnologia seguirà ajudant a fer-ho.

stats