Eleccions municipals

Sant Cugat, el paradigma de la fragmentació postconvergent

Junts aspira a desbancar Esquerra de l'alcaldia i recuperar un dels seus feus més preuats

3 min
Imatge de l'acte de joves de Junts a Sant Cugat

Sant Cugat del VallèsNomés sortir de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat, a Sant Cugat centre, es percep l'ambient electoral: hi ha una parada informativa del candidat socialista, Pere Soler; just al costat, aprofitant els arbres de la plaça Lluís Millet, hi ha pancartes de la CUP i de l’actual alcaldessa i candidata d’Esquerra, Mireia Ingla, i si alces la mirada apareix una lona amb la cara de Josep Maria Vallès, candidat de Junts, que cobreix un dels edificis de davant de l'estació. Però no només: si et desvies en direcció cap al carrer dels Safareigs topes amb una pancarta de la llista local Independents per Sant Cugat i, si passeges una estona per la rambla de Ribatallada, hi ha repartides banderoles de Valents, de Ciutadans o del PDECat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que aquesta ciutat –una de les més riques de Catalunya– té més competència electoral que mai aquest 28 de maig: es presenten fins a 15 candidatures, tres de les quals provenen de l’antic espai convergent, Junts per Catalunya, el PDECat i Convergents. A més, hi ha dues llistes amb persones que havien estat vinculades a aquest espai: el Front Nacional, amb un cap de llista ex-Unió, i els Independents, que, tot i que es desvinculen de CiU, han atret exmilitants de Junts i l'ANC, segons fonts locals.

Sant Cugat és un feu de l’extinta CiU. Des del 1987 que els convergents Joan Aymerich, Lluís Recoder, Mercè Conesa i Carmela Fortuny s'han succeït a l'alcaldia i no va ser fins al 2019 que, amb un pacte a la contra, ERC va aconseguir desbancar Junts aliant-se amb el PSC i la CUP. Fortuny va obtenir 9 regidors, mentre que els altres tres partits en van sumar 13. Recuperar Sant Cugat és un dels objectius de JxCat, malgrat que la fragmentació del vot és el seu principal risc. Les tres formacions de l'espai postconvergent reivindiquen d'una manera o altra la federació nacionalista: l'exalcalde Aymerich tanca la llista de Junts, mentre que la candidata del PDECat, Mayte Pérez, ha escollit un lema suggeridor: "Per la CiUtat que estimes". La candidata de Convergents, Remei Gómez, deia en una entrevista recent: "Soc una dona pujolista, ha estat el millor president de Catalunya".

La plaça Lluís Millet amb pancartes electorals d'ERC, la CUP i la parada informativa del candidat del PSC, Pere Soler.
Cartell electoral de la candidata del PDECat, Mayte Pérez.

El cap de llista de Junts, Josep Maria Vallès, és conscient del risc que es dispersi el vot i s'erigeix com el "vot útil" davant de Convergents i el PDECat. Així els hi trasllada a una colla de joves que s’apleguen al bar Versió Original, en què Junts ha convocat una trobada per a electors que tot just han fet divuit anys i s'estrenen com a votants. Hi ha consumició gratis i una mica de truita de patates perquè l’ambient acompanyi. "Som els únics que podem revertir aquest experiment", afirma Vallès, a qui la sala escolta amb una cervesa a les mans.

El Bru, l'Alexandre i el Lluc s'ho miren des del fons del local. Tot just s'interessen ara per la política i votaran per primer cop en aquestes municipals. A diferència de la majoria, no estan vinculats a la JNC –les joventuts de Junts– i s'han atansat al bar perquè hi tenen amistats. "Volem escoltar quines propostes fa", assegura un, mentre que l'altre vol votar amb coneixement de causa: "No vull votar el que vota la meva mare. Vull tenir el meu propi criteri". Tots estan a punt d'acabar el batxillerat i admeten que difícilment llegiran aquesta crònica: hauria d'aparèixer al TikTok o colar-se al seu Google Discover.

Una campanya local sense Turull i Borràs

Abans de la trobada de joves, Vallès ha fet un acte sectorial sobre diversitat funcional. Una xerrada distesa i amb entitats del sector que acaba amb una promesa: una escola d'inclusió especial per a Sant Cugat, ara mateix inexistent. L'acte té poc a veure amb un míting tradicional –Vallès intervé poc i apunta en una llibreta– i és similar a la dinàmica del tu a tu que el candidat ha imposat en aquesta campanya: s'ha dedicat a fer cafès, carpes informatives o actes amb sectors concrets. Tampoc la incorporació de l'exvicepresident Jordi Puigneró –número 5 a la llista– ha trencat aquest ritme.

I és que Vallès ha marcat una agenda exclusivament local sense líders nacionals: Sant Cugat no forma part del circuit oficial de JxCat i no hi haurà mítings ni amb Laura Borràs ni amb Jordi Turull. "La plana major del partit som nosaltres", afirma una veu local de Junts a la ciutat. No volen cap interferència que els compliqui (una mica més) el cosmos santcugatenc.

stats