Eleccions Municipals 2023

Carmela Fortuny: "El tripartit posa en risc el model Sant Cugat"

Portaveu de JxCat a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

3 min
Carmela Fortuny cap de l'oposició a l'ajuntament de Sant Cugat

Sant Cugat del VallèsCarmela Fortuny (Alzira, 1968) va ser alcaldessa de Sant Cugat l’any abans dels comicis del 2019 substituint Mercè Conesa, però, tot i ser la més votada en aquelles eleccions, el pacte ERC-PSC-CUP l’ha deixat com a cap de l’oposició els últims tres anys.

Veure Junts fora del govern era una cosa que pocs s’esperaven.

— Vam guanyar les eleccions el 2019 i el nostre objectiu era continuar governant i fer-ho amb una força independentista. Però l’objectiu de l’actual tripartit era fer fora 32 anys de governs que diuen convergents. 

El ple d’investidura va ser molt tens. Mirant enrere, es penedeix d’alguna cosa?

— No em penedeixo d’haver estat alcaldessa, d’haver guanyat les eleccions, d’haver estat 15 dies enganyada per ERC fent-me creure en les reunions que finalment pactaríem.

Però vostès també van oferir un pacte al PSC.

— Al PSC només li vam oferir compartir govern en les últimes hores, quan vam veure que ERC ens volia fora de l’alcaldia.

Critiquen el pacte ERC-PSC (i CUP) quan vostès governen amb els socialistes a la Diputació de Barcelona.

— No es pot comparar. A Sant Cugat una força independentista va ser apartada per pactar amb el PSC. A la Diputació va guanyar el PSC [va empatar amb ERC] i els comuns no ens volien veure ni en pintura al govern. Per fer polítiques has d’estar al govern. El pacte a la Diputació està funcionant bé.

¿Es pot pactar amb el PSC també a escala nacional?

— Això ho hauria de preguntar al nou secretari general de Junts.

Quina valoració fa de la tasca del govern municipal?

— La ciutat està més bruta, no hi ha un pla de manteniment de les voreres i s’han intensificat els problemes de mobilitat amb l’anella verda. Faran servir l’últim any de mandat per tapar forats, però això no és planificar. L’anella verda, per exemple, ha estat un fracàs provocant més congestió al centre i, per tant, més contaminació.

I com es redreça la situació?

— Jo reivindico una ciutat verda, activa, ben planificada, econòmicament solvent i en aquests moments aquest model està en risc. En el darrer Observatori Sociològic Independent la gestió de govern ha tret la pitjor nota de tot el mandat. El tripartit ha triplicat el temps d’espera per aconseguir una llicència urbanística i hi ha empreses que marxen perquè no poden instal·lar-s'hi.

¿En només tres anys ja considera que han fracassat?

— El tripartit es va unir per una triple emergència: la climàtica, i ja veiem que la mobilitat no està funcionant; la democràtica, i la Fiscalia ha arxivat el cas [una denúncia de Cs per adjudicacions a dit], i la de l’habitatge, i totes les claus que donarà l’alcaldessa són promocions del mandat anterior. El model Sant Cugat també és fer habitatge públic digne i integrat, i ells projecten els dos edificis Ragull, de vuit plantes i situats en una zona que era sòl industrial. Farem oposició frontal perquè aquest nyap no tiri endavant.

Com és la relació amb el govern?

— A Sant Cugat hi ha un menyspreu a la ciutadania i als grups polítics de l’oposició. També durant la pandèmia, quan vam oferir un pacte de ciutat i no va ser possible.

Va ser alcaldessa i candidata i ara fa un pas al costat.

— Crec fermament que teníem un relat ben travat, però dues persones del mateix equip es van posicionar per liderar-lo. Aquí vaig prendre una decisió personal i em vaig apartar. Ara és el moment de sortir de la política i tornar a la meva feina [en l’àmbit social i sanitari], però segueixo molt compromesa amb JxCat.

stats