Eleccions Municipals 2023

Mireia Ingla: "Volem que el nom de Sant Cugat no vagi lligat mai més a la corrupció"

Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (ERC)

4 min
Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat

Sant Cugat del VallèsMireia Ingla (La Seu d’Urgell, 1967) és alcaldessa de Sant Cugat des del 2019 fruit de l’acord entre ERC, el PSC i la CUP.

Van arribar a l’alcaldia en un ple molt tens, amb insults, crits. ¿Es van sentir com si no estiguessin legitimitats per entrar a governar?

— Sempre vam tenir clar que aquest govern era més que legítim. Era la primera vegada a la vida que teníem aquesta oportunitat i les tres forces polítiques ens vam posar d’acord en coses prou importants. I sort que ho vam fer. La ciutat necessitava una nova manera de governar.

Quan arriben i obren els calaixos, què hi troben després de 32 anys sense alternança?

— Aquesta ciutat havia estat vinculada durant molt de temps a trames de corrupció com el 3% i el cas Palau, i aquesta és una de les raons per les quals ERC, el PSC i la CUP vam arribar a l’acord de govern. Ens vam personar en el cas 3% [actualment a l’Audiència Nacional], com ens havíem compromès. Volem que el nom de la nostra ciutat no vagi mai més vinculat a la corrupció.

Què és el que més ha canviat?

— El canvi som nosaltres. La gent de Sant Cugat demanava un govern i una alcaldessa que estiguessin a la ciutat. Hem reconduït la situació i ara tenim un govern cohesionat que sap cap on vol anar.

JxCat és el mateix que CDC?

— Aquell projecte que va governar 32 anys i va guanyar les últimes eleccions avui és un projecte polític desorientat i sense lideratge.

El 2021 van ser la primera ciutat després de Barcelona a aplicar la zona de baixes emissions.

— No sé quin marge teníem. Hem de ser una ciutat saludable i això passa per tenir un aire que es pugui respirar. No només tenim zona de baixes emissions, també tenim sensors a la ciutat per analitzar la qualitat de l’aire. Tenim carrils de vehicles de mobilitat alternativa, zones pacificades al voltant dels entorns escolars i moltes zones verdes.

Hi ha queixes per les multes als vehicles que entren al centre i perquè el transport públic i els aparcaments dissuasoris no han avançat en paral·lel.

— Hem de prendre mesures com els pàrquings dissuasoris i la mobilitat alternativa que li deia, però en cap cas s’impedeix a ningú arribar al centre amb el seu vehicle privat. La zona de baixes emissions afecta entre l’1% i el 2% dels vehicles i ocupa una part molt petita del centre de la ciutat, que és la que pateix més la contaminació.

El preu de l’habitatge és un altre dels maldecaps de la ciutat. Han fet prou per combatre aquest problema?

— Aquesta és una prioritat del govern i també personal. En 20 anys Sant Cugat ha duplicat el nombre d’habitants. És una ciutat que expulsa persones que no poden tenir un habitatge. Acabem de presentar un pla d’habitatge assequible de lloguer fins al 2030 i som conscients que no podrem revertir la situació en quatre dies. L’objectiu és que els nostres fills no hagin de marxar perquè no es poden pagar un pis a la ciutat més cara del país.

Amb el projecte Ragull plantegen edificis de fins a vuit plantes, molt per sobre del que és habitual a la ciutat. Incrementar l’oferta també passa per fer pisos més alts?

— Hem de ser capaços de pujar del 2,2% actual a un 10% d’habitatge públic preservant aquesta ciutat. 

Fa tres anys van pactar amb el PSC per fer fora JxCat del govern. Es plantegen renovar el pacte?

— El que tinc clar és que vull seguir sent l’alcaldessa de Sant Cugat. Aquest govern ha funcionat i està cohesionat

Tanquen la porta a JxCat?

— No parlo d’hipòtesis de futur. Jo vull continuar sent alcaldessa.

¿Si el PSC és un aliat que funciona als municipis també ho pot ser en l'àmbit nacional?

— Jo només parlo de Sant Cugat.

No hi ha hagut cap pugna pública, però els pressupostos sempre els han presentat fora de termini.

— La pandèmia tampoc ha facilitat anar més àgils amb els pressupostos, però no ha sigut problema de coordinació entre les tres forces polítiques, que sí que tenim diferències però que som capaces de superar-les.

Vostè va tenir la seva pròpia polèmica amb la pancarta de suport als presos i els exiliats. Va decidir retirar-la i no se n’ha posat cap més.

— L’únic que genera la polèmica és Cs, que va néixer per trencar la cohesió social del país. Jo tinc l’amenaça d’una multa als tribunals encara no sé ben bé per què. Hem d’evitar que els tribunals contravinguin els resultats de les urnes. 

¿Des dels municipis es poden fer coses per avançar cap a la independència?

— No només ho fem els municipis, també les forces polítiques. A ERC tenim l’objectiu de tenir un estat propi i volem crear ponts. Hem de ser més i governar bé i per a tothom.

La pandèmia ha endarrerit el vostre projecte?

— Esclar. Va arribar un dia que vam haver de comprar mascaretes, EPIs...; vam haver de viure el drama de les residències, i ens vam centrar en les conseqüències econòmiques, sanitàries i socials de la pandèmia.

Se sent especialment satisfeta d’alguna cosa?

— Precisament de com hem gestionat la situació de pandèmia.

stats