Eleccions municipals

“Som un parc temàtic”: viure tot l’any a Begur, on una de cada tres cases és un apartament turístic

És el segon poble de Catalunya amb més percentatge d’aquest tipus d’allotjaments

3 min
Vista del nucli històric de Begur, amb el castell i el Montgrí de fons.

Begur (Baix Empordà)Tot i ser un poble conegut pel reclam mariner i les vistes de la Costa Brava, ja no hi ha peixateria al centre. Només queden dues carnisseries, una fleca i una fruiteria. La resta són bars, restaurants i botigues d'artesania o sobretot roba que obren principalment a l'estiu, quan la població s'arriba a multiplicar per deu. També immobiliàries: tan sols al nucli històric n'hi ha deu. I en algun cas fins i tot una al costat de l'altra.

Som a Begur, un dels pobles de Catalunya amb més apartaments turístics. El segon, només superat per un que és ben a prop, Pals, si es té en compte el percentatge d'apartaments turístics sobre el total d'habitatges (un 32,4%), segons les dades que recull dels ajuntaments l'Agència Catalana de Turisme. Una de cada tres cases és, doncs, per a no residents, i això sense comptar el bon gruix de segones residències. "La peixateria es troba molt a faltar", diu una de les veïnes sortint de la fruiteria. "Ara hem d'agafar el cotxe i anar a Palafrugell, perquè aquí tot és caríssim", afegeix l'Anita, que va arribar a Begur fa més de seixanta anys.

La Neus es lamenta que s'acaben de carregar l'alzinar de davant de casa seva per construir-hi una mansió. "Quan vaig arribar al poble fa 40 anys tota la muntanya era verda. Ara no hi queda un pam de verd. A aquest xalet només hi han vingut dos cops, aquest hivern, i ja ens han escrit per dir-nos a veure si arreglem el jardí, que el tenim massa desendreçat –detalla–. Acabes vivint en un parc temàtic: ens estem quedant sense aigua, a l'estiu l'Hospital de Palamós està saturat i durant l'any hem de fer mil voltes en cotxe per arribar als llocs perquè la circulació està feta amb moltes circumval·lacions pensant en l'estiu".

Les segones residències s'han incrementat almenys un 78% des del 1981, d'acord amb les xifres que fa servir Salvem Begur, la plataforma que lluita contra "la inèrcia especulativa dels darrers 30 anys" de la mà de SOS Costa Brava. Però des de llavors Begur no ha parat de créixer. L'Ajuntament argumenta que ha heretat les llicències aprovades abans del 2003, quan governava un altre partit. Però en la revisió del POUM tampoc se n'han suprimit. Segons dades oficials, hi ha 1.693 apartaments turístics en menys de 6.000 habitatges. L'Ajuntament recorda, però, que des del març hi ha aprovada una moratòria de llicències en la zona del centre.

Són testimoni d'aquest creixement urbanístic la tala d'una pineda a Sa Riera per convertir-la en 52 xalets de luxe, la construcció a la pedrera de S'Antiga i les noves urbanitzacions a la cala d'Aiguafreda. La majoria dels nous propietaris busquen comprar amb la possibilitat de tenir la llicència d'apartament turístic, i així poden llogar l'habitatge quan no el fan servir. Ho sap molt bé l'agència immobiliària Villas Begur, situada molt a prop de la plaça de l'Església, i que destaca que la moratòria els “perjudica” perquè ha disminuït les opcions de compra, ja que els propietaris el que volen és tenir "llicència turística".

Sense habitatge per als joves

És divendres al matí al centre històric. El poble, que no arriba als 4.200 habitants censats, es prepara per al seu particular cap de setmana de Temps de Flors. Diversos veïns engalanen el centre mentre d'altres fan encàrrecs. Un grup de vuit homes jubilats conversa animadament al banc a les portes de l'Església. "Que què suposa viure enmig de tants apartaments turístics i segones residències? T'ho resumiré de pressa: és un conyàs", diu ras i curt un d'ells, que prefereix no identificar-se. "Necessites comprar un Aquarius per a la teva mare, ja gran, perquè s'ha marejat i et passes una hora fent cua al supermercat", afegeix en aquest sentit la Neus.

L'Helena (nom fictici) té 42 anys i assenyala que és una de les poques de la seva generació que encara viu a Begur. "O tens negoci familiar o és difícil viure-hi", diu sobre la "sort" que ella ha tingut. L'Edi López en té 30, és natural de Begur, viu de lloguer a Girona i és el candidat del PSC a l'alcaldia. La bandera de la seva campanya és justament la joventut: "Jo em presento perquè vull fer vida a Begur, m'estimo el poble però les polítiques públiques m'han obligat a sortir-ne". Fa tres anys es va perdre la batalla per tenir un institut escola en detriment de construir-ne un de tercer a Palafrugell. Una dinàmica que porta encara més els joves a marxar d'un poble on les habitacions es poden arribar a llogar per 500 euros, segons assenyalen alguns veïns.

stats