Eleccions municipals

24 milions de turistes. 7,5 milions de catalans

El país es debat entre els 19.000 milions d'euros que aporten els visitants i els problemes que se'n deriven

4 min
Turistes a la platja, aquest estiu. Cèlia Atset

BarcelonaMalgrat tot el que es va arribar a especular, els anys més calents del Procés continuen marcant avui el rècord històric de turistes a Catalunya. Entre el 2017 i el 2019, van visitar el Principat 72,6 milions de persones, 24 milions cada any. El 80% eren estrangers que venien a aprofitar l'enorme oferta turística catalana que, això sí, els concentra en pocs quilòmetres quadrats. La meitat dels turistes van tenir Barcelona com a destinació, i la Costa Brava i la Costa Daurada es van emportar bàsicament l'altra part del pastís fins que la pandèmia va aturar en sec una indústria que els experts calculen que genera entre el 12% i el 15% del PIB català. La remuntada va començar l'any passat –es va sobrepassar, de nou, la barrera dels 20 milions de visitants–, però el model turístic català encara està per definir: uns l'estimen i d'altres no el poden ni veure.

Nombre de turistes que visiten Catalunya
Dades en milions anuals segons la procedència

Gairebé 19.000 milions d'euros es van gastar els turistes l'any passat a Catalunya –inclosa la despesa en transport– i a l'estiu hi havia més de 480.000 persones treballant directament en el sector (un 14% del total de la població ocupada). Aquestes xifres demostren la importància cabdal d'aquesta indústria per a l'economia catalana. I per què tantes crítiques? Salaris baixos, aglomeracions en determinades poblacions o barris turístics, efecte crida per als lladres, problemes de convivència en blocs de pisos i, fins i tot, la incidència sobre l'increment del preu de l'habitatge són externalitats negatives del paradís turístic català.

Despesa dels turistes que visiten Catalunya
Dades en milions d'euros anuals segons la procedència

"Cal una filosofia turística de país. Què busquem amb els turistes? Volem que tornin i que parlin bé de nosaltres a les xarxes? Doncs els empresaris i els professionals han de ser ambaixadors de la marca Catalunya i, per això, cal formació i retribuir bé els treballadors", anota per arreglar la primera de les potes que coixeja Domènec Biosca, president de l’Associació d’Experts en Empreses Turístiques i també d'Educatur, amb una trentena de llibres publicats sobre el tema.

Espaiar les persones i recórrer a les cites prèvies com a única via d'accés a determinades atraccions turístiques és una altra de les prioritats que cita Biosca, partidari de fer partícip al sector del gran debat que ha de començar pels ajuntaments. "Hi ha d’haver guies turístics a les ciutats i policies turístics per cuidar la gent", explica a tall d'exemple d'algunes decisions que caldria prendre de forma imminent.

Els habitatges turístics, un problema?

Les eleccions municipals magnifiquen els debats abandonant els grisos. I els habitatges d'ús turístic s'han convertit en una arma llancívola entre candidats, per exemple a Barcelona, la ciutat que en té més (9.400 de legals), tot i que l'impacte sobre el conjunt del parc d'habitatges sigui de poc més de l'1%. "Ens hem de treure del cap que en un bloc de pisos el 4t 3a sigui un apartament turístic. Tots han d'estar concentrats en els mateixos edificis i separar-los dels veïns", remarca Biosca per minimitzar els problemes de convivència.

La incidència és molt superior a la de Barcelona en altres punts calents del país. Hi ha municipis de costa on el percentatge d'apartaments turístics supera el 30% del total. Al voltant de la Gola del Ter, des de Begur fins a l'Escala passant per Pals i Torroella de Montgrí, hi ha tants apartaments turístics com a Barcelona. Això sí, amb una població setanta-cinc vegades menor.

La densitat d'habitatge turístic a Catalunya
Percentatge d'habitatges d'ús turístic respecte al total d'habitatges de cada municipi

Obviant Barcelona, hi ha tres punts que concentren la major part d'habitatges d'ús turístic, tal com podeu veure al mapa. La Costa Brava, des de Lloret de Mar a Llançà; la Costa Daurada, des de Salou fins a Deltebre, i la Vall d'Aran. Si fa no fa, la mateixa distribució que ha seguit el turisme a Catalunya i on també es concentren les places hoteleres i els càmpings del país. El desequilibri amb la resta del territori és tan gran –i insalvable– que tres de cada quatre euros de la taxa turística els han aportat només quinze municipis.

Els municipis catalans que més taxa turística han pagat
Dades corresponents als establiments turístics dels 15 municipis que més han contribuït a la taxa turística entre el 2012 i el 2022

233,5 milions d'euros han pagat en concepte de taxa turística en els últims deu anys els visitants que han pernoctat a Barcelona, seguits dels de Salou (27,6 milions) i Lloret de Mar (25,2).

Imbatible a l'Estat

El debat sobre el model turístic ha de ser forçosament un dels que afronti el país en un futur no gaire llunyà. I entronca amb molts altres, com el de la seguretat o fins i tot el de la sostenibilitat en plena emergència climàtica. Les dades apunten, a més, que la recuperació després del covid-19 es pot acabar de consolidar aquest estiu.

Nombre de turistes estrangers per autonomies
Milions de turistes el 2022 i despesa en milions d'euros

Catalunya és la destinació preferida dels turistes internacionals a l'Estat. 14,9 milions de persones van viatjar l'any passat des de l'estranger per visitar-la, amb una despesa de 1.100 euros per persona. Hi ha camí per recórrer fins als 21 milions que van arribar el 2019, però consoliden el país com la primera destinació turística de l'Estat, per sobre de les Canàries i les Balears i doblant el nombre de turistes estrangers de Madrid.

És un punt de referència a l'Estat, però també a Europa. Abans de la pandèmia, només tres regions europees superaven els 84,2 milions de pernoctacions turístiques de Catalunya, segons Eurostat: una era Canàries, amb 96 milions; seguida de la costa adriàtica de Croàcia (86,2 milions) i l'entorn de París (84,7 milions). S'acosta l'estiu i un país de 7,5 milions d'habitants es tornarà a posar a prova.

Gràfics: Eduard Forroll Isanda
stats