ELECCIONS EUROPEES
Política 23/04/2014

Pirates, feministes, liberals, lleonesos... 41 candidatures per triar i remenar el 25-M

Les eleccions europees del maig presentaran sis paperetes més que el 2009 i es podran votar fins a cinc llistes d'extrema dreta

Roger Tugas
3 min
Acció en contra de la tauromàquia del PACMA, un dels partits que es podrà votar el 25-M / ACN

BarcelonaEl Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dimecres el llistat definitiu de les 41 candidatures que concorreran en les eleccions europees del 25 de maig, 6 més que en els comicis del 2009. D'aquestes, tenen pràcticament garantit reeditar escons les del PP, el PSOE, l'Esquerra Plural (IU-ICV-EUiA-Anova), UPyD, Coalició per Europa (CiU-PNB) i l'Esquerra pel Dret a Decidir (ERC-NECat), mentre que pugnaran per guanyar-ne algun des de l'esquerra Primavera Europea (Compromís-Equo-Chunta), Los Pueblos Deciden (EH Bildu-BNG) i Podemos i, des de l'espanyolisme, Ciutadans i Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, altres llistes tenen molt complicat assolir representació i, en el millor dels casos, pugnaran per assolir un resultat digne. Tenen fins i tot complicat, en ocasions, rebre més de 15.000 vots, el nombre de signatures que han hagut de reunir per poder participar en els comicis. Les altres candidatures que tindran paperetes als col·legis electorals seran les següents (no s'especifica el nombre de vots rebuts el 2009 en les llistes que no van concórrer en aquells comicis):

- Regionalistes: El principal partit regionalista present serà el Foro Asturias (FAC) de Francisco Álvarez Cascos. Al seu torn, pugnaran pel vot regionalista extremeny el partit Extremadura Unida (el 2009 va rebre 5.007 vots) i la coalició Extremeños por Europea, que uneix Independientes por Extremadura (IPEX) y Coalición Extremeña (PREX-CREX). Així, mateix Proyecto Europa és una coalició amb partits de diversos territoris com Acció Nacionalista Valenciana, el Bloque Aragonés i el Partido Regionalista por Andalucía Oriental, però també es podrà votar en solitari el Partido Regionalista del País Leonés (4.767 vots el 2009), el Partido Andalucista i el Movimiento por la Unidad del Pueblo Canario.

- Sectorials: Algunes candidatures defensaran programes molt centrats en una temàtica concreta. És el cas d'Iniciativa Feminista (9.721 vots el 2009), el Partit Antitaurí (PACMA, que va rebre 41.913 vots el 2009), Los Verdes-Ecopacifistas (ecologistes amb seu a València) o Discapacitados y enfermedades raras (el seu candidat és un jove de 25 anys de Girona amb mobilitat només al coll i al cap).

- Democràcia directa: El moviment del 15-M ha fet sorgir un gran nombre de partits que, bàsicament, reclamen aprofundir en la democràcia participativa i contra la corrupció. El principal és el Partido X, nascut arran d'un nucli d'activistes 'indignats', tot i que els més veterans són els Pirates, que també reivindiquen el dret a la informació i a l'accés a les noves tecnologies, i els Escons en Blanc. Igualment, però, també es podrà votar al Partido da Terra (amb seu a Galícia) o al Movimiento de Renovación Democràtica Ciudadana, creat per Elpidio Silva, el jutge suspès cautelarment pel cas Blesa, i que posa molt èmfasi en la lluita contra la corrupció.

- Comunistes: En l'àmbit del comunisme repetirà el Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (15.221 vots el 2009), tot i que aquesta vegada competirà amb les candidatures de Recortes Cero (que tenen el suport de la veterana Unificació Comunista d'Espanya i de Los Verdes-Grupo Verde), Movimiento Corriente Roja i Por la República, por la ruptura con la Unión Europea.

- Ultres: Aquest 25-M, l'extrema dreta podrà tornar a votar la Falange Española de las JONS (10.031 vots el 2009), Democracia Nacional (9.950 vots el 2009) o Movimiento Social Republicano (6.009 vots el 2009). Aquest cop, però, també podran optar per La España en Marcha (coalició que aglutina La Falange, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Nudo Patriótico Español) o Impulso Social (llista que uneix Comunión Tradicionalista Carlista, Partido Familia y Vida i Alternativa Española).

- Liberals: Dues llistes que es reivindiquen com a liberals competiran per reunir el vot dels favorables a reduir al màxim el paper de l'estat. Seran el Partido de la Libertad Individual i Ciudadanos Libres Unidos.

- Altres: Finalment, tres candidatures presenten un perfil particular i sense massa competidors en el seu espai. Tot i que això no els garanteix, ni molt menys, treure bons resultats electorals. Per una banda, hi ha Alternativa Republicana, que aglutina sectors provinents d'Izquierda Republicana, de perfil republicà i d'esquerres. Per l'altra, hi ha el veterà Partido Humanista (7.009 vots el 2009). Finalment, també tindrà paperetes als col·legis Solidaridad y Autogestión Internacionalista, de perfil complex, ja que és una formació molt propera al catolicisme (i contrària a l'avortament, entre altres aspectes), però amb un discurs en defensa dels treballadors i favorable a les polítiques socials.

stats