Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

Alcaldes contra la crisi

La crisi i les retallades marcaran els mandats dels nous alcaldes que han pres possessió. El poder de CiU s'estén per 30 capitals de comarca. Albiol és investit batlle de Badalona, mentre Ros i Ballesteros repeteixen a Lleida i Tarragona. Barcelona i Girona hauran d'esperar

La majoria dels nous ajuntaments han quedat constituïts aquest dissabte amb les destacades excepcions de Barcelona i Girona, que quedaran en mans de CiU però que estan pendents dels recursos presentats pel PPC i ERC, que reclamen un recompte de vots. Tres setmanes després del 22-M i de reunions a nivell local per forjar pactes, els alcaldes de Catalunya han pres possessió del seu càrrec en un context de crisi i de fortes retallades, que els obligarà a dir 'no' diverses vegades al llarg del mandat.

La federació nacionalista tindrà alcaldes en 30 capitals de comarca, mentre que el PSC ha perdut alguns feus històrics. Un d'ells és Badalona, on el popular Xavier García Albiol ha estat investit com a nou alcalde. En canvi, els socialistes han mantingut les alcaldies de Lleida i Tarragona, on seguiran Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros. La jornada també ha estat marcada per protestes d''indignats' o contra PxC a les portes d'alguns ajuntaments.

Tres consistoris pendents

Després d'haver-se celebrat ara fa tres setmanes les eleccions municipals, aquest dissabte s'han constituït els ajuntaments catalans a excepció de Girona i Barcelona, que no s'han pogut constituir ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha d'estudiar els recursos presentats pel PP a la capital catalana i ERC a la capital gironina per impugnar el recompte de vots. Per tant, Xavier Trias i Carles Puigdemont, tots dos de CiU, hauran d'esperar a prendre possessió d'alcaldes a Barcelona i Girona, respectivament, el proper dia 1 de juliol. Tampoc s'ha pogut constituir aquest dissabte l'Ajuntament de Roda de Barà perquè els regidors de CiU no han presentat la documentació.

Una de les investidures que ha creat més expectació ha estat la de Xavier García Albiol a Badalona, ja que durant la celebració del ple de constitució de l'Ajuntament un grup de 200 persones s'han manifestat a la plaça de la Vila. Entre els concentrats han coincidit representants del moviment dels 'indignats', acampats a la mateixa plaça, i simpatitzants del PP. Després del ple, García Albiol ha sortit al balcó de l'Ajuntament per saludar els ciutadans i s'han barrejat aplaudiments i xiulets. Finalment, García Albiol ha hagut de sortir escortat pels Mossos d'Esquadra per la porta del darrere de l'Ajuntament, enmig d'escridassades.

CiU governa en 30 capitals de comarca i PSC perd feus importants

Convergència i Unió governarà a trenta capitals de comarca. Estaran al capdavant d'ajuntaments com el de Manresa, Igualada, Salt o Reus. A més, governaran per primera vegada a Mataró, i al Vendrell hi governaran els dos primers anys.

Per la seva banda, el PSC ha patit les conseqüències del desastre electoral i ha perdut feus importants com Badalona, Barcelona, Girona, Mataró, Igualada o Manresa, mentre manté les alcaldies de Lleida, Tarragona, Sabadell, Terrassa, l' Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Dos dels alcaldes de pes del PSC seran Àngel Ros a Lleida i Josep Fèlix Ballesteros a Tarragona, que repetiran en els seus càrrecs. El primer ha pres possessió del càrrec comprometent-se a vetllar perquè la crisi no interfereixi en el progrés social i el segon ha instant l'oposició a no fer "tacticisme" amb els grans projectes que té pendents de la capital del Tarragonès.

ERC governarà en tres capitals de comarca, que són Solsona, Montblanc i la Bisbal d'Empordà. A més, l'eurodiputat Oriol Junqueras ha estat investit alcalde de Sant Vicenç dels Horts. ICV ho farà a Sant Feliu de Llobregat, mentre que el PP té les alcaldies de Badalona i Castelldefels.

Protestes durant els plens de constitució

A part de la protesta que ha viscut la investidura de García Albiol a Badalona també hi ha hagut altres protestes davant de diversos ajuntaments. Una ha estat protagonitzada per un centenar d''indignats', que han escombrat la plaça de la Paeria de Lleida durant el ple d'investidura d'Àngel Ros per protestar contra el sistema polític i han cridat consignes des de l'exterior del consistori, però no s'han registrat incidents destacables.

A Mataró, Joan Mora (CiU) ha estat investit en un ple marcat per les escridassades contra PxC, que ha entrat a l'Ajuntament amb tres regidors. També al Vendrell, prop de 250 persones han fet un passadís a l'entrada del consistori en favor del civisme, la convivència i en contra de PxC. Aquest fet també s'ha produït a l'Hospitalet, on s'hi han concentrat unes 200 persones.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT