CRISI DE GOVERN A ANDALUSIA
Política 11/04/2014

IU acorda la "suspensió momentània" de l'acord de govern amb el PSOE a Andalusia

La formació seguirà formant part de l'executiu, però queda en l'aire el pacte programàtic firmat amb els socialistes

Efe
2 min

SevillaEsquerra Unida ha acordat aquest divendres la "suspensió momentània" de l'acord programàtic de govern amb el PSOE a Andalusia i ha culpat de la crisi la decisió de la presidenta, Susana Díaz, de retirar mitjançant un decret les competències en habitatge públic a la conselleria de Foment.

En una compareixença després d'una reunió celebrada a Sevilla, el coordinador regional d'IU, Antonio Maíllo, acompanyat del coordinador federal, Cayo Lara, ha demanat a Susana Díaz que restitueixi la normalitat retirant el decret, publicat al 'Butlletí Oficial de la Generalitat d'Andalusia' (BOJA), cosa que tornaria les competències retirades a la conselleria de Foment i Habitatge, que presideix Elena Cortés (IU).

Després de quatre hores i mitja de reunió de la direcció col·legiada d'IU, a la qual s'ha incorporat a mig matí Elena Cortés, que tornava d'un viatge per l'Amèrica Llatina, Maíllo ha dit als periodistes que el decret de la presidenta ha obert una crisi de govern i ha establert una "suspensió" de la normalitat en el desenvolupament del pacte entre el PSOE i IU.

Fonts d'IU han explicat a Efe que aquesta suspensió no implica que els consellers d'aquesta formació abandonin les seves funcions i responsabilitats, sinó que afectaria el compliment de l'acord programàtic amb el PSOE, que contempla 28 lleis i 250 mesures.

"La conselleria de Foment ha actuat amb absolut rigor legal, no solament en el reallotjament dels veïns de la Corrala la Utopía, sinó en totes les actuacions desenvolupades en defensa de la gent que és víctima de la crisi i ha estat desnonada. A més, amb un respecte escrupolós a la legalitat", ha asseverat Maíllo. El coordinador ha recalcat que la conselleria ha complert amb una interlocutòria judicial que "obligava" les administracions públiques a reallotjar aquestes famílies, en concret vuit, mentre que nou més estan pendents d'un contracte privat a falta d'habitatges al parc públic.

Segons Antonio Maíllo, des que s'ha publicat el decret no hi ha un funcionament normal de l'executiu andalús, per la qual cosa ha instat Susana Díaz a rectificar i restituir les competències a Foment. El coordinador regional d'IU creu que es mantindran més negociacions per tornar a la normalitat i trobar una sortida satisfactòria, i, de fet, la reunió de la seva direcció continuarà aquesta tarda. Maíllo també ha aprofitat per censurar que l'alcalde de Sevilla, Juan Ignacio Zoido (PP), "s'ha negat a facilitar" alguns dels 528 habitatges que, segons ell, el consistori té "buits".

Per la seva banda, el coordinador general d'IU, Cayo Lara, ha expressat el seu total suport a les decisions de la conselleria de Foment i ha denunciat la "hipocresia" dels governs del PP i PSOE, que han portat a terme "milers" de desnonaments. Lara ha retret al govern de Rajoy els recursos al Tribunal Constitucional contra la llei antidesnonaments de la Junta, que, segons la seva opinió, permetria l'accés a l'habitatge de molta gent. "El 'banc dolent' segueix venent els habitatges que treuen a la gent als fons voltors a preus que fan riure. Prou hipocresia", ha emfatitzat.

stats