LA CRISI DEL PSC
Política 08/08/2014

Elena mantindrà l’escó per liderar l’alternativa socialista

Exercirà de diputat del nou partit que crearan Avancem i NECat

S.g.
3 min

BarcelonaEl PSC arrencarà el nou curs polític amb un diputat menys. El líder d’Avancem, Joan Ignasi Elena, que ja va comunicar a Miquel Iceta que deixava el grup parlamentari, no té cap intenció de renunciar a l’escó tal com li demanava el que ha sigut el seu partit durant 30 anys. Segons ha pogut saber l’ARA, Elena farà públic al setembre que es queda al Parlament com a diputat no adscrit. Ho farà per representar a la cambra catalana una alternativa socialista, de la mà d’un nou partit que es crearà a partir de la fusió d’Avancem i de Nova Esquerra Catalana (NECat) -que ja havien establert un conveni per presentar-se junts a les municipals- i en la qual no descarta participar també Moviment Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diàspora socialista comença a visualitzar-se com un nou actor polític que pretén alimentar-se justament de tota la musculatura que el PSC ha anat perdent pel seu rebuig a la consulta del 9-N. La primera batalla per guanyar terreny la preveuen per a les municipals del 2015, però davant el perill d’un avançament electoral de les catalanes, Avancem i NECat tenen previst anunciar la seva fusió sota unes noves sigles en un congrés fundacional que podria fer-se abans del 9-N. D’entrada, el 28 d’agost tenen programada una trobada a Palamós en la qual faran una crida d’unitat a tot el socialisme catalanista compromès amb el procés sobiranista. Fonts dels dos moviments admeten que també hi ha contactes amb Moviment Catalunya, la marca electoral impulsada per exconsellers com Marina Geli, Montserrat Tura i Antoni Castells, amb els quals consideren que “acabaran confluint” un cop resolguin si accepten rivalitzar a les urnes amb el PSC o no. “No té sentit que Avancem competeixi amb nosaltres o nosaltres amb NECat. Els ciutadans no entendrien que no anéssim junts”, va assegurar ahir l’exlíder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la coordinadora de Moviment Catalunya, Jordi Martí.

Sigui com sigui, i conscients que fer-se un espai institucional és difícil just ara que l’esquerra està més fragmentada que mai, des d’Avancem i NECat consideren que la presència d’Elena al Parlament i el fet que Ernest Maragall sigui eurodiputat els proporcionarà una visibilitat clau per créixer. A més, des de NECat no descarten que Marina Geli i Núria Ventura acabin també fora del PSC i facin pinya amb Elena al Parlament. En tot cas, insisteixen que, al marge dels dirigents amb més projecció pública, la tria de lideratges s’haurà de fer a través d’un procés intern en el qual es tindrà en compte tothom. Fonts pròximes a Elena asseguren, però, que ell està disposat a posar-s’hi al capdavant.

El que és clar és que hi haurà dos debats que haurà d’afrontar primordialment el nou partit, el nom del qual és encara una incògnita. D’entrada, el seu posicionament de cara al 9-N. Des de NECat s’aposta directament pel sí-sí en l’actual escenari, mentre que des d’Avancem entenen que o bé s’apostarà per la independència, davant la falta d’una alternativa a l’actual statu quo, o bé almenys es garantirà una llibertat de vot a la segona pregunta de la consulta. L’altra qüestió que els caldrà resoldre serà la política d’aliances.

Més a prop d’ERC que d’ICV

L’acord d’Avancem i NECat per a les municipals pretenia jugar a la geometria variable amb ERC i ICV-EUiA, amb els quals mantenen converses des de fa mesos per explorar aliances, en funció de cada realitat local. Però un cop fusionats, i davant un eventual avançament dels comicis catalans, estaran més a prop dels republicans -ja es van presentar junts a les europees-. Fonts pròximes a les negociacions asseguren que la voluntat del nou partit serà “governar”, mentre que ICV està apostant per aliances amb grups de l’esquerra alternativa. Els pròxims mesos seran claus per a un nou socialisme que ja camina al marge del PSC.

stats