Política 21/09/2019

Endavant insta les forces independentistes a boicotejar les eleccions espanyoles del 10-N

L'objectiu és restar legitimació popular al nou Congrés per plantejar l'autodeterminació

Xavi Tedó
2 min
Endavant insta les forces independentistes al boicot a les eleccions espanyoles del 10-N

BarcelonaEndavant-OSAN, una de les principals organitzacions de la CUP, aposta pel boicot a les eleccions espanyoles. En un comunicat, Endavant emplaça "el conjunt de forces independentistes i sobiranistes dels Països Catalans a articular un boicot electoral a les eleccions del 10 de novembre que tingui com a objectiu restar el màxim de legitimació popular al nou Congrés espanyol de cara a començar a plantejar obertament i sistemàtica l'exercici del dret d'autodeterminació arreu dels Països Catalans". "La manera com es concreti el boicot dependrà de les forces que aconseguim sumar a aquesta proposta", afegeixen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una decisió que topa amb l'altre sector dels cupaires, Poble Lliure, que aposta per repetir la coalició del Front Republicà amb Som Alternativa i Pirates de Catalunya. La CUP, de moment, no pensa reobrir el debat perquè el consell polític ja va acordar no presentar-se a les anteriors eleccions espanyoles i a la ponència estratègica també va refusar tornar a portar-ho a votació.

"La repetició d'eleccions a l'estat espanyol és un símptoma de les profundes contradiccions que arrossega l'Estat –aguditzades al màxim per la qüestió de l'autodeterminació catalana– i que conformen el seu caràcter irreformable. I també és símptoma de la negativa del règim a arribar a cap acord o cedir el més mínim poder executiu a qualsevol opció que no estigui al 100% enquadrada en els seus postulats polítics", considera l'organització anticapitalista.

Aquesta repetició d'eleccions, a parer seu, "invalida la tesi de diversos partits sobiranistes dels Països Catalans que a partir del front conformat en la moció de censura es podria portar el PSOE a una taula de negociació i a l'acord de reformes". "Els límits marcats pel PSOE són molt clars: com a molt, es podrà repetir l'esquema jugat per CiU als 90 i en un nou context acotat d'austeritat i recentralització", adverteix Endavant.

Més enllà de la conjuntura política actual, Endavant considera que "el Congrés és la negació absoluta de la sobirania dels Països Catalans" i recorda que "els 88 diputats escollits en circumscripcions dels Països Catalans no podrien formar cap minoria de bloqueig". En canvi, subratllen, "el Congrés podria aprovar una reforma involutiva de la Constitució malgrat que s'hi oposessin tots els diputats de la nostra nació".

En aquest context, Endavant creu que "continuar parlant de federalització de l'Estat, de poder valencià a Madrid, de taula de negociació Catalunya-Espanya o de reconeixement dels drets nacionals insulars basant-se en els vots obtinguts en unes eleccions generals és enganyar l'electorat per assegurar-se cadires i assessors i participar en un repartiment d'engrunes amb totes les cartes marcades i tots els altres jugadors en contra".

L'exercici del dret a l'autodeterminació passa, per Endavant, "per laminar i deslegitimar el poder central de l'Estat als nostres territoris". Per aquest motiu, aposta perquè l'esquerra independentista centri la seva tasca "en la construcció de la Unitat Popular al conjunt de la nació i generar una alternativa viable per a les classes populars i la classe treballadora, per garantir els mínims per a una vida digna".

stats