ESCENARI ELECTORAL
Política 17/04/2016

Una enquesta confirma la tendència a la baixa de l'esquerra en cas de repetir-se eleccions

El sondeig assenyala que, malgrat que PP i PSOE quedarien pràcticament igual, Podem perdria força suports i C's en guanyaria

Europa Press
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han reunit aquest migdia al Congrés / EFE

BarcelonaEl PP i el PSOE estan gairebé estancats en els resultats que van obtenir en les passades eleccions espanyoles del 20 de desembre, segons una enquesta realitzada per Advice Strategic Consultants amb 2.500 entrevistes, però, en cas de repetir-se els comicis el 26 de juny, el partit de Mariano Rajoy ampliaria l'avantatge sobre el PSOE a 7,4 punts, ja que es produiria una lleugera pujada dels conservadors i una lleu baixada dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dades d'aquesta enquesta es van recollir entre els dies 4 i 10 d'abril mitjançant 3.800 entrevistes, de les quals en van considerar vàlides 2.500 i mitjançant una distribució proporcional en 129 municipis de 48 províncies, repartides per les 17 comunitats autònomes. Les entrevistes es van fer per telèfon amb una proporció del 38% de telèfons mòbils. El marge d'error és de més menys del 2% per al conjunt de la mostra.

Segons aquestes dades, a les quals ha tingut accés Europa Press, el partit de Rajoy guanya tan sols 4 dècimes més que el 28,7% registrat en les espanyoles de fa tres mesos i mig, resultat que li va permetre guanyar 123 escons al Parlament, i se situaria ara en el 29,1% del suport dels espanyols. El PSOE, per la seva banda, no aconsegueix el 22% que va obtenir el 20-D, cosa que li va proporcionar 90 diputats al Congrés, però s'acosta molt a aquest percentatge en situar-se al 21,7%.

Aquestes dades reflecteixen que els dos partits romanen pràcticament estancats en els resultats que van registrar en les últimes eleccions, ja que les dades reflecteixen que només s'han mogut unes dècimes amunt o avall. És una conclusió similar a la que ha publicat 'El pati descobert' aquest diumenge, i indicaria que els ciutadans que els van donar suport el passat 20-D gairebé no els han passat factura pel fracàs en la formació de govern, però també reflecteix que els dos partits tampoc han aconseguit una remuntada amb les seves actuacions durant aquests tres mesos i mig.

No obstant això i malgrat que les variacions són mínimes, la veritat és que en produir-se un petit augment de suports al PP i una lleu baixada dels del PSOE l'avantatge que ja tenien els populars s'engrandeix en 0,7 punts i passa de ser de 6,7 a 7,4 punts de diferència.

Els que sí que experimenten canvis en aquest estudi són Podem, Ciutadans i IU, mentre que els sobiranistes catalans retrocedeixen unes dècimes en aquest període.

El partit de Pablo Iglesias acusa un desgast de 3,1 punts en relació amb els vots aconseguits el passat 20-D. En aquella data van donar suport a la formació lila el 20,7% dels sufragis, mentre que l'enquesta realitzada per Advice Strategic Consultants reflecteix que, si es votés ara, Podem aconseguiria un 17,4%.

L'evolució de Ciutadans i IU, però, va en sentit contrari. Els votants del partit taronja havien augmentat en aquests gairebé quatre últims mesos en 2,1 punts, en passar del 13,9% aconseguit el 20-D a un 16%. El partit que lidera Alberto Garzón seria l'excepció dins de l'esquerra, ja que, en lloc de caure, també veuria créixer els seus suports al llarg d'aquest període des de la celebració de les eleccions generals. Segons aquest estudi sociològic, IU aconseguiria el 5,5 % dels vots, enfront del 3,7% del 20-D, 1,8 punts més.

En el cas dels partits nacionalistes i independentistes, el PNB es mantindria clavat en el 1,2% de l'electorat. Però ERC i Democràcia i Llibertat haurien perdut algunes dècimes. Els republicans catalans passarien del 2,4% de les espanyoles de 2015 a un 2,3, i la coalició que integra Convergència perd dues dècimes i se situa en el 2%.

stats