Política 21/10/2019

La sentència del Procés castiga el PSOE i fa pujar la dreta, segons enquestes de la premsa espanyola

El PP, Cs i Vox no sumen majoria i el partit d'Albert Rivera s'enfonsa encara més de cara al 10-N

Laia Forès
2 min
La dreta espanyola puja en intenció de vot però no arriba a la majoria absoluta

MadridLa sentència del Procés i les protestes a Catalunya han beneficiat especialment el PP i Vox i han castigat el PSOE, segons les enquestes d'intenció de vot que publiquen aquest dilluns els diaris El Mundo, Abc i La Razón fetes després que el Suprem fes pública la sentència que castiga els líders dels Procés a penes d'entre 9 i 13 anys de presó. Les tres enquestes revelen que la repetició electoral no serviria al PSOE per millorar el resultat del 28-A i que els socialistes podrien obtenir fins a tres escons menys que els actuals 123.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els sondejos també revelen un augment de la intenció de vot per al PP, que se situaria entre els 97 que li atorga El Mundo i els 102-204 que li atorguen l'Abc i La Razón, molt per sobre dels 66 actuals i també xifres superiors a enquestes preelectorals anteriors dels mateixos diaris. Vox, a qui els sondejos anteriors pronosticaven una caiguda del suport electoral, és el més beneficiat per la sentència: les noves enquestes pronostiquen que pot arribar a obtenir fins a 36 escons el 10-N, cosa que milloraria substancialment els 24 que va obtenir el 28-A.

Ciutadans, en canvi, segueix en caiguda lliure. La sentència del Procés no ha servit a Albert Rivera per remuntar a les enquestes, que li auguren entre 19 i 24 escons, lluny dels 57 que va obtenir a l'abril. L'espectacular caiguda de Cs impediria a la dreta sumar majoria absoluta el 10-N i no podrien formar govern.

Els sondejos dels diaris de la dreta apunten a un retrocés moderat d'Unides Podem respecte a l'abril. El partit de Pablo Iglesias obtindria entre 31 i 36 escons, menys que els 42 actuals. El nou partit liderat per Íñigo Errejón, Més País, podria entrar al Congrés amb almenys 4 escons, tot i que alguna enquesta n'hi atorga 7. El PSOE, UP i Més País tampoc sumarien majoria absoluta i necessitarien negociar la formació de govern amb altres partits.

Només l'enquesta d'El Mundo incorpora els partits catalans. Segons el sondeig, ERC obtindria 16 escons, un més que a l'abril, mentre que JxCat perdria suports i es quedaria amb 4 escons (a l'abril en va obtenir 7). El Partit Nacionalista Basc (PNB) obtindria 7 escons, un més que el 28-A.

stats