Política 02/12/2015

La llarga entrevista de feina del candidat a la Moncloa Pablo Iglesias

Podem escalfa motors per a la campanya jugant a casa amb un acte a a peu de carrer a Vallecas

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridPablo Iglesias escalfa motors jugant a casa. Podem ha ideat una campanya, sobretot, propera. Per al que torna de comprar, de recollir els nens de l'escola, del gimnàs i es topa amb un míting al costat de cosa, sent curiositat i s'hi enganxa. És el que els va permetre fer el 'sorpasso' en les eleccions europees del 2014 i ara vol utilitzar per captar indecisos, ja que l'últim baròmetre del CIS indica que tindran la clau de la Moncloa el proper 20-D: un de cada quatre enquestats encara no sap a qui votarà en les generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, amb el compte enrere ja en marxa de cara a l'inici de campanya, Iglesias s'ha quedat a casa, a Vallecas, per presentar-se a una entrevista de feina singular. Un total de 15 ciutadans de tot l'Estat s'han desplaçat fins a Madrid per examinar el candidat a la Moncloa. Han estat els escollits, per les seves preguntes, en un procés participatiu públic entre un total de 250 candidats. Un format molt similar al de 'La calle pregunta' a La Sexta -en què ja ha participat Iglesias, Albert Rivera i Pedro Sánchez-, o bé de 'Tengo una pregunta para usted' de TVE.

L'acte, però, ha fet un ple justet, amb només unes desenes de curiosos, com la Dolores, que ha sortit corrent de la classe de pilates a prop del centre cívic del Pozo, un dels barris obrers de Vallecas, per anar a veure el 'coletas'. S'ha endut una decepció quan ha topat un cartell del candidat d'IU, Alberto Garzón, a les portes del centre cívic, que alberga una seu del Partit Comunista. Iglesias, realment, tornava als orígens.

La primera pregunta ja ha anat a atacar l'arrel d'una de les diferències entre la candidatura d'IU i la de Podem: el model d'estat. Iglesias reinvindica la nacessitat que el cap d'estat s'esculli democràticament, però no ho marca com una prioritat per a la pròxima legislatura.

Armat amb una pissarra -que es deixava tant poc guixar com esborrar-, Iglesias ha tornat a fer de professor. Endut pel moment ha arribat a dir que buscaria el consens la pròxima legislatura per canviar el model d'estat, però preguntat pels periodistes ha tornat a la tesi inicial.

És el segon dia que Iglesias carrega piles fent de professsor. Dimarts va presentar un nou llibre, 'La nueva Transición' (Akal), un recull d'articles seus sobre què es decideix aquestes elecccions.

Joves, emprenedors, treballadors precaris i sobretot majors de 50 anys han capitalitzat les preguntes, que han pres un to molt social i en què en cap moment s'ha parlat de Catalunya. Iglesias ha hagut de tornar a marcar distàncies amb el PSOE, després que Pedro Sáchez sortís avui a intentar persuadir el vot d'esquerres.

"'Aunque la mona se vista de seda, mona se queda'", ha replicat al líder socialista recordant el pacte amb el PP per modificar l'article 135 de la Constitució. Els socialistes ja fa temps que han incorporat els actes més propers, a l'estil de Podem, amb assemblees obertes.

Iglesias, però, s'ha enfrontat a tot de preguntes fora de guió. Al que no ha pogut comprometre's és a acabar amb les pensions vitalícies d'alts càrrecs amb efecte retroactiu. La dona que li reclamava té dos fills i viu amb una pensió de viudetat de 500 euros.

El resultat de "l'entrevista de feina" serà el 20-D. "No vull ser el cap, sinó un treballador", ha conclòs Iglesias com a candidat a la Moncloa.

stats