LA REORDENACIÓ DE JUNTS PER CATALUNYA
Política 27/07/2020

Jordi Turull: “JxCat és una formació que se situa al centreesquerra”

Exconseller i membre de JxCat

4 min

BarcelonaL’exconseller de JxCat Jordi Turull atén l’ARA en un moment complex: el Tribunal Suprem s’ha atribuït les competències per decidir sobre la seva situació penitenciària i el pot retornar a la presó.

Quina és ara la seva situació penitenciària?

Ara és un tercer grau, tècnicament de semillibertat, per preparar-me per tornar a estar al carrer. Dormo a la presó de dilluns a dijous.

¿Després de l’última resolució del Suprem es veu tornant a la presó?

Amb la dinàmica que porta el Suprem, ho tenim molt assumit. Hem passat que se’ns apliqui el dret penal de l’enemic al dret penitenciari de l’enemic. Som molt conscients que qualsevol dia ens poden fer tornar altra vegada a la presó totes les hores del dia tots els dies de la setmana.

No podria sortir fins haver complert la quarta part de la pena.

El 16 de febrer. La Dolors Bassa, en Raül Romeva i jo som els últims.

Com s’ho pren això psicològicament? Saber que potser no podrà tornar a sortir fins llavors.

Són més fortes les nostres conviccions que les seves injustícies, també pel suport de la gent. I la presó ja la coneixes, hi hem passat dos anys i mig, anem pel tercer, aguantaràs més i el que caigui. El que no farem davant d’actuacions com aquesta és abaixar el cap i resignar-nos.

Promourà o acceptarà un indult?

No l’he promogut i no el demanaré. Ara bé, no és el mateix si ho demanen els altres. Som molt més útils fora de la presó que dins, a banda de la qüestió més personal. Si hi ha altres persones que el demanen com han fet amb Bassa i li acaben donant estaré contentíssim. No ha demanat ni perdó ni ha renunciat a les seves conviccions polítiques, no?

Parlem de JxCat. Diu que comença sense exclusions, però es deixa pel camí el PNC i potser el PDECat.

No hem exclòs a ningú, al contrari. Estem sent fidels a la tradició del PDECat i de CDC de sumar gent.

Però no són capaços d’anar junts.

Els dirigents del PDECat són netament independentistes. Una altra cosa és l’estratègia de com afrontem els nous temps i s’està parlant molt. El PNC és una altra cosa, ha dit que vol veure si arriba a acords amb l’Estat. Per a tothom que ambicioni la independència i cregui en la unitat, JxCat és l’instrument.

Vostè manté el carnet del PDECat.

Sí. Ara el més útil per avançar en les meves prioritats polítiques és JxCat. Però amb el PDECat crec que s’arribarà a una cosa en positiu i que no arribarem a haver de decidir entre els dos carnets.

Però veu possible l’acord?

El veig i m’agradaria molt que hi fos. Des del PDECat hi ha temors en determinats àmbits de discurs. La direcció d’un partit tendeix a voler mantenir al màxim la personalitat, però quan vegin com funciona, com s’estructura i què defensa JxCat, hi haurà una evolució cap a Junts.

Què hi ha de CDC a JxCat?

He compartit executiva de CDC amb Àngel Colom i Antoni Fernàndez Teixidó, per posar un exemple. Venim de la tradició d’ajuntar persones d’ideologies diferents.

JxCat és el del xoc amb l’Estat?

És l’Estat que no para de donar-nos cops de bastó. Els de JxCat som els que no volem caure en la resignació, els que ens sentim molt compromesos amb l’1-O.

Jordi Turull: “JxCat és una formació  que se situa al centreesquerra”

ERC pertany als resignats? Què en pensa d’eixamplar la base?

Jo no classificaré ERC. No entraré en retrets, ens necessitem tots els que defensem la independència. Més que eixamplar la base, jo soc més partidari de cuidar la base.

Hi veu fugues a la base ara?

Fugues no, el que veig és desorientació i desànim en alguns casos. Ara ens hem de preguntar si tenim la independència com a prioritat i, a partir d’aquí, què estem disposats a fer. Perquè és veritat que la repressió ha generat dubtes i por a molta gent.

JxCat vol fer un altre referèndum?

Des de JxCat diem que l’independentisme s’ha de posar d’acord al màxim. Ens sentim compromesos amb l’1-O i volem culminar el mandat. Hem de veure les forces que tenim i què estem disposats a fer.

Ideològicament on se situa JxCat?

En l’eix dreta-esquerra queda situat al mig i en depèn de quines polítiques jo crec que és una formació de centreesquerra.

ERC diu que són el centredreta.

És un recurs que no s’aguanta per enlloc, el fan servir no sé amb quina intencionalitat.

¿A favor o en contra d’apujar l’últim tram de l’IRPF?

No soc partidari de cargolar més els catalans d’impostos, ens oblidem del dèficit fiscal que tenim. A vegades, però, per aprovar pressupostos has de prendre decisions que no són exactament les que voldries. Soc partidari d’ajudar la gent que genera riquesa, la que genera llocs de treball, que hi hagi uns llocs de treball de qualitat i que l’administració doni una xarxa de protecció social als ciutadans.

Qui ha de ser el candidat de JxCat?

El que escullin els afiliats. Però a mi m’agradaria que ho encapçalés el president Puigdemont, si no és com renunciar i començar l’època de rebaixes. No hi ha una nova normalitat, a Catalunya, mentre estiguem patint la repressió.

Investir-lo a distància?

El president ha dit que si pot ser investit, tornarà com a president. No podem emmotllar l’estratègia a l’Estat. Si després ho impedeix veurem per què i què és capaç d’usar.

¿Guarda rancúnia a la CUP per no haver-lo votat en la investidura?

No, això està superat. Hem d’amplificar complicitats i no acumular retrets. Crec que va ser un error, però també penses en què vas fallar tu per no acabar de tenir el suport.

stats