Política 18/11/2020

ERC és el partit més ben valorat i amb més capacitat per governar Catalunya, segons el CIS

La independència és el primer problema del país, per davant de la pandèmia, pel 23,5% dels enquestats

Marc Toro
3 min
Pere Aragonès i Marta Vilalta amb una foto d'Oriol Junqueras i Marta Rovira en la trobada de la nova candidatura d'ERC.

BarcelonaEl baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dimecres assenyala ERC com el partit més ben posicionat de cara a les eleccions catalanes del 14 de febrer, molt per davant de JxCat i seguit en la majoria de resultats pel PSC. L'enquesta no inclou una estimació de vot –no està cuinada i, per tant, no plasma quin seria el resultat electoral–, però sí que situa els republicans com el partit que diuen que votarien el 20,5% dels enquestats, per davant dels socialistes (15,2%), els comuns (8,7%), Cs (8,2%) JxCat (8,1%), la CUP (3,8%), el PP (2,1%), Vox (1,3%) i, per acabar, el PDECat (0,3%). Així mateix, els d'Oriol Junqueras són assenyalats com el partit que inspira més confiança (21%), el que millor defineix els interessos del país (27,4%) i el que té més capacitat per governar Catalunya (23,3%). ERC també apareix com la formació que té els millors líders (24,5%) i, de fet, Junqueras és el més ben valorat i l'únic que aprova, amb un 5,3.

Seguint els resultats de l'enquesta, fins a un 43,8% dels entrevistats consideren que la gestió del Govern de la Generalitat dels últims anys ha sigut dolenta o molt dolenta. La majoria (36,8%) la qualifiquen de regular, mentre que només un 16,3% la consideren bona o molt bona. ERC, però, torna a sortir reforçada en aquest sentit, ja que els resultats milloren quan es pregunta per la gestió de Pere Aragonès en les seves funcions com a president després de la inhabilitació de Quim Torra. Un 18,2% consideren que està sent bona o molt bona, un 34,5% la troben regular i els que la consideren dolenta o molt dolenta baixen fins al 23,2%. Ara bé, fins a un 21,4% dels enquestats "no saben" valorar la gestió que ha fet Aragonès en l'últim mes.

Una de les claus d'aquests resultats, en una crisi marcada per gran part de la resposta centralitzada o coordinada per part del govern espanyol, es podria trobar en el fet que els republicans apareixen com el segon partit amb més capacitat per arribar a acords amb el govern espanyol (25,5%). Per davant seu, com era previsible, només hi ha el PSC (26,1%), que forma part de l'executiu estatal.

La pandèmia ha redefinit les principals preocupacions dels catalans. S'ha pogut veure, per exemple, en els últims baròmetres del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Ara bé, en aquest baròmetre del CIS és la independència de Catalunya el que apareix com el principal problema dels catalans. Un 23,5% dels enquestats l'han marcada en primera opció, per davant dels que han assenyalat els perills per la salut derivats del covid-19 i la falta de recursos per fer front a la pandèmia (17,4%) o la crisi econòmica (11,8%). En la pregunta concreta sobre la situació econòmica de Catalunya, un 54,5% consideren que és dolenta o molt dolenta, un 35,2% regular i només un 7,5% la qualifiquen de bona o molt bona.

Junqueras i Puigdemont, els preferits per presidir la Generalitat

Tornant a la valoració dels partits davant d'aquesta realitat, els de Miquel Iceta són la segona formació més ben posicionat a l'enquesta. No només en termes d'intenció de vot, sinó també en termes de confiança (13,6%), definició dels interessos del país (11,4%) i més capacitat per governar (12,4%). En la primera d'aquestes categories el tercer lloc se l'enduen els comuns (9%), mentre que en les altres dues és JxCat el partit que apareix en tercera posició (amb un 10,6% i un 9,2%, respectivament). El PDECat i el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), liderat per Marta Pascal, no superen el 2% en cap d'aquestes respostes valoratives.

Pel que fa als lideratges, al marge de Junqueras, és el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el segon més ben valorat (un 4,9 de nota mitjana), per davant del cap de files d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens (4,6), Iceta (4,3) i la líder dels comuns, Jéssica Albiach (4,2). L'expresident Carles Puigdemont obté un 4 de valoració, si bé és el segon quan es pregunta quin líder preferien que presidís la Generalitat (15,2%). El primer, com en la valoració, és igualment Junqueras (19,1%), i el tercer Iceta (13,8%). Pel que fa a les puntuacions, els líders de Cs Carlos Carrizosa i Lorena Roldán són els que obtenen pitjor nota, un 2,6.

stats