Política 01/02/2015

ERC retreu a CiU la seva divisió interna sobre la independència

El portaveu d'ERC al Congrés i alcaldable a Barcelona, Alfred Bosch, assegura que la CUP és el partit amb qui se sentiria més còmode pactant

Europa Press
2 min
El portaveu d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, aquest divendres a la Plaça de la Mercè de Barcelona

BarcelonaEl portaveu d'ERC al Congrés i alcaldable a Barcelona, Alfred Bosch, ha retret a CiU la seva divisió interna sobre el procés sobiranista i ha considerat que ERC sí que és un exemple d'unitat i d'aposta nítida per la independència. En una entrevista d'Europa Press ha criticat que, mentre que CDC veu les eleccions del 27-S amb un caràcter plebiscitari, UDC ho nega: "Surt el líder d'Unió –Duran–, que és mig líder de CiU, i diu que el 27-S no és plebiscitari. A qui ens hem de creure a CiU? Els de la 'C', els de la 'U' o els de la 'i'?", s'ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch ha reprotxat al seu pròxim rival a les urnes, l'alcalde Xavier Trias, no haver pres decisions "simples" que evidenciarien una aposta clara per la secessió, com inscriure Barcelona en l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o retirar a la infanta Cristina la Medalla d'Or de la ciutat.

"El país ha obert un procés cap a la independència i a Barcelona encara estem discutint si mantenim les Medalles d'Or als Borbons", ha lamentat Bosch, fent al·lusió indirecta al fet que CiU rebutgés, en el seu moment, retirar la insígnia a la infanta.

"Els mateixos que estan governant Barcelona –CiU– s'estan discutint entre els de la seva coalició sobre si sí que han d'afiliar-se a l'AMI o si no", ha prosseguit Bosch, que ha assegurat que, si ell és alcalde, aquesta serà una decisió immediata. L'alcaldable republicà conclou que CiU ha d'aclarir la seva posició respecte al procés sobiranista: "El que veig és que no acaben de creure-s'ho, que no s'acaben de posar d'acord entre ells. Que es posin d'acord entre els que hi ha i després parlem".

Bosch ha destacat que ERC és la formació "més evidentment independentista, des de fa més temps, que és més inqüestionable que ho és", i ha conclòs que els barcelonins són plenament conscients d'això. "Estem en una posició de sortida excel·lent perquè la gent ho entengui així", sentencia Bosch, que assegura que la independència no serà, ni de bon tros, l'únic eix del seu programa electoral.

Pactes amb Trias

Preguntat per si pactaria amb l'alcalde, Xavier Trias, un govern de coalició després dels comicis, Bosch considera que parlar d'aquest tema ara és menysprear que són els ciutadans els que decideixen qui ha de ser l'alcalde i no un pacte ocult de despatx. "Trias ha dit que li agradaria pactar amb mi. Si Trias vol oferir-me el seu suport perquè jo sigui alcalde li agraeixo molt el gest –ironitza–. És un tema del qual ja parlarem, és absurd començar ara un ball de cadires", ha reflexionat.

Bosch sosté que ERC i la CUP són els únics partits que reuneixen els dos principals sentiments majoritaris que segons la seva opinió hi ha a Catalunya, l'independentista i el contrari a l'austeritat: "Quan em pregunten amb qui em sentiria més còmode pactant dic que segurament amb la CUP. Són els que tenim més a prop".

El republicà no censura que Trias hagi ajudat financerament la Generalitat i, si es converteix en alcalde, prestarà suport al Govern sempre que no sigui per a "grans fastos i espectacles". Posa d'exemple les inversions a l'Hospital del Mar: "L'Ajuntament de Barcelona hi està posant diners i jo crec que s'ha de fer a canvi de per exemple la permuta d'uns terrenys".

stats