Política 11/01/2015

ERC deixa clar que no competirà amb Mas pels independents a la llista

S.g.
2 min

BarcelonaDesprés de l’intercanvi de retrets que divendres va fer evident que no hi ha, almenys per ara, acord electoral entre Artur Mas i Oriol Junqueras, ERC va intentar ahir defugir el cos a cos amb el president de la Generalitat. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va adoptar un to conciliador per forçar un acostament definitiu que permeti forjar un pacte perquè les eleccions catalanes siguin abans de les municipals. “Els independents no seran un escull per a l’acord”, va assegurar a Catalunya Informació, conscient que, a hores d’ara, un dels punts que més preocupa el president és poder tenir la presència en exclusiva a la seva llista d’independents i membres de la societat civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rovira va voler deixar clar que el seu partit aparca de manera definitiva la seva proposta inicial de llistes separades i paraigua comú i “no competirà” per aquests representants de la societat civil. Fins a tal punt, va dir, que ERC esperarà que Mas tingui confeccionada la seva pròpia llista transversal per elaborar la seva amb persones “vinculades” al partit.

Amb tot, no es va estar de fer referència als “referents socialdemòcrates” partidaris de la independència que podrien quedar fora de la llista de Mas i que ERC o la CUP podrien acollir en la seva candidatura. Era una referència directa als exmembres del PSC, amb qui han mantingut converses des de fa mesos i amb els quals, de fet, ja van pactar -com els de Nova Esquerra Catalana- per concórrer a les eleccions europees. Així doncs, evitant la pugna pels membres de la llista, ERC busca aplanar el camí a Mas, a qui, segons fonts del partit, veuen “inflexible” i amb la intenció, almenys a hores d’ara, de “no convocar eleccions fins al setembre”.

Govern de concentració

Amb el temps per negociar ja limitat, Rovira va instar Mas a convocar una reunió de manera imminent per fixar la fórmula electoral i analitzar la proposta que ahir va llançar Junqueras a través d’un article a El Periódico : un govern de concentració que comenci sense esperar ni tan sols les urnes per dibuixar el full de ruta cap a la independència. Segons el líder d’ERC, “no cal esperar a l’endemà de les eleccions” per fer aquest govern d’unitat d’acció, sinó que es pot forjar simultàniament a la convocatòria electoral per “generar confiança”.

stats