La nova legislatura

ERC i comuns es distancien un any després dels pressupostos

Els liles se situen a l’oposició i lluny d’apuntalar la governabilitat

3 min
Pere Aragonès conversant amb Jéssica Albiach, Joan Carles Gallego i David Cid al Parlament.

BarcelonaFa tot just un any Catalunya trencava amb la dinàmica de dues pròrrogues pressupostàries. El 24 d’abril el Parlament aprovava de forma definitiva els pressupostos del 2020, uns comptes que naixien caducats per l’impacte de la pandèmia però que el Govern i els seus socis, els comuns, van insistir a aprovar per actualitzar uns números que feia tres anys que no es tocaven. Aquell acord va suposar alguna cosa més que tenir uns nous comptes públics. Es va convertir en la plataforma que va acostar el grup de Jéssica Albiach a la governabilitat catalana una dècada després del segon tripartit i li va suposar estrènyer de nou els llaços amb ERC. Un any després, però, la relació entre les dues formacions s’ha refredat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot aquest temps, els republicans han buscat que aquell pacte pressupostari del 2020 amb els comuns és convertís en alguna cosa encara més sòlida. Per aconseguir-ho, van proposar que en la nova legislatura ja no fos només un acord pels comptes, sinó anar més enllà i constituir un Govern de “via àmplia” format per aquests dos partits, a més de la CUP i JxCat. La idea no només no ha fructificat, sinó que ara mateix els comuns estan lluny d’entrar a l’executiu i també de tornar a participar en la governabilitat repetint un pacte pressupostari com el de l’any passat.

En primer lloc, En Comú Podem no ha compartit en cap moment la idea de la via àmplia i ha reclamat insistentment als republicans que trenquin amb JxCat si volen un nou acostament. La relació també s’ha enrarit perquè fa uns mesos, quan els pressupostos aprovats a l’abril es van haver de reformular per la pandèmia, el Govern va decidir fer-ho sense comptar amb la col·laboració dels comuns ni de cap altre grup. Això va molestar el partit d’Albiach, que va denunciar diverses vegades que l’executiu no hagués obert converses amb la resta de l’oposició. Un any després, fonts de la direcció de la formació emmarquen aquell episodi en el “context preelectoral” que vivia Catalunya, però admeten que, tot i la seva voluntat actual de refer llaços amb els republicans per convertir-se en socis d’un govern de coalició, a l’altra banda no hi han trobat receptivitat.

Així, les mateixes fonts exposen la seva “decepció” amb ERC després que hagi triat reeditar la mateixa fórmula de govern amb JxCat i recorden que les seves polítiques són incompatibles amb les que planteja el partit de Carles Puigdemont, tot i haver negociat els comptes de l’any passat. En aquest sentit, Albiach deia en una entrevista a l’ARA fa uns dies que els pressupostos van aprovar-se “a contracor” de Junts. “La via àmplia no és realista”, admet una altra veu de la formació, que recorda que és ERC qui ha exclòs els comuns de l’equació triant JxCat. Fa setmanes que els contactes entre republicans i comuns per conformar govern s’han aturat. El grup d’Albiach ha decidit deixar de trucar a la porta dels despatxos d’ERC perquè no veuen que a hores d’ara pugui canviar d’opinió.

De moment, els liles no es plantegen tornar a oferir-se per negociar uns comptes amb un Govern on hi sigui JxCat. Els d’Albiach han decidit que l’estratègia passa per repetir “l’oposició constructiva” que van fer durant la legislatura passada, com s’ha encarregat de dir diverses vegades la mateixa líder del grup. Ara bé, això de facto els situa en un segon pla polític i amb molta menys capacitat d’influència que la que van tenir en la recta final de la legislatura anterior. De fet, és la CUP qui assumirà segurament el rol de soci del Govern que fa uns mesos van tenir els comuns.

ERC encara hi veu ponts

I des d’ERC, què en pensen? Fonts republicanes asseguren que encara compten amb els comuns per a la nova legislatura i confien fins i tot a tornar a explorar gran acords. L’argument principal, assenyala una veu de la direcció, és que en “l’eix social” els dos partits sempre han mostrat sintonia. Ara bé, admeten que ara mateix el que tenen és un pacte amb la CUP i una negociació en marxa amb JxCat, i aquesta és la seva prioritat per desencallar la investidura. “Però sempre hem parlat de la voluntat de teixir consensos amplis”, conclouen les mateixes fonts. 365 dies després d’aquell pacte de pressupostos, res està del tot trencat, però tot queda molt lluny. El 14-F ha canviat el joc d’aliances i la dels comuns amb ERC no n’ha sortit reforçada.

stats