ERC defensa un estat major no controlat per Puigdemont dins del Consell per la República

Sabrià apunta que ha de ser un "òrgan autònom" que no tingui la mateixa direcció que l'ens amb seu a Waterloo, liderat per l'expresident

i
Cesc Maideu
3 min
Carles Puigdemont a l'acte del Consell de la República a Perpinyà

BarcelonaUn estat major que estigui "en el marc" del Consell per la República (CxR) però que sigui "autònom" i que no depengui de la mateixa direcció que l'ens amb seu a Waterloo, sinó d'una cúpula independent. Aquesta és la proposta d'ERC per al punt calent de les negociacions amb Junts i un dels aspectes clau que han bloquejat fins ara la presidència del candidat republicà Pere Aragonès: quin ha de ser l'espai de direcció estratègica del Procés. Les posicions van començar sent distants, ja que mentre que ERC i la CUP volien (així figura al seu preacord) que l'estat major de l'independentisme fos un òrgan de nova creació –els antisistema han precisat que els agradaria que tingués la seu a Catalunya–, Junts ha mantingut que el Consell per la República presidit per Carles Puigdemont ha de ser l'espai que dugui a terme la funció de dirigir l'estratègia del Procés. Amb el pas de les setmanes, tant republicans com JxCat han cedit: ERC ha passat a dir que si es reformulés el CxR perquè hi estigui representat tot l'independentisme –només hi ha un membre republicà i Poble Lliure per part de la CUP– s'obririen a acceptar que fos la direcció col·legiada. Junts, al mateix temps, va passar de l'immobilisme a admetre que el Consell es podia reformular. Fins i tot, el mateix CxR es va mostrar predisposat a incentivar canvis en el seu funcionament.

Aquest divendres el diputat d'ERC i membre de l'equip negociador Sergi Sabrià ha desvelat en una entrevista a Efe quina és la proposta del seu partit que JxCat ha de valorar si accepta: constituir una "direcció col·legiada" de l'independentisme –inspirada en l'"estat major" de l'1-O– que sigui "autònoma" encara que formalment funcioni sota el paraigua del Consell per la República. Ara bé, només acceptaran que l'òrgan estigui "en el marc" del CxR si es reformula, de tal manera que totes les organitzacions adherides se sentin "còmodes" i no sigui una "eina de part" controlada principalment per JxCat. El punt clau de la proposta, però, i on es podrien trobar amb la posició contrària de Junts, és que Puigdemont no controlaria aquesta eina de l'independentisme de la mateixa manera que ho fa al CxR. En l'entrevista, Sabrià ha precisat que el nucli de la nova direcció col·legiada "no dependria" en cap cas de la cúpula del Consell per la República, que presideix Puigdemont. "Que ningú confongui la direcció del Consell per la República amb la direcció col·legiada", ha remarcat Sabrià, que ha reconegut que Puigdemont "té una importància vital" per a l'independentisme i la seva "tasca d'internacionalització és capital".

La proposta d'ERC, de fet, és molt semblant a l'aposta de l'ANC per desbloquejar les negociacions: l'entitat va plantejar crear un òrgan amb representació d'ERC, JxCat, CUP, ANC i Òmnium –tal com proposen els republicans–, però que estigui dins del Consell per la República. Si finalment arriba l'entesa en aquest àmbit, encara podria haver-hi un nou escull: el paper d'Aragonès. Si bé el líder d'ERC va afirmar en la segona sessió d'investidura que no acceptaria "tuteles", el programa electoral de Junts relega la Generalitat a la gestió del dia a dia, i a encarregar-se d’una “bona governança” per al “benestar del país”. En canvi, el CxR serà “apoderat” per “liderar” el Procés, i fins i tot serà nomenat “autoritat nacional”. Sobre aquest aspecte, Sabrià ha apuntat que l'existència de la direcció col·legiada "no és incompatible" amb el lideratge institucional del Govern. "És evident que aquí qui mana són les urnes, el Parlament i el Govern. No s'acceptaran tuteles, això ha de quedar claríssim", ha recalcat.

El full de ruta

Un dels motius amb què Junts ha justificat la seva abstenció a Aragonès és que ERC ha de "concretar" aspectes com el full de ruta independentista. Els de Puigdemont s'han centrat especialment a preguntar als republicans què implica el "nou embat democràtic", la proposta d'ERC i la CUP per si el diàleg amb l'Estat no dona els fruits esperats. Davant d'aquestes demandes, Sabrià creu que el seu partit "ha sigut bastant més clar que la resta". "Això és més clar que les alternatives que poden presentar uns altres. Jo no entenc el plantejament de: «Farem una DUI». D'acord, ja vam fer-ne una i va durar massa poc. El dia que la fem, ha de durar per sempre", ha afirmat en referència a Junts.

En aquest sentit, el diputat republicà ha refermat que ERC no renuncia "a cap eina" per assolir la independència, però la seva "prioritat és que el referèndum –que es planteja com la prioritat a assolir de cara a aquest nou embat– sigui acordat". Per això, continua confiant en la taula de diàleg: tot i admetre que no serà "fàcil ni obvi" que el PSOE vulgui parlar d'amnistia i autodeterminació, creu que portarà "avenços".

stats