ERC exhibeix front comú amb Bildu per pressionar Sánchez

Presenten conjuntament un paquet d'esmenes als pressupostos de l'Estat

3 min
La portaveu d'ERC Marta Vilalta aquest matí a la seu dels republicans

BarcelonaFa temps que ERC i EH Bildu han decidit fer camí plegats en la nova estratègia de diàleg amb l'Estat –que els republicans porten més avançada per l'evident incomoditat que genera encara un pacte amb l'esquerra abertzale–. Aquest divendres han afegit pressió al govern espanyol refermant l'aliança en una roda de premsa conjunta en què els portaveus dels dos partits, Marta Vilalta i Arnaldo Otegi, han anunciat la presentació d'un paquet d'esmenes als pressupostos estatals de l'any que ve. ERC no amaga que amb Bildu sí que hi ha una aliança estratègica al Congrés de Diputats que, de moment, no ha fructificat amb el seu soci a la Generalitat, JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que el soci clau per al PSOE i Unides Podem és ERC, Vilalta ha defensat la necessitat d'anar plegats amb l'esquerra abertzale per "fer pinya", en el marc de l'acord estratègic que mantenen les dues formacions. Entre les esmenes presentades demanen la cessió de la prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana per convertir-la en un museu de la memòria antifranquista; un tipus reduït d'IVA per als productes d'higiene menstrual; l'actualització de la llista de paradisos fiscals; que es garanteixi el mateix règim de jubilació anticipada a tots els cossos policials –inclosos els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza–, i la creació i dotació d'un fons de compensació per a les víctimes de l'amiant.

En un dard velat a Junts –que va presentar una esmena a la totalitat als comptes de l'Estat–, Vilalta ha defensat la necessitat de "no només quedar-nos en el bloqueig, la crítica, el no a tot": "Convé sortir d'aquesta comoditat i intentar ser útils". Amb tot, ha lamentat que el govern de l'Estat "no està actuant a l'altura del moment" i ha censurat la votació dels nous membres del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Comptes. Vilalta no ha volgut parlar de línies vermelles en relació amb les esmenes presentades amb EH Bildu, tot i que ha advertit el president Pedro Sánchez: "Els nostres vots no són gratis, s'han de guanyar".

Otegi: "La nostra voluntat és que es tramitin els pressupostos"

Aquest cop no hi ha hagut fotografia conjunta perquè cadascú ha fet la roda de premsa –simultània– des de la seva seu. El coordinador de la coalició basca, Arnaldo Otegi, ha subratllat la importància de l'acord amb ERC per treballar conjuntament i reforçar "posicions comunes". D’aquesta manera, ha defensat la voluntat tant de l’esquerra abertzale com dels republicans de "no bloquejar" la negociació pressupostària amb l’Estat i de mantenir una actitud "constructiva". Ara bé, ha avisat que la pilota és a la teulada del govern espanyol: "Ha d’entendre que necessita acreditar amb fets allò que diu amb paraules": "La nostra voluntat és que es tramitin els pressupostos i que acabin satisfactòriament, però ara és a les mans del govern". En paral·lel amb les converses amb l'esquerra independentista, el govern espanyol ja ha acceptat una part de les esmenes que havia presentat el PNB (com la competència basca per nomenar secretaris i interventors locals). Els nacionalistes bascos ho van considerar aquest dijous "un primer pas" per avalar els comptes.

Garantir l'execució pressupostària

Tornant a Catalunya, Vilalta, que ha comparegut acompanyada de la diputada al Congrés Carolina Telechea, ha explicat que ERC manté contactes amb el govern espanyol per "concretar la protecció del català a la llei audiovisual" i que s'està negociant amb especial interès el "percentatge" de continguts que s'han de garantir. També hi ha converses sobre traspassos de competències de l'Estat a la Generalitat i s'està buscant "concretar una clàusula de compliment o compensació perquè Catalunya no quedi sota la mitjana en execucions previstes als pressupostos generals". Precisament Junts, que va presentar més de 500 esmenes –en solitari– a l'articulat dels pressupostos, a més de l'esmena a la totalitat, en va adjuntar una la setmana passada per "garantir el seguiment" de l'execució pressupostària i una altra per la cessió de la comissaria de la Via Laietana. "No hi ha hagut cap esmena conjunta, però sí algunes de compartides", ha admès Vilalta, que malgrat tot ha destacat que "l'aposta estratègica" de Junts i ERC "és diferent": "Per això hem fet el treball amb EH Bildu per l'aposta de no anar a bloquejar, que sí que compartim".

stats