DEBAT AL CONGRÉS
Política 22/03/2011

ERC i ICV forcen el Congrés a debatre si es despenalitza el delicte d'injúries a la corona

Joan Ridao recorda que l'Estat haurà d'indemnitzar Arnaldo Otegi en compliment d'una sentència d'Estrasburg que critica la penalització del delicte d'injúries a la corona espanyola

Efe
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; }

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Congrés debatrà si despenalitzen les injúries a la Corona malgrat el rebuig del PP que aquesta iniciativa es tramités. La Mesa de la Cambra Baixa ha debatut i votat avui si admetia o deixava fora aquesta proposició de llei registrada per ERC amb el suport dels diputats amb els quals forma grup parlamentari, Gaspar Llamazares, d'IU, i Núria Buenaventura, d'ICV.

Segons han destacat fonts parlamentàries, la proposició de llei d'ERC-IU-ICV serà debatuda perquè han votat a favor que s'iniciï el seu curs parlamentari dels representants de PSOE, CiU i PNB a la pròpia Mesa, cinc en total. Els quatre membres del PP han rebutjat el tràmit, informa Efe. L'objectiu fonamental de la proposta del grup proponent és la modificació del Codi Penal, en particular els preceptes que estableixen el delicte per injúries al Rei.

En el seu text, ERC assenyala que "la protecció penal a la corona resulta desproporcionada" per "innecessària i inadequada", ja que "el propi del sistema democràtic és buscar el reconeixement social de les seves institucions per vies diferents de la repressió". Opina aquest partit de mantenir el càstig per manifestar-se contra la corona "afecta els fonaments del sistema democràtic".

I afegeix: "Històricament es demostra que com menys és la solidesa i el prestigi democràtic de les institucions, major és el recurs a la seva protecció penal, i al revés". Per al grup de Joan Ridao, incriminar les injúries a la corona és "una agressió" a la llibertat d'expressió, de tal manera que quan "una institució sotmesa al sistema democràtic necessita consolidar-se acudint a la repressió penal de la crítica que se li dirigeix , senzillament, deixa de ser reconeguda com a institució pròpia d'un sistema democràtic ". ERC, així mateix, recorda la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, que va condemnar l'Estat a indemnitzar Arnaldo Otegi per haver-lo condemnat per injúries contra la corona.

stats