ELECCIONS MUNICIPALS
Política 21/04/2015

CiU presentarà més llistes que ningú el 24-M: fins a 858 candidatures

ERC tanca 715 llistes per a les municipals, el PSC en registra 205 menys que el 2011, ICV en perd una vintena, el PP en completa 525 i la CUP duplica el nombre de candidatures de fa quatre anys, amb 163 projectes municipals

Acn / Ara
3 min
Artur Mas i Josep Rull van tancar ahir la convenció municipal que CDC va celebrar a Seva.

BarcelonaCiU és la formació que més candidatures presenta a Catalunya a les eleccions municipals del 24 de maig, amb 858 llistes per governar ajuntaments (i 47 més per comandar entitats municipals descentralitzades). CiU va presentar fa quatre anys 911 candidatures als comicis municipals. En aquest rànquing, darrere de la federació es posiciona ERC (715), PSC (528), PP (525), ICV-EUiA (221), la CUP (163) i Ciutadans (90). Dimarts a la nit es va tancar el termini de presentació de llistes, la primera de les cites electorals d'aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC supera les expectatives

ERC ha superat l'objectiu que s'havia marcat per a les properes eleccions municipals i superarà les 700 candidatures arreu del territori. Els republicans es presentaran a 715 dels 947 municipis catalans i optaran a obtenir representació en 15 entitats municipals descentralitzades. ERC supera en 127 les llistes presentades ara fa quatre anys –588–, quan, a més, el partit va patir una forta davallada als ajuntaments. Per als comicis del proper 24 de maig, Esquerra ha decidit obrir-se a independents i a d'altres formacions polítiques, en especial aquelles sorgides a partir de les escissions del PSC. El cas paradigmàtic és el Moviment d'Esquerres, amb qui s'han tancat una setantena de llistes, entre les quals destaquen les de Barcelona, Girona, Tarragona, Terrassa i Sant Cugat del Vallès.

A Sant Cugat, ERC i MES també coincidiran amb l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, liderada per Toni Comín, amb la què els republicans han acordat sis candidatures, la majoria a l'àmbit metropolità (Sabadell, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Quintí de Mediona i Berga). Avancem és la tercera entitat d'exsocialistes amb la que els republicans s'han entès en nombrosos municipis catalans. Fins a una trentena de llistes compartides en poblacions com Barcelona, Flix, Lloret de Mar, Cambrils, Sant Adrià de Besòs, Mollet del Vallès i Montblanc. L'objectiu d'ERC és arribar als 2.000 regidors després del 24 de maig, 600 més dels que van obtenir el 2011.

PSC i PP presenten gairebé el mateix nombre de candidatures

El PP ha tancat 525 llistes. Segons un comunicat, els populars detallen que, d'aquestes, 232 llistes són a la demarcació de Barcelona, 122 a Lleida, 101 a Tarragona i 70 a Girona. Així mateix, subratllen que el 91% de la població catalana podrà votar el partit liderat a Catalunya per Alícia Sánchez-Camacho.

Per contra, el PSC i ICV presenten una tendència oposada als republicans. Així, els socialistes han presentat a les Juntes Electorals un total de 528 llistes per a les properes eleccions municipals, una xifra molt similar al PP i que suposa que els socialistes tenen tancades fins a 205 candidatures menys que fa quatre anys. Malgrat aquesta pèrdua, el PSC remarca que més de 5.000 persones formen part de les seves llistes, i que un 94% de catalans podrà optar per una llista del PSC o per una coalició en la que hi participa el partit. Per demarcacions, han presentat 198 llistes a la demarcació de Barcelona, 112 a Girona, 118 a Lleida i 100 a Tarragona.

ICV subratlla que augmenten les coalicions

Així mateix, ICV presentarà 221 candidatures, per sota de les 242 de fa quatre anys. Tot i això, els seus dirigents es mostren satisfets, ja que destaquen que el partit estarà present en totes les poblacions de més de 20.000 habitants, pràcticament en totes les de més de 10.000 i es presentarà a municipis de la Terra Alta, el Montsià i la Vall d'Aran on feia temps que no ho feia. La confluència de les esquerres ha estat la principal aposta per mirar de combatre les males perspectives electorals. Barcelona és el cas paradigmàtic, on guiats per Ada Colau i en coalició amb Guanyem, Podem, Equo, Procés Constituent i EUiA intentaran accedir a l'alcaldia. A banda, coincidirà amb Podem a les candidatures de Vallirana, Figueres, la Seu d'Urgell, Sabadell i Terrassa. Amb MES compartiran una vintena de candidatures més, i també es coaligarà en alguns municipis amb Avancem i fins i tot amb ERC (Amposta, Puigcerdà o Llançà) i el PSC (Ripoll i El Papiol).

Com és habitual, el soci més estret d'ICV serà EUiA, amb qui compartirà més de setanta candidatures. La competència electoral entre aquests dos socis electorals se circumscriurà a municipis molt concrets, com per exemple Rubí, Cubelles, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes. A part de la setantena de llistes conjuntes amb ICV, EUiA també arribarà a una trentena de municipis més, o bé en solitari o bé en coalició amb altres formacions polítiques. En el cas de Rubí, per exemple, amb la CUP.

Pas endavant de la CUP: més del doble de llistes que el 2011

La CUP presentarà 163 candidatures el 24-M, més del doble que en els comicis de fa quatre anys. El 2011 va confeccionar 72 llistes. Aquest fort increment és especialment significatiu a les Terres de l'Ebre i al Pirineu. Amb el segell de la CUP també hi haurà quatre candidatures electorals al País Valencià.

Ciutadans concentra la presència a l'àrea de Barcelona

La formació d'Albert Rivera concorrerà als comicis del mes de maig amb 90 candidatures, la majoria de les quals seran a la demarcació de Barcelona (61).

stats