Partits polítics
Política 15/06/2023

ERC remodela el partit i recol·loca Juli Fernàndez a la cúpula

El partit tindrà a partir d'ara dues portaveus: Vilalta manté el càrrec i s'hi suma Raquel Sans

2 min
Imatge de la nova executiva d'Esquerra Republicana.

BarcelonaSi dilluns el president Aragonès anunciava una remodelació del Govern, aquest dijous ERC ha anunciat una remodelació de l'executiva del partit. En definitiva, que després de la reculada a les eleccions municipals els republicans miren de remuntar el vol a partir dels canvis més immediats que poden fer: tocar la cúpula del Govern i tocar la cúpula del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La remodelació del Govern es va cobrar tres baixes –Teresa Jordà, Juli Fernàndez i Josep Gonzàlez-Cambray–, però a la del partit ningú haurà de marxar a casa. De fet, el que fa ERC és afegir més persones a la zona de comandament. El canvi més destacat és que un dels consellers que va ser baixa, Juli Fernàndez, queda recol·locat com a secretari general adjunt d'estratègia, comunicació i coordinació institucional, un càrrec de nova creació i molt amunt en l'escalafó.

Si marquem una línia de comandament de dalt a baix, ara mateix hi ha Oriol Junqueras en el primer lloc –president–; Marta Rovira en el segon –secretària general–; Pere Aragonès en el tercer –coordinador nacional–, i en quarta posició ja vindrien, a la mateixa alçada, Juli Fernàndez i la secretària general adjunta, Marta Vilalta. Fernàndez va ser breument membre de l'executiva la tardor passada, càrrec que va deixar per ser conseller. Ara hi torna.

El canvi de l'exconseller de Territori no és l'únic. També s'ha decidit que la diputada al Parlament Raquel Sans, valor a l'alça del partit, se sumi a les funcions de portaveu que fins ara exercia també Marta Vilalta. En resum, que el partit tindrà dues portaveus. És una manera de descarregar de feina Vilalta, que fins ara assumia molts papers de l'auca, ja que portava el dia a dia del partit i del grup del Parlament i era la principal encarregada de donar la cara davant dels mitjans. A través d'un comunicat, ERC ha explicat que la voluntat és el "reforçament de la cúpula dirigent per tal d'afrontar amb majors garanties i fortalesa l'acció política general".

Finalment, el tercer canvi també afecta una diputada del Parlament, Alba Camps, que deixa de fer de secretària de política municipal i projectes transversals per passar a la secretaria de coherència política. L'etiqueta del seu nou càrrec és força inèdita en el context polític català. Des d'ERC asseguren que s'inspira "en l'experiència de partits europeus que ja la incorporen des de fa temps". La seva funció serà "dotar de transversalitat i coherència política tota l'acció del partit en l'àmbit nacional".

Consell nacional

Tots aquests canvis hauran de ser ratificats pel consell nacional del partit d'aquest divendres. Aquest mateix conclave serà l'encarregat de validar les llistes. La idea, doncs, és enviar el missatge que menys d'un mes després de la patacada electoral del 28-M el partit ja ha mogut totes les fitxes possibles per afrontar amb garanties les eleccions generals del 23-J i poder oblidar l'amarga nit de les municipals. Els resultats de les eleccions espanyoles determinaran l'eficàcia a curt termini dels canvis.

stats