Barcelona

ERC sacrifica l'estratègia Maragall

El líder del partit a Barcelona, obligat a fer marxa enrere en la seva ofensiva contra el govern de Colau

3 min
El líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, durant la roda de premsa

BarcelonaDoble acord pressupostari: a la Generalitat i a Barcelona. I un sol damnificat: el grup municipal d'ERC a Barcelona i, en concret, el seu líder, Ernest Maragall, que havia situat en la negociació dels comptes de l'Ajuntament el punt d'inflexió de la nova relació del partit amb el govern municipal. El veto d'ERC als pressupostos del 2022 era la materialització de l'estratègia que Maragall ja va anunciar en una conferència a l'estiu: començava una etapa de més confrontació amb els de Colau després d'uns dos primers anys de mandat en què els comuns havien presentat sempre els republicans com el seu soci preferent. I en què ERC havia facilitat l'aprovació de dos pressupostos i de projectes estrella com la connexió del tramvia. Les coses havien de canviar la segona meitat del mandat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conscient de la importància de la negociació pressupostària, el grup municipal ja es va avançar a les tensions negociadores al Govern i va comparèixer dilluns passat en roda de premsa per deixar clar que ells votarien que no als comptes municipals i que ho farien ja d'entrada, sense mitges tintes, dinamitant l'inici de tramitació. L'altra negociació, però, ja es va situar enmig d'aquesta estratègia el mateix dia que la comissió d'Economia discutia el primer tràmit dels comptes municipals, perquè al matí el president Aragonès va estendre la mà als comuns i aquests van veure que hi hauria partit també a l'Ajuntament, tot i les reiterades negatives dels de Maragall, que asseguraven que el no era ferm. Innegociable.

ERC va mantenir-se en aquella primera votació i es va oposar a la tramitació, tot i que això no va dinamitar els pressupostos perquè comuns i socialistes van trobar l'entesa de Barcelona pel Canvi, que els va brindar els seus dos vots i el de la regidora no adscrita que forma part del mateix projecte. Una fotografia que incomodava clarament els comuns, que hi veien la reedició del pacte de la investidura amb la formació que capitanejava Manuel Valls fent de crossa a Colau. Però la posició de força de Maragall va anar debilitant-se a mesura que passaven els dies i va acabar del tot desdibuixada amb la negativa de la CUP a pactar els pressupostos de la Generalitat.

La decisió final es va prendre diumenge a la nit: ERC sacrificava l'estratègia Maragall pel bé dels pressupostos i brindava un cop dur a qui es postula com a candidat a la reelecció a Barcelona. Just una setmana després de la roda de premsa en què es plantava contra el govern de comuns i socialistes, Maragall tornava a comparèixer aquest dilluns per anunciar, amb elegància, que assumia el cost polític de canviar el vot per no frenar el pacte de pressupostos. Per "responsabilitat".

Una marxa enrere que no ha amagat que no li agrada personalment, i que algunes veus apunten ja que pot afectar la seva projecció com a candidat a la reelecció el 2023. Ell, però, ha defugit aquest debat, que ha titllat ara de qüestió "menor", i ha defensat que el que passarà en el ple de desembre, amb l'abstenció del seu grup, és només una votació puntual que no condicionarà l'estratègia marcada i que fins i tot l'accentuarà. El pas d'ERC cap a l'oposició més dura sembla ara inevitable, tot i que Maragall insisteix que es farà "amb cap", sense fer servir el recurs de la "rebequeria".

ERC pren nota

De fet, els republicans ja van assumir a principis de mandat la jugada de Colau i Collboni amb el grup de Valls que els va arrabassar l'alcaldia sense que això alterés els seus plans de fer una oposició constructiva. La diferència ara és que queda un any i mig per a les eleccions i que Maragall ja ha deixat clar que "prenen nota" del paper que els de Colau han reservat per a Barcelona lligant-la a la negociació de pressupostos del Govern.

Des de les files dels comuns han reiterat avui l'agraïment al gest els republicans i, en canvi, el PSC s'ha fregat les mans veient el paperot que li tocava fer qui intueix com el seu màxim rival a les urnes. Els socialistes no estaven incòmodes amb l'acord pressupostari amb Barcelona pel Canvi i deixant ERC sense l'etiqueta de soci preferent i avui han criticat la marxa enrere de Maragall. "Ha dilapidat la seva credibilitat en 72 hores", ha defensat Collboni. L'aprovació forçada dels pressupostos de Barcelona lligats als del Govern marcarà les relacions entre republicans i govern municipal en el tram final del mandat –queda per veure encara com acabarà la votació de les ordenances fiscals, per exemple– i obligarà Maragall a reivindicar de nou la seva estratègia.

stats