Barcelona

ERC diu 'no' a pactar els tercers pressupostos amb Colau

El govern municipal demana "responsabilitat" i hauria de recórrer a la dreta per superar la votació d'aquesta setmana

3 min
Ernest Maragall, Ada Colau i Jaume Collboni en una imatge d'arxiu

BarcelonaERC ha dit que aquesta vegada no, que no serà el soci del govern de Colau i Collboni per aprovar uns nous pressupostos a Barcelona. Que no hi haurà una tercera foto amb Ernest Maragall estrenyent la mà de l'alcaldessa i el primer tinent d'alcalde, si més no amb la proposta actual sobre la taula. Els republicans han avançat que dimecres, quan està previst que es discuteixi en comissió l'aprovació inicial dels comptes, hi votaran en contra. També JxCat, que avui ha donat "la benvinguda" a ERC al no, ha deixat clar que s'oposarà a la proposta.

L'única via que tindrà al govern municipal per salvar la primera votació serà recórrer a grups de la dreta. Cs ha condicionat el seu vot a fer marxa enrere en les ordenances fiscals que es van aprovar inicialment just en l'últim ple –gràcies a l'abstenció d'ERC– per revertir pujades de taxes, i el PP assegura que encara no té la posició definida però que serà un no si no hi ha canvis en la proposta, mentre que Barcelona pel Canvi manté la porta oberta a les negociacions i podria ser el grup clau.

La formació que capitanejava Manuel Valls, de fet, ja va votar a favor, com ERC, dels últims pressupostos i ara defensa que no té decidit si bloquejarà o no la seva tramitació aquest dimecres a la comissió. Els seus dos vots més el de la regidora no adscrita, Marilén Barceló, que en la pràctica forma part del grup, podrien ser decisius perquè els pressupostos arribessin a la votació final al desembre. En la presentació de la proposta de comptes per al 2022, un pressupost rècord que supera els 3.400 milions, l'equip de l'alcaldessa va donar per fet que ERC tornaria a ser l'aliat escollit i que els republicans s'avindrien a negociar per no haver de deixar diners al calaix amb una pròrroga pressupostària. I aquest dilluns el regidor de Pressupost, Jordi Martí, insistia que estan "sorpresos" amb la negativa de Maragall perquè entenen que "si el pressupost és d'algú, és d'ERC", amb qui ja van pactar el del 2021 i a qui ha garantit que tots els acords assolits es compliran abans que acabi aquest any.

El govern demana "responsabilitat" a ERC

Martí ha demanat als republicans que reconsiderin la decisió i actuïn amb "responsabilitat" perquè el bloqueig "posa en perill 400 milions" que no es podrien invertir. I ha recordat que, superat el tràmit de dimecres, quedaran setmanes fins al ple de desembre per negociar canvis en la proposta. Però Maragall ha deixat clar ja a primera hora que el no és "ferm" i que no canviarà abans de la comissió. "S'ho han guanyat a pols", ha defensat en roda de premsa.

Superada ja la meitat del mandat, el cap de files dels republicans entén que és moment d'enviar un missatge explícit de "distància" amb els de Colau, a qui acusa d'estar "menystenint els barris". L'anunci l'ha llançat des de la Rambla i just davant del marcador que recorda que veïns i comerciants de la Rambla fa 2.000 dies que esperen la reforma anunciada –el comptador que es va situar sobre el Cafè de l'Òpera marcava avui 1.999 dies de retard–. Una reforma que, a més, formava part del pacte de pressupostos del 2020 i que continua aturada. Els republicans buscaran aquesta setmana el suport de la resta de grups de l'oposició per aprovar en comissió una proposta que insti el govern a atorgar pressupost i calendari al projecte i començar-lo ja l'any que ve.

Ernest Maragall i els regidors d'ERC Jordi Coronas i Elisenda Alamany davant del comptador de dies de retard a la Rambla

ERC ja va treure a lluir els incompliments en els pactes pressupostaris a l'hora de criticar la proposta de taxes per al 2022, però tot i lamentar que encara no s'haguessin posat en marxa projectes com el de la taxa Amazon, es van acabar abstenint per no bloquejar la tramitació de les ordenances fiscals. Va ensenyar les dents però no va arribar a mossegar. Ara assegura que dimecres no farà el mateix i dirà no d'entrada al projecte de pressupostos. Des del costat més dur de l'oposició, la cap de files de JxCat, Elsa Artadi, ha celebrat l'anunci dels republicans: "Esperem que no sigui només un tàctica per reforçar la seva posició, sinó per allunyar-los de polítiques que estan perjudicant la ciutat, com l'urbanisme tàctic o el porta a porta".

stats