Barcelona

Maragall marca distàncies amb Colau per obrir el ball dels pressupostos: "Estem molt lluny"

Els republicans s'obren a negociar els tercers comptes però avisen que no cauran "en la bona fe" d'acceptar nous "incompliments"

3 min
Ernest Maragall durant la roda de premsa d'aquest dijous

BarcelonaEl govern d'Ada Colau confia poder aprovar el seu tercer pressupost del mandat per la via negociada i confia poder-ho fer, per tercera vegada consecutiva, amb ERC, a qui col·loca l'etiqueta de soci preferent. Després de presentar la proposta de comptes per al 2022, amb una xifra rècord de 3.406 milions d'euros, el regidor de Pressupost, Jordi Martí, ja va informar que obrien converses amb els republicans i que, tot i que ara els grups ja han posat un peu en l'escenari electoral, veien possible el pacte. Els republicans, però, han escenificat avui la seva distància amb la proposta. Segons Ernest Maragall, els pressupostos que han previst els de Colau i Collboni "estan molt lluny del que la ciutat necessita" i, per tant, ERC està ara "molt lluny d'aprovar-los". Tot i l'avís, ha deixat clar que no tanquen cap porta a la negociació: "Estem disposats a escoltar, no hi ha tàctica".

El ball ha començat avui amb una primera trobada amb tots els grups de l'oposició per exposar-los el detall de la proposta. Més enllà de la distància inicial d'ERC, també JxCat s'ha situat lluny dels plans del govern, a qui acusa de no tenir intenció de negociar de veritat amb ells i de buscar repetir els suports de l'any passat, que també van sumar el grup que llavors encapçalava Manuel Valls.

Un dels punts que ERC retreu més al govern són els incompliments en els acords anteriors. "No podem caure altre cop en la bona fe de fer propostes de coses que no es compleixen o es distorsionen", ha defensat Maragall. A la llista dels incompliments hi ha situat compromisos com el de l'anomenada taxa Amazon, que el govern municipal continua estudiant per gravar l'activitat dels operadors que venen de fora i reparteixen els seus productes entre els veïns de la ciutat, però que ERC critica que no ha tingut "continuïtat política" més enllà de fer l'encàrrec de l'estudi. També lamenten que no s'hagi invertit res dels 50 milions pactats perquè l'Ajuntament comprés pisos dels que es construïssin amb la mesura que obliga a reservar el 30% de les noves promocions a habitatge assequible. O que els bons consum que s'han posat en marxa aquesta setmana, i que subvencionen 10 euros de compra, no arribin als barris més perifèrics.

També han criticat que mesures anunciades pel govern municipal com l'adquisició de baixos comercials buits o el pla per rehabilitar els polígons del Besòs no s'estan enfocant de la manera acordada: en el primer cas, perquè asseguren que no s'està posant el focus en l'activitat que es farà en els locals comercials adquirits i, en el segon cas, perquè denuncien que la recuperació de polígons s'està plantejant com un afegit a l'impuls del nou minibarri a l'antiga Mercedes-Benz "en lloc de generar una gran transformació". "La resposta no pot ser només més, sinó millor", ha defensat el cap de files republicà en referència a la proposta expansiva de pressupost per al 2022.

La gran crítica que ha llançat Maragall a la proposta és, de fet, que els comptes suposen "més diners, però menys potencial transformador". I, tot i que no ha entrat a concretar quins canvis hauria d'introduir la proposta perquè l'acabin rubricant, sí que ha avisat que no són coses petites i que tot dependrà molt de quina sigui l'actitud del govern. De moment, tots els grups municipals han sigut citats avui a una primera reunió per donar a conèixer els detalls de la proposta. La previsió del governés començar a tramitació a la comissió d'Economia del mes que ve i remarca que més de 200 dels milions que s'hi inclouen no estan assignats encara a cap projecte perquè els grups que s'hi sumin puguin tenir marge de decisió.

stats