Barcelona

Barcelona preveu un nou pressupost de rècord gràcies als fons Next Generation i al deute

El govern de Colau obre converses amb ERC per pactar uns comptes de més de 3.400 milions

3 min
La regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín; el tinent d'alcalde d'Economia, Jaume Collboni; i re regidor de Pressupost, Jordi Martí, en la roda de premsa

El govern de Colau confia poder aprovar per al 2022 els que seran els seus tercers pressupostos per la via negociada i torna a situar ERC com a soci preferent amb qui començar a negociar, després d'haver pactat ja amb els republicans els dos últims comptes. La proposta que posa sobre la taula per obrir el ball és "extraordinària" en paraules del govern municipal, ja que supera en 152,9 milions el pressupost rècord de l'any passat (+4,7%), que, per primera vegada, va sobrepassar la barrera dels 3.000 milions d'euros. El projecte que avui ha presentat el govern s'eleva fins als 3.406 milions d'euros i sustenta l'increment, sobretot, confiant en els fons Next Generation que es preveu que arribin a la ciutat –es parteix d'una previsió de 153 milions– i en les aportacions extraordinàries de l'Estat (82 milions més que l'any passat). Aquesta segona part està condicionada a l'aprovació dels pressupostos estatals.

A més, segons ha detallat en roda de premsa el tinent d'alcalde de l'àrea econòmica, Jaume Collboni, i el regidor de Pressupost, Jordi Martí, es preveu tancar l'exercici amb 100 milions més de deute i, per tant, fer dèficit. Una situació que remarquen que no posa en perill la solvència del consistori, ja que es calcula que el deute representarà, a finals d'any, el 34% dels ingressos corrents –ara se situa en el 30,7%– i el límit és el 75%. "Estem molt poc endeutats, molt sanejats, i això ens permet endeutar-nos una mica més", ha remarcat Collboni.

Tant ell com Martí han insistit que el context europeu i espanyol, amb l'anul·lació de nou del límit de despesa, permet una proposta de pressupost expansiu que, entenen, ha de ser fàcil pactar amb els grups, tot i que el mandat ja hagi entrat en la recta en què cada partit comença a marcar perfil de cara a les municipals. Defensen que el projecte ha de servir per consolidar la recuperació econòmica que "ja s'està produint a la ciutat", com ho demostra el fet que els impostos indirectes que rep el consistori fruit de l'activitat econòmica s'estimi que creixeran un 26,9%. La proposta de pressupost preveu, d'entrada, que les taxes municipals es congelaran però no detalla encara si, com reivindica el sector de la restauració, es mantindrà un any més la bonificació del 75% de la taxa de terrasses. Un aspecte que es deixa per a la negociació de les ordenances fiscals.

Mobilitat i rehabilitació

Pel que fa a la despesa corrent, es preveu assolir una xifra rècord de 2.529 milions d'euros, 91, 8 milions més que en els últims pressuposts, amb partides importants com la de la nova contracta de la neteja (32 milions més), transferències a l'ATM per finançar el transport públic (28,5 milions més) o l'augment de 15 milions previst per als serveis socials. També puja la partida destinada a personal del mateix Ajuntament per l'increment d'agents de la Guàrdia Urbana i el pagament dels augments previstos en el conveni laboral.

Les inversions es preveu que augmentin fins als 903 milions si es tenen en compte aportacions com la que es preveu a L'institut Municipal d'Habitatge i a l'empresa Barcelona: Serveis Municipals, que té en marxa transformacions com la del Port Olímpic. El govern municipal ha defensat que ha sigut fins i tot prudent en la previsió d'ingressos que la ciutat rebrà a través dels fons europeus de recuperació. N'esperen per a projectes com el de la rehabilitació d'edificis o la mobilitat. El que no està clar encara, ha apuntat Martí, és si tots els diners destinats a aquests projectes passaran pel consistori o aniran directament a ens com l'Autoritat del Transport Metropolità, cosa que dificulta el càlcul de quants milions poden incloure's en aquest pressupost.

En una primera atenció a la premsa, abans que es donessin a conèixer les línies mestres del projecte de pressupost, ERC ja ha defensat que abans de negociar els nous comptes voldran revisar quin nivell de compliment s'ha assolit amb l'acord pressupostari anterior. Per tenir temps per a les negociacions, el govern de Colau ha presentat aquest cop abans que mai la seva proposta.

stats