Societat 14/09/2021

L'Ajuntament de Barcelona comprarà naus industrials buides per reactivar els polígons del Besòs

La ciutat destinarà sis milions al pla i busca atraure projectes d'economia digital i sostenible

M.O.
2 min
El polígon industrial de Montsolís, a la Verneda

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona referma la voluntat de comprar espais a la ciutat per tenir un petit marge de control sobre els usos dels edificis. Si a la primavera anunciava una partida de 16 milions destinada a adquirir plantes baixes en desús per crear una cartera de baixos de protecció oficial i poder incidir en el tipus d'activitat que s'instal·la a cada zona, aquest dimarts ha presentat una partida de sis milions per fer el mateix amb naus industrials buides dels polígons del Besòs. L'objectiu: reactivar la zona amb nous projectes d'indústria 4.0 i d'economia circular. El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha defensat que projectes com aquest busquen "transformar" la vocació industrial de la ciutat i "tornar a posar en dansa" espais que havien quedat abandonats.

Per decidir quins locals es compren es convocarà un procediment de lliure concurrència perquè tots els propietaris puguin oferir les seves naus. Es prioritzaran les més grans i les que estiguin en més bon estat de conservació, però s'estudiaran tots els locals d'entre 1.500 o 5.000 metres quadrats. La intenció, segons Collboni, és adquirir un, dos o tres espais que siguin "com més grans millor". A banda de la mida, l'altre requisit que es puntuarà favorablement és que la nau sigui prop de l'antiga fàbrica de la Mercedes-Benz, que és el projecte pioner de l'Ajuntament per impulsar la zona. Aquí també es preveu recórrer a la col·laboració público-privada per posar en marxa un minibarri amb habitatges i activitat econòmica.

La previsió de l'Ajuntament és adquirir els locals el primer semestre del 2022. Calcula que en aquest àmbit –els polígons del Bon Pastor, el Torrent d'Estadella, la Verneda Industrial i Montsolís– hi ha 51 naus buides, sobre les quals ara es vol posar el focus, i 739 empreses instal·lades que generen uns 10.000 llocs de treball. En paral·lel al procés de compra s'obrirà també el procés per escollir qui s'instal·larà a les naus recuperades. Es busquen operadors locals o internacionals que impulsin projectes considerats tractors i que estiguin vinculats a la indústria 4.0 i l'economia circular i sostenible. Un cop es faci efectiva l'adquisició i en el moment que s'obri el procés de selecció dels operadors es determinarà en quin règim ocupen l'espai. Si és en lloguer o en cessió d'ús, per exemple.

Aquesta inversió, com la del fons per comprar plantes baixes, forma part de l'acord pressupostari que el govern municipal va tancar amb el grup municipal d'ERC i s'inspira en experiències com la del Brooklyn Navy Yard de Nova York: una àrea de més de 100 hectàrees corresponent a les antigues drassanes del barri de Brooklyn, on l'Ajuntament ha generat un pack d’incentius per seduir operadors privats o institucionals per impulsar-hi la indústria urbana.

stats