Urbanisme

Barcelona guanya 90.000 metres quadrats al Bon Pastor per fer-hi un petit barri

L’antiga fàbrica de Mercedes Benz acollirà 1.450 habitatges i també tindrà espai per a l’activitat econòmica i del coneixement

3 min
La nau industrial, aquest matí

BarcelonaLa Mercedes Benz del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, es convertirà pràcticament en un petit nou barri el setembre del 2023 si es compleixen els plans que l’Ajuntament de Barcelona i el propietari de l'espai –Conren Tramway– han presentat aquest matí. La fàbrica, en desús des del 2007, ocupa un solar de 90.000 metres quadrats però té una edificabilitat de 180.000 metres quadrats i queda entre els barris de Sant Andreu i el del Bon Pastor. Aquest últim, aïllat geogràficament entre el riu Besòs i el polígon industrial. El projecte, que s’aixecarà sobre un espai 100% privat, preveu la construcció de 1.450 habitatges, 870 dels quals seran a preu de mercat i 580 seran per a habitatge sostenible. A més dels pisos, el projecte també tindrà espai per als 2.000 alumnes que es calcula que tindrà la nova seu de la Facultat del Disseny i Enginyeria, a partir de l'acord tancat amb la Fundació Privada Elisava i la Universitat de Vic, que l'aprofitarà per instal·lar-hi la seva seu a la capital catalana. També hi serà la Fundació Leitat, que hi situarà un centre propi per fomentar la implantació de noves empreses tecnològiques. Representants de totes aquestes institucions han participat en la roda de premsa aquest matí a la mateixa fàbrica, juntament amb l'alcaldessa Ada Colau i els tinents d'alcalde Janet Sanz i Jaume Collboni.

Colau ha volgut destacar que "amb tota certesa" la recuperació econòmica de la ciutat passarà pels barris del Besòs, que tindran una "nova centralitat" gràcies a iniciatives com aquesta. "Estem plantejant una estratègia de ciutat que avança amb determinació i, a més, connectant barris, com el del Bon Pastor, la Maquinista i Sant Andreu". L'alcaldessa ha destacat l'esforç de Janet Sanz, des de l'Ajuntament, i també de la propietat. De fet, és Conren Tramway, la societat que el 2018 va comprar l'espai industrial, qui ha impulsat aquesta transformació. Per tirar endavant l'ambiciós projecte, l'Ajuntament de Barcelona haurà de fer una modificació de Pla General Metropolità que permetrà que en aquest sòl industrial es puguin construir pisos o acollir-hi activitat econòmica. Aquest és el gran benefici que en traurà la propietat. A canvi, cediran de manera gratuïta a la ciutat espais per fer-hi carrers, zones verdes, places i equipaments. "És exemplar que els propietaris no només hagin perseguit beneficis, sinó també fer un projecte emblemàtic", ha destacat Colau.

Una nova superilla

El nou espai "incorporarà el model superilla de Barcelona", amb carrers pacificats i on els vianants tinguin prioritat, segons ha explicat Janet Sanz. I, a més, estarà adaptat a les noves necessitats dels ciutadans, com per exemple tenint centres propis de paqueteria. Sanz, com també Collboni, ha destacat que la transformació mantindrà l'aposta barcelonina per la "ciutat mixta", és a dir, per la barreja de veïns, activitats econòmiques i universitats. Collboni, fins i tot, s'ha referit a aquesta zona com una part del "triangle de la prosperitat", que estaria format per la futura nova estació de la Sagrera, el campus del Besòs i les Glòries amb el 22@.

A més de tots els actors d'aquesta gran transformació, a la roda de premsa també hi havia veïns del barri del Bon Pastor. "És molt esperançador", ha dit Angelina Comas, que ha destacat que, gràcies al Pla de Barris, el Bon Pastor ja ha millorat molt i ara, amb el nou projecte, encara estarà més vinculat a la ciutat.

Els primers canvis es veuran el setembre del 2023, quan està previst que ja s'hi instal·lin els centres de coneixement i la Fundació Leitat, que hauria de generar fins a 3.000 llocs de treball directes. Quan estigui tot el projecte desplegat, confien que generi fins a 5.000 llocs de treball.

El regidor d'ERC, Jordi Coronas, ha apuntat que "la música sona molt bé", però ha advertit que l'acord els generava "molts dubtes" perquè "és evident que l'operació generarà un ampli benefici al propietari dels terrenys i Barcelona n'hauria de sortir beneficada, com a mínim, de manera proporcional". També ha dit que, tenint en compte que era un projecte que s'allargarà durant uns quants mandats, caldria haver-ne parlat prèviament, no només amb la resta de partits, sinó també amb els veïns. "Volem saber tots els ets i uts d'aquest acord", ha dit.

stats