Barcelona

ERC ensenya les dents a Colau però li permet tramitar les noves taxes

El ple aprova de forma inicial la congelació d'impostos per al 2022

3 min
El ple d'aquest divendress

BarcelonaERC ensenya les dents a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, però de moment no la mossega: li manté el camí aplanat per poder aprovar la congelació de taxes prevista per al 2022, que es negocia lligada als pressupostos. L'abstenció dels republicans en el ple d'aquest divendres ha permès al govern municipal tirar endavant el projecte d'ordenances fiscals, que s'han d'aprovar de forma definitiva al desembre i que han topat amb la negativa en bloc de la resta dels grups, partidaris de rebaixes fiscals en temps de crisi. ERC també ha criticat la proposta del govern i ha recordat "incompliments com el de no estar aplicant ara l'anomenada taxa Amazon o el "canvi de discurs" pel que fa a les terrasses, però ha decidit no dinamitar-ne la discussió. I el govern municipal li ha agraït el gest i ha assegurat estar obert a parlar "de tot", inclosa la taxa Amazon, que està en estudi des de fa anys, o les bonificacions de les quals es preveu que es puguin beneficiar les terrasses, que encara no queden recollides en la proposta, però que es dona per fet que podran mantenir la rebaixa del 75,%, una bonificació que el govern no descarta fins i tot fer indefinida.

Entrada la segona meitat del mandat, els republicans ja van començar a repetir que se sentien decebuts amb la gestió del govern de comuns i socialistes i que enduririen el to, que no se sentien còmodes amb l'etiqueta de soci preferent que els col·locaven els de Colau, amb qui han pactat els dos pressupostos dels primers anys de mandat. El cap de files del grup, Ernest Maragall, va apuntar la setmana passada que estaven "molt lluny" de la nova proposta de pressupostos, sobretot pels incompliments que s'arrosseguen dels dos pactes pressupostaris anteriors, però que no es tancaven a parlar-ne. En el ple d'aquest divendres han mantingut el to dur, però no han bloquejat les ordenances fiscals.

Sí que s'han sumat a l'esmena a la totalitat del projecte de ciutat en què l'oposició ha convertit la mesura de govern que ha presentat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, on sota el paraigua de la superilla sumava tots els projectes en marxa, des dels nous eixos verds a l'Eixample fins al tramvia o la construcció d'habitatges de protecció oficial. "Quin llegat deixaran a part de titulars? Doncs si no canvien les coses, el llegat serà una ciutat tàctica, més congestionada, més desordenada, més caòtica, bruta i lletja que la que hem vist durant dècades”, ha dit el portaveu republicà, Jordi Coronas, en un ple que, per primer cop des del febrer del 2020, ha tornat a ser 100% presencial i al saló oficial.

Incertesa per les plusvàlues

La intervenció ha sigut més suau en el punt sobre fiscalitat, però ERC també ha acusat el govern municipal d'haver aplicat només de forma "tímida" la bonificació als veïns que reciclen bé a les zones on funciona la recollida porta a porta -serà de màxim un 20%- i ha remarcat, com el conjunt de grups, la incertesa sobre el que passarà amb els 182 milions d'euros que es calcula que perdran els pressuposts del 2022 si s'aplica la sentència de les plusvàlues. La regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, ha defensat en aquest sentit que des de Barcelona s'està treballant per aconseguir un nou finançament "just" per als municipis i que no es "podrà permetre" que no hi hagi una compensació per aquest sotrac. "És evident que això se solucionarà bé i ràpid", ha assegurat.

La resta de grups, inclòs Barcelona pel Canvi, que l'any passat van donar suport als pressupostos, s'han oposat a les noves taxes. "Són les mateixes que haurien proposat sense pandèmia", ha criticat Elsa Artadi, de JxCat, que ha acusat el govern de "manca d'empatia". Cs els ha acusat de fer servir el sector de la restauració d'"ostatge", i el PP, de tenir els impostos més alts d'Espanya en moltes de les taxes.

stats