COALICIONS ELECTORALS
Política 26/12/2014

Ernest Maragall aposta per una coalició entre ERC, ICV i MES per a les eleccions

L'eurodiputat considera que la candidatura hauria "d'anar a buscar el suport del 40% i el 50% dels catalans" i crida Avancem a confluir amb la seva formació

Europa Press
2 min

BarcelonaL'eurodiputat Ernest Maragall ha defensat aquest divendres que ERC, ICV-EUiA i MES concorrin de manera conjunta en les pròximes eleccions catalanes, una fórmula que hauria de ser l'embrió d'un futur moviment que s'erigeixi en la "gran esquerra catalana". En una entrevista d'Europa Press, Maragall s'ha mostrat confiat que la independència de Catalunya arribarà i, amb ella, s'instal·larà un "nou mapa polític" català que necessitarà una gran formació de centreesquerra que aspiri a governar. "Cal un gran centreesquerra que es plantegi com a objectiu tenir la majoria. Hem d'anar a buscar el suport del 40% i el 50% dels catalans. Seria el desitjable", ha reflexionat Maragall.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller del tripartit i exdirigent del PSC va fundar el seu propi partit el 2012, NECat, que després s'ha fusionat amb els també exsocialistes de Moviment Catalunya per donar a llum Moviment d'Esquerres (MES), que defineix com el partit del "socialisme sobiranista". MES començarà a caminar el 24 de gener i Maragall no aspira a liderar-lo –"Li asseguro que no", afirma–, tot i que confia que arribi a aliances per concórrer amb altres partits sobiranistes a unes eventuals eleccions de caràcter plebiscitari. "No té sentit que la presència del socialisme sobiranista es tradueixi en termes electorals en una major fragmentació de l'oferta política d'esquerres. La nostra obligació és ser capaços de crear elements de confluència amb altres formacions", sentencia.

Quan NECat caminava en solitari es va presentar a les europees amb ERC, i ara Maragall espera repetir aliança amb Oriol Junqueras i convèncer el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, per entrar a la suma: "Defensaré que siguem capaços de sumar amb ERC i, si pot ser, amb altres integrants. No veig cap motiu per renunciar a sumar ICV". "Seria el desitjable. Seria magnífic que [Junqueras i Herrera] fossin capaços de treballar i compartir la part del camí que ens uneix com a esquerra catalana", ha sentenciat l'exconseller.

En el nou mapa català que Maragall visualitza veu tres esquerres: una de majoritària que formarien ERC, ICV-EUiA i MES, una esquerra alternativa pel lideratge de la qual competeixen la CUP i Podem, i un "socialisme espanyol legítim però de perspectiva minoritària", en al·lusió al seu antic partit, el PSC.

Exigència a Mas: eleccions ja

Maragall coincideix amb Junqueras que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha d'anticipar els comicis: "El mínim respecte a la societat catalana que ens ha portat fins aquí és actuar amb coherència amb la demanda clamorosa del 9-N i convocar eleccions".

Com el líder d'ERC, advoca perquè els sobiranistes es presentin en llistes separades i desdenya la llista unitària que proposa Mas: "És una unitat petita d'autoprotecció i defensiva de dues persones –Mas i Junqueras–. Pot tenir un cert valor però no està a l'altura de la potència del 9-N".

Fins a 200 llistes municipals

El 24 de gener ha de constituir-se definitivament MES i Maragall assegura que la formació ja té "presència garantida i amb possibilitat d'augmentar-la" en 200 municipis per concórrer a les eleccions municipals de maig.

De les negociacions per formar MES en va quedar despenjada la plataforma Avancem, també escindida del PSC i liderada per l'exdiputat socialista Joan Igansi Elena, tot i que Maragall confia que rectifiqui i participi en el projecte polític. "Invito els companys d'Avancem a tornar a parlar de tot. A deixar-nos de qüestions personals i de petites diferències i a veure tot el que ens uneix, que és moltíssim i més important", ha tancat.

stats