Política 10/07/2016

Una esmena busca aplanar el camí de Munté cap a la cúpula

El disseny de la direcció es barreja amb el debat de noms

O.m. / M.r.
2 min
Carles Puigdemont i Artur Mas van compartir el matí a la comissió que va aprovar el text fundacional del nou partit, que va augmentar el to independentista.

Barcelona“Qui defensi el tàndem presidencial suarà”. Aquesta era la predicció que feia cap al migdia un alcalde de CDC, quan encara quedaven hores i hores de debat sobre la ponència d’organització. Es referia al paper d’Artur Mas, ara convertit en promotor de la nova formació, a l’hora de vendre davant dels associats -terme que substitueix els militants clàssics- la fórmula de cúpula que va anunciar a la premsa dimecres. Mas, que des que va deixar la Generalitat s’ha dedicat a dissenyar des del seu despatx l’abast de la refundació, manté que aquest tàndem -per al qual vol Neus Munté al costat-és la millor fórmula, la més renovadora, per comandar la formació que neix aquest cap de setmana. Una esmena promoguda per diversos sectors buscava ahir a última hora blindar l’arribada de Munté al càrrec de vicepresidenta sense que el règim d’incompatibilitats fos un problema per accedir-hi, segons diverses fonts consultades per l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’esmena, promoguda per la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), també va ser treballada amb Generació Llibertat, Llibergència, la cúpula i joves promotors del corrent Moment Zero. L’esmena està dissenyada perquè no hi hagi inconvenients perquè Munté pugui compaginar la conselleria de la Presidència amb la vicepresidència del nou partit. A canvi, això sí, ni Mas ni ella poden tenir cap tipus de funció executiva en la seva tasca al capdavant del tàndem presidencial, i es podria instaurar la figura de secretari general o de coordinador de la direcció de dotze persones. A última hora també s’estava ultimant tot el règim d’incompatibilitats que regirien l’executiva.

Fonts consultades apuntaven que hi havia “propostes contundents” per augmentar “al màxim” els requisits per accedir a la direcció reduïda. “Hem d’anar cap a un règim d’incompatibilitats total”, asseguraven els més bel·ligerants, defensors d’introduir moltes cares noves. Diversos dirigents interpretaven aquesta exigència com una manera de dificultar l’accés de Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, com a número tres. Altres sectors, com els pròxims a Josep Rull -que ahir va esmorzar amb Turull-, defensaven que el número tres i el secretari d’organització es votin per separat de la resta de l’equip. Els contactes per fer llistes, que es formalitzaran la setmana entrant, són evidents. Miquel Àngel Escobar, provinent de la UGT, és una peça cobejada.

Mesures inèdites

Al llarg de la jornada, la ponència organitzativa va aprovar iniciatives inèdites, com és el cas de la proposta de forçar una consulta destinada a opinar sobre la revocació d’un càrrec en casos de corrupció. Per impulsar-la, caldria la signatura del 25% dels associats. També es va aprovar la limitació de mandats a vuit anys per a càrrecs de partit i institucionals, menys els alcaldes.

A primera hora es va desestimar crear el consell per a la qualitat democràtica, que serà substituït per dues comissions. Una d’elles, l’econòmica, estudiarà la limitació del deute del partit.

stats