Unió Europea
Política 21/04/2023

Espanya serà l'únic estat de l'espai Schengen que no acceptarà els passaports de Kosovo

L'Estat aplicarà la nova normativa de la UE d'exempció de visats als kosovars, però no admetrà els seus documents de viatge

3 min
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, aquest divendres a Berlín.

Brussel·lesTant se val el que acordin tots els estats membres de la Unió Europea, Espanya no es mou de la seva posició i els kosovars hauran de continuar passant per un autèntic maldecap burocràtic si volen viatjar directament fins a l'estat espanyol. Brussel·les ha anunciat aquest divendres que el govern espanyol serà l'únic de l'espai Schengen que no aplicarà l'exempció de visats de Kosovo, la normativa que ha ratificat aquesta setmana el Parlament Europeu i que es preveu que entri en vigor a tot estirar l'1 de gener del 2024. "Entre els països Schengen, tots menys un, Espanya, han reconegut els documents de viatge de Kosovo. Això vol dir que l'exempció de visats per a Kosovo permetrà que els que tingui passaports kosovars viatgin lliures de visats menys a un país", ha assegurat el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es preveu que l'executiu espanyol apliqui la nova normativa i no demani visat als kosovars, però, igual que en l'actualitat, no donarà com a vàlids els passaports o documents d'identitat expedits per Pristina. D'aquesta manera, deixa en l'aire la possibilitat dels kosovars de viatjar directament a l'Estat. En tot cas, fonts diplomàtiques espanyoles obren la porta a trobar la manera d'aconseguir respectar l'objectiu de la nova normativa acordada a escala comunitària i que els ciutadans de Kosovo puguin moure's sense visat per la zona Schengen, fins i tot a Espanya. Ara bé, si el govern espanyol no canvia la seva política, els kosovars no podran entrar a Espanya directament des del seu país o des d'un estat que estigui fora de l'espai Schengen, sinó que hauran d'accedir-hi a través d'algun altre estat que estigui dins de la zona de lliure circulació europea.

A part d'Espanya, que el segon semestre d'enguany regentarà la presidència europea, tampoc accepten Kosovo com a estat quatre països més de la Unió Europea: Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania. Ara bé, Eslovàquia i Grècia, que també estan a l'espai Schengen —format per 27 estats—, sí que acceptaran els passaports kosovars. "El reconeixement dels documents de viatge, al final, és una competència estatal", ha reconegut el comissari europeu Wigand.

Al seu torn, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha confirmat l'anunci de Brussel·les. "Espanya té una política de no reconeixement de Kosovo i això comporta el no reconeixement dels passaports kosovars, com hem aplicat fins ara com ara de manera consistent", ha recordat el titular d'Exteriors espanyol des de Berlín, on s'ha reunit amb la seva homòloga alemanya, Annalena Baerbock.

Kosovo s'acosta a la UE

Quan Kosovo va aconseguir el desembre passat que el Consell i el Parlament Europeu aprovessin l'exempció de visats, també va sol·licitar l'entrada a la Unió Europea. Tot i que encara els socis comunitaris no han acceptat la petició, sí que va suposar un acostament important de Pristina al bloc comunitari. De fet, tot i que hi ha cinc països comunitaris que no el reconeixen com a estat, el bloc fa temps que vol apropar-se més als Balcans Occidentals, sobretot des de l'inici de la guerra i per por que Rússia i la Xina guanyin influència a la zona. En aquesta línia, la Unió Europea darrerament ha accelerat el procés d'adhesió de diferents països balcànics i ja ha iniciat converses amb Sèrbia, Montenegro, Albània i Macedònia del Nord. A més, la Comissió Europea ha proposat als estats membres que Bòsnia i Hercegovina obtingui l'estatut de candidat.

stats