Unió Europea
Internacional 15/12/2022

La UE acorda que els kosovars puguin entrar sense visats a l'espai Schengen

Kosovo sol·licita el seu ingrés al bloc comunitari: "Avui és un dia històric"

2 min
La presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani, amb la sol·licitud d'entrada a la Unió Europea

Brussel·lesAquest dimecres Kosovo ha fet dos passos de gegant a la Unió Europea: ha aconseguit que els Vint-i-set i el Parlament Europeu hagin acordat que els kosovars puguin entrar a l'espai Schengen sense visat a tot estirar a partir del 2024 i ha sol·licitat la seva entrada al bloc comunitari. "Avui és un dia històric. És un moment històric", ha celebrat la presidenta de Kosovo, Vjosa Osmani. "Kosovo ha fet un pas més enllà en el seu camí europeu", diu un tuit fet des del compte del Consell Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Actualment, Kosovo és l'únic país dels Balcans Occidentals que encara necessita l'expedició d'un permís especial per poder entrar a la zona de lliure circulació comunitària. A partir d'ara, totes les persones amb passaport kosovar podran accedir-hi durant uns 90 dies en qualsevol període de 180 dies. "Per fi els ciutadans de Kosovo podran viatjar a la Unió Europea per anar de vacances, a visitar familiars o per viatges de negocis sense haver de sol·licitar cap visat. És un moment molt important per al futur europeu del país", ha assenyalat l'eurodiputat neerlandès Thijs Reuten, que ha sigut dels membres de la taula negociadora de l'acord.

Pel que fa a l'ingrés de Kosovo al bloc comunitari, Osmani ha assegurat que demà formalitzarà la petició d'entrada a la Unió Europea i ha instat els estats membres de la Unió Europea a donar suport "de manera unànime" a aquest "primer pas oficial del camí de Kosovo cap a l'adhesió". Ara bé, el fet que fins a cinc països comunitaris —Espanya, Xipre, Grècia, Eslovàquia i Romania— no el reconeguin com un estat independent de Sèrbia dificulta les perspectives d'entrar al grup europeu.

De fet, el govern serbi ha dit que preveu que aquest dijous, en el Consell Europeu en què es reuneixen els caps d'estat i de govern dels Vint-i-set, no hi hagi consens sobre la sol·licitud de Kosovo, que es va independitzar de Sèrbia de manera unilateral el 2008. "Per començar, no tots els països el consideren un estat", ha recordat aquest dimecres el ministre d'Exteriors serbi, Ivica Dacic.

La petició de Kosovo arriba en un context de creixent crispació entre Pristina i Belgrad. La nova crisi va esclatar la setmana passada per la detenció d'un expolicia serbokosovar acusat d'haver atacat un local de la comissió electoral per impedir les eleccions municipals convocades per Pristina per a aquest mes. Després de l'esclat de violència a les carreteres del nord, però, el govern kosovar ha decidit ajornar els comicis fins al 23 d'abril.

D'altra banda, la Unió Europea fa temps que vol acostar-se més als Balcans Occidentals per guanyar-hi influència i demostrar el compromís amb la regió. Té previst destinar-hi 1.000 milions d'euros a ajudar a la zona a afrontar la crisi energètica i facilitar-hi la inversió en energies renovables. També, per reduir la dependència de la zona amb els combustibles fòssils russos, el grup comunitari ja ha dit que està disposada a permetre'ls participar en les compres conjuntes de gas i hidrogen dels Vint-i-set. "L'escalada de la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna està posant en risc la pau i la seguretat europea i global, i subratlla la importància de l'associació estratègica entre la Unió Europea i els Balcans Occidentals", diu el comunicat que en va sortir del Consell Europeu que es va celebrar la setmana passada a Tirana (Albània).

stats