Política 06/05/2015

Podem esquiva el debat territorial en el programa per al 24-M

Proposa “uniformitzar” impostos entre comunitats i fia la campanya a l’agenda social

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Fins a 23 ponents van presentar ahir el programa marc autonòmic de Podem per al 24-M en un acte que va durar dues hores i mitja i va acabar amb l’auditori mig buit.

MadridLes eleccions autonòmiques i municipals del pròxim dia 24 se celebraran gairebé un any després de les europees en què Podem va esgarrapar contra pronòstic cinc eurodiputats. Llavors el programa de la formació liderada per Pablo Iglesias incloïa una renda bàsica universal, la jubilació als 60 anys i el reconeixement al dret a decidir dels pobles. Tres propostes que han caigut en el programa marc autonòmic per als comicis del 24 de maig. Podem va presentar-lo ahir in extremis, a només dos dies de l’inici de la campanya electoral, en un teatre del Círculo de Bellas Artes que s’anava buidant amb comptagotes a mesura que anaven pujant a parlar els 23 ponents del programa, fins a completar dues hores i mitja de parlaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit que havia d’abanderar una tercera via a l’Estat, amb la proposta d’un procés constituent que inclogués el dret a decidir de Catalunya, ha decidit obviar el debat territorial en el seu programa marc. Tot i això, des de Podem Catalunya assenyalen que estan treballant en un document propi per al 27 de setembre i que el presentat ahir només era el programa marc per a les 13 comunitats de règim comú. Però cap de les “215 mesures per a un projecte de país” donades a conèixer ahir a Madrid incloïa el dret a decidir dels pobles ni abordava una reforma del sistema de finançament autonòmic, i en només una es parlava de tirar endavant una “proposta d’un pla per a la visibilització de la diversitat cultural”, sense més explicacions.

“Harmonitzar” el règim fiscal

Això sí, s’aposta per homogeneïtzar impostos. El programa demana un acord per aconseguir una “uniformitat” més gran del règim fiscal de les autonomies, respectant, això sí, les competències i els règims forals. Malgrat que els governs de les comunitats facin valer les seves competències en matèria fiscal, “serà necessària una actuació coordinada de les administracions públiques i del govern central”, assenyala. L’economista i membre del cercle d’economistes experts de Podem Eduardo Gutiérrez va explicar que proposen una “reforma fiscal que intenti harmonitzar els sistemes fiscals autonòmics”, perquè algunes comunitats, com Madrid, a tall d’exemple, “han jugat amb la insolidaritat amb la resta d’Espanya perquè allà no es paga gairebé res en successions”.

Podem fia la campanya a l’agenda social. Construeix el programa al voltant del seu pla de rescat ciutadà amb l’habitatge i els subministraments com a eixos fonamentals. D’una banda, promet acabar amb els desnonaments sense alternativa d’allotjament i aplicar la dació en pagament “retroactiva”, és a dir, que en cap cas “els deutes hipotecaris puguin ser superiors al valor de la propietat hipotecada”. El pla també preveu sancionar qui tingui fins a deu habitatges buits.

En la lluita contra la pobresa energètica, proposen crear un fons autonòmic perquè una família no pagui més en llum i gas que un 10% de les seves rendes i que la resta ho assumeixi la comunitat. Amb l’aigua, proposen directament nacionalitzar el servei -“en la mesura del possible”, un comentari que apareix sovint en el programa- i sancionar la resta d’empreses si especulen amb els preus. La renda bàsica universal promesa en les europees es converteix ara en un increment dels trams actuals de la renda mínima d’inserció per equiparar-la al salari mínim.

Podem està convençut que aquest programa no agradarà a tothom, sobretot als “defraudadors”, a “gent com Rato i el seu amic Montoro”, deia ahir Iglesias. En aquest sentit, proposen crear un registre de corruptes condemnats, així com obrir comissions d’investigació. “Alguns presenten el programa del recanvi, del lífting -va concloure ahir el líder de Podem en al·lusió a Ciutadans-. Nosaltres pensem que ens hi juguem molt i presentem el programa del canvi”.

stats