ELECCIONS MUNICIPALS
Política 03/05/2019

Josep Bou: “A la plaça Francesc Macià, un colpista, li canviaria el nom per Montserrat Caballé”

Josep Bou no és un polític convencional sinó un empresari llançat a l’arena pública, i això es nota en el seu llenguatge desacomplexat. Això i el seu pas per la Legió. És el candidat del PP a l’alcaldia de Barcelona

i
Esther Vera
4 min

DirectoraJosep Bou (Vic, 1955) no és un polític a l’ús sinó un empresari llançat a l’arena pública, i això es nota en el seu llenguatge desacomplexat. Això i el seu pas per la Legió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Expliqui’m el seu pas per la Legió.

Soc una mica aventurer i fent la mili vaig apuntar-me a Los Hermanos Legionarios Paracaidistas. Hi vaig estar quatre anys. He fet moltes coses a la vida, des de lluita grecoromana a escalada.

¿Ideològicament també es va formar a la Legió?

No. Em va formar el meu pare, un pagès de Vic. Ell em va ensenyar a tenir una fe i a ser català i també espanyol pels quatre costats. Els grans prohoms de Vic (Jaume Balmes, Torras i Bages, Verdaguer...) han sigut tots espanyols.

Vostè va dir “Espanya és irrevocable”, que és una frase de Primo de Rivera de 1934.

Bé, no ho sé, però jo penso que Espanya, com Catalunya, no és nostra, nosaltres en som usufructuaris. Hi ha coses que són molt serioses i no es poden sotmetre a una votació.

Què el diferencia a vostè d’un candidat de Vox?

Només el PP pot arribar a governar aquesta nació, i en Vox hi ha posades en escena i estètiques que no m’agraden, sincerament.

¿Manté que el millor govern per Barcelona seria PP, Cs i Vox?

Hem d’intentar arribar a acords amb tots els partits constitucionalistes. Amb tots, també amb el PSC.

¿Comparteix l’estratègia de Valls d’aïllar Vox?

No. Jo no puc fer cap cordó sanitari a cap partit que sigui constitucionalista i Vox ho és. Vol canviar la Constitució. Sí, i nosaltres també. I el PSC també. L’important és que s’acati la Constitució. Si hem de criminalitzar les idees ja podem plegar. Vox vol fer desaparèixer les autonomies, però acata l’autonomia. Tenim gent a la presó no per les seves idees, sinó perquè varen cometre una acció. I si Vox comet una acció il·legítima, els posaré tots els cordons sanitaris del món. Però cordons sanitaris ara, a Vox, cap.

Què ha fallat en la candidatura de Cayetana Álvarez de Toledo?

Hi ha hagut una divisió a la dreta que ha beneficiat ERC i JxCat, les formacions que deia voler combatre, i això ha perjudicat moltíssim. Però admeto que no arribar a 100 escons és un resultat molt dolent. S’ha d’assumir, només faltaria, i amb alegria, perquè les coses canviaran.

¿Comparteix la lectura de Casado que potser toca recuperar el centre?

Hauria de començar per saber què és el centre.

Moderació, allunyar-se de Vox.

Potser no es van deixar prou clares les coses i es van barrejar conceptes. El PP no pot desprendre’s de cap principi ni de cap valor, però cal saber-ho explicar i tenir una estratègia adequada.

¿Casado el decep quan diu que Vox és extrema dreta?

No ho havia de dir, s’ha equivocat. Vox ha fet un cop de destral al PP terrible i ha col·laborat perquè Pedro Sánchez no sigui desallotjat de la Moncloa. Sense tenir voluntat de fer-ho, ho ha fet. Ho tinc claríssim. Casado ha dit això potser perquè està enfadat o decebut amb Vox, però jo no ho diria.

García Albiol està fent campanya amagant les sigles del PP.

Jo no ho faré. Jo soc lleial al PP, tot i no ser-ne afiliat. Em vaig comprometre a ser el cap de llista i ara no ho deixaré pels mals resultats. No faré el que fa en Valls, que és amagar les sigles de Cs sota la taula. Jo no m’avergonyeixo de cap sigla.

¿Centraria el PP com reclama Casado de cara als propers comicis?

La UCD va rebentar i no en va quedar res. El centre no existeix. Parlar de dretes i esquerres tampoc m’ha agradat mai. Crec que no cal redifinir el partit, sinó l’estratègia.

I amb Catalunya?

Espanya sense Catalunya no seria Espanya, i Catalunya sense Espanya tampoc. Madrid ha de comptar amb els catalans, inclosos els nacionalistes. Durant anys Madrid ho ha fet malament, però no per acció sinó per omissió.

Quin és el principal problema que té Barcelona avui?

La seguretat. La inseguretat del Procés i la pública.

Quina inseguretat porta el Procés?

De les 5.500 empreses que s’han deslocalitzat, una part són de Barcelona. I no han marxat, sinó que han sigut expulsades, perquè cap empresari vol marxar de la seva terra.

¿Més policia és més seguretat?

Aquesta és la mesura principal. Qualsevol ordenança s’haurà d’acabar aplicant amb la Guàrdia Urbana.

Com resoldria el top manta?

De moment s’ha de fer el possible perquè no en vinguin més, perquè Barcelona està atapeïda. Hem passat de 200 a més de 2.000. Però no els faria marxar. Els donaria feina i no faria crides amb pancartes perquè vinguin cap aquí. Cap pancarta a l’Ajuntament, que ha de ser de tots.

¿Revertiria els canvis del nomenclàtor que ha fet Ada Colau?

Estic totalment en contra de treure els teus noms per posar els meus. Miri, hi ha noms que s’han de revertir, com el d’Almirall Cervera o la plaça del rei d’Espanya, Joan Carles I. ¿Que no ha fet bones coses per Espanya i per Barcelona, el rei, a la Transició? Ara bé: a la plaça de Francesc Macià, un colpista que va declarar l’Estat Català dintre la República d’Estats Ibèrics, li canviaria el nom. No hi pinta res, aquí. Li posaria Montserrat Caballé, que és una persona que ha ajudat a Barcelona com ningú. Hem de buscar gent que agradi a tothom com Joan Antoni Samaranch, que no té cap carrer a Barcelona.

stats