Política 09/02/2011

El nou partit abertzale reclama a Madrid "una oportunitat per guanyar la credibilitat"

Sortu, la nova formació independentista basca, reitera la seva "ruptura" amb el passat

Joan Rusiñol
1 min

MadridDesprés de registrar el nou partit de l'esquerra abertzale al ministeri de l'Interior, els promotors de la iniciativa han comparegut davant dels mitjans de comunicació per demanar "una oportunitat per guanyar aquesta credibilitat", segons el portaveu del col·lectiu, Iñaki Zabaleta, catedràtic de la Universitat del País Basc. En aquest sentit, ha reclamat a les institucions polítiques i jurídiques que actuïn obeint només a "l'interès de la justícia", deixant de banda motivacions polítiques o electorals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zabaleta, acompanyat de set persones més, ha reiterat a Madrid que Sortu "no és la continuïtat de ningú" i ha proclamat la seva "ruptura amb el passat". Tot i que no estava previst, i davant la insistència dels periodistes, han respost a diverses preguntes en què han deixat clar que la nova formació expressa el seu "rebuig a tota violència, inclosa i sobretot la d'ETA". Ara bé, s'han negat a entrar en debat sobre la condemna dels atemptats terroristes que ETA ha comès tots aquests anys.

A l'acte els han acompanyat Bill Bowring, president de l'Associació Europea d'Advocats per la Democràcia i els Drets Humans, i Alex Maskey, en nom del Sinn Féin. Segons ha dit aquest últim, "el govern espanyol ha d'atrapar aquesta oportunitat per aconseguir la solució al conflicte" i prendre exemple del govern britànic l'any 1997 en el cas de l'Ulster.

stats