Política 19/09/2019

El sector crític d'EUiA demanda la direcció pels cessaments al consell nacional de la formació

Reclamen ser readmesos per "infraccions greus" de l'anterior coordinador, Joan Josep Nuet

Ara
2 min
El líder d'IU, Alberto Garzón, a Sant Adrià del Besòs

BarcelonaEl conflicte entre la direcció i el sector crític d'EUiA ha entrat aquest dijous en fase judicial, després que 16 membres del consell nacional de la formació –cessats a l'abril– hagin presentat una demanda civil per exigir ser readmesos. Entre els demandants hi ha algunes de les cares més visibles d'EUiA, com el diputat al Congrés i portaveu dels comuns, Joan Mena, l'alcalde de Montornès, José Montero, i l'exalcalde d'Altafulla Fèlix Alonso. Denuncien "greus infraccions legals i estatutàries" comeses per l'excoordinador general Joan Josep Nuet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ells, les seves baixes al consell nacional haurien de ser considerades nul·les pel procediment "antidemocràtic" que es va fer servir per expulsar-los. Fonts de la direcció actual –una gestora pròxima a Nuet que ha de pilotar la formació fins a la pròxima assemblea– diuen que les expulsions es van fer seguint els procediments establerts per l'absència continuada d'aquestes persones en els òrgans de deliberació. Les mateixes fonts apunten que el corrent crític podria haver nomenat substituts per cobrir aquestes vacants, però ho va intentar fer fora de temps. Una versió que desmenteixen els crítics, que asseguren que van complir els requisits per substituir les persones cessades, i fins i tot van portar un notari per certificar el veto de la direcció.

En canvi, els crítics estan convençuts que es tracta d'una "represàlia política" i que evidencia "la manca de respecte de la direcció d’EUiA a la pluralitat en els seus òrgans de govern i decisió". En un comunicat que han fet públic aquest mateix dijous, denuncien que "es van limitar els drets de participació i l’exercici de la llibertat d’expressió" i, en conseqüència, es va entrar "en una situació de clar conflicte d’interessos per no haver de retre comptes de la seva conducta". La conducta en qüestió és la integració de Nuet en les llistes d'ERC a les eleccions generals del 28-A i la petició dels crítics que això comportés el seu cessament immediat com a militant d'EUiA.

Cap a una escissió?

Malgrat l'intent de recuperar espais en els òrgans de decisió de la formació, els crítics d'EUiA van preferir no participar de la direcció actual i cridar al boicot, i han rebut el suport del coordinador d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, que no descarta la idea d'impulsar una federació d'IU a Catalunya en cas que EUiA continuï sent gestionada per Nuet i els seus partidaris.

Fonts del sector crític consultades per l'ARA afirmen que la seva intenció no es pas formar una nova federació, sinó "recuperar EUiA" de la deriva que ha agafat en els últims mesos, des que Nuet va decidir emprendre el camí cap a ERC.

stats