Política 25/02/2016

Eurodiputats estrangers consideren "estrany" i "contraproduent" suspendre la conselleria d’Exteriors

Alguns parlamentaris reclamen un referèndum per solucionar el plet català

Acn
3 min
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va participar ahir al ple del Parlament.

Brussel·lesLa suspensió de la conselleria d'Exteriors per part del Tribunal Constitucional és "contraproduent". Almenys així ho creuen alguns observadors internacionals del procés.

Lituània: "Si els catalans volen fer més coses per ells mateixos, ho faran"

Segons Algirdas Saudargas, eurodiputat del Partit Popular Europeu i exresponsable d'Exteriors de Lituània, la conselleria d'Exteriors respon només a un "canvi de nom, no un canvi legal". Ara bé, admet que el càrrec de conseller d'Exteriors té un "significat emocional molt gran" tant per a Catalunya com per a Espanya, de manera que insisteix a resoldre la situació "de manera pacífica i negociada", i no pas als tribunals.

L'exministre lituà afirma que si els catalans "se senten com una nació i volen fer més coses per ells mateixos, ho faran tard o d'hora". Ara bé, assenyalant la forta diferència entre Catalunya i el precedent del seu país –Lituània va ser ocupada pels russos–, Saudargas preveu poca ajuda internacional a Catalunya. "Les intervencions des de l'estranger han estat quan hi havia una crisi molt profunda, amb una estratègia militar", ha recordat, i ha dit que "el camí català és pacífic".

L'exministre d'Exteriors lituà i eurodiputat del PPE, Algirdas Saudargas

Escòcia: "Tenim sort que Londres no ens tracta com Madrid tracta Catalunya"

El president del Partit Nacional Escocès i eurodiputat, Ian Hudghton, considera que ells tenen "sort" perquè Londres no els ha tractat "com Madrid intenta tractar Catalunya". Al seu parer, la suspensió del ministeri d'Exteriors "no hauria de sorprendre, tenint en compte els nivells de desacord" entre Madrid i Barcelona, però avisa que "sembla contraproduent" per a un govern intentar suspendre una conselleria i un conseller així, sobretot tenint en compte que "hi ha els poders legals" perquè Catalunya faci activitat exterior.

El president del Partit Nacional Escocès i eurodiputat, Ian Hudghton

Flandes: "Forma part de la feina bruta del govern espanyol"

L'eurodiputat de l'Aliança Flamenca (N-VA) Mark Demesmaeker admet que la suspensió no és cap sorpresa, i ho ha atribuït a l'estratègia del govern del PP d'utilitzar els tribunals per fer "la feina bruta" i aturar el procés independentista. "Potser el govern espanyol hauria de respondre obertament què està disposat a oferir a les autonomies que demanen més poder", proposa.

El diputat flamenc també compara les relacions Catalunya-Espanya amb les de Flandes-Bèlgica. "El govern flamenc pot negociar i signar tractats amb altres països de forma autònoma", indica Demesmaeker, i posa de relleu la "xarxa diplomàtica cultural, política i econòmica" que els ha permès tenir certa "visibilitat" en l'agenda internacional.

L'eurodiputat Mark Demesmaeker, de l'Aliança Flamenca (N-VA)

Suècia: "Trobo molt estrany que ho hagin suspès i no crec que sigui legal"

L'eurodiputada dels Verds de Suècia i observadora internacional del 9-N i el 27-S, Bodil Valero, troba "estrany" que el govern espanyol hagi portat al TC l'acció exterior de la Generalitat, perquè ja es feia "en l'època de Pujol". "Trobo molt estrany que ho hagin fet i no crec que sigui del tot legal", assenyala.

"Quina diferència hi ha si es diu conseller o es diu secretari? El nom no té res a veure", destaca Valero, que, a més, creu que si el càrrec de Raül Romeva s'ha de dir "secretari o conseller" ho han de decidir els catalans.

A més, Valero considera que "fa temps" que el govern espanyol hauria d'haver acceptat un referèndum i fer "campanya pel 'no'". "El que ha fet el govern d’Espanya és dificultar encara més la possibilitat d’aconseguir un acord”, lamenta aquesta eurodiputada sueca, que creu que amb la seva majoria absoluta el PP "ha fet tot el que ha pogut per crear aquesta tensió tan forta que hi ha ara entre Catalunya i el govern espanyol".

L'eurodiputada sueca dels Verds Bodil Valero
stats