Política 02/12/2022

L'ambaixada ucraïnesa a Madrid rep un sobre amb un "ull d'animal aixafat" com els que s'han rebut en altres legacions europees

Marlaska confia que la investigació sobre tots els paquets doni "resultats positius" a curt termini i informa la UE de la possible connexió amb la guerra a Ucraïna

ARA
4 min
Agents de la Policia Nacional acordonant l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid

BarcelonaLa policia, que havia acordonat l'ambaixada ucraïnesa a Madrid davant un nou enviament sospitós, ha informat que el paquet ha donat negatiu en el test d'explosius però que a dins conté un "ull d'animal aixafat", similar als que s'han rebut en set legacions europees més. Aquest nou enviament, a diferència dels anteriors, no tenia franqueig espanyol, per tant s'hauria enviat des de l'estranger. Així doncs, aquest paquet no tindria a veure amb els que es van enviar també contra autoritats espanyoles amb material pirotècnic, que ja van causat un ferit lleu a l'ambaixada ucraïnesa, i sí amb els que s'estan rebent a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest fet ha portat el govern de Kíiv a denunciar aquest divendres una "campanya d'intimidació" contra les ambaixades i consolats ucraïnesos. "Tenim raons per creure que hi ha una campanya d'horror i intimidació ben planificada", ha afirmat en un comunicat el ministre d'Exteriors del país, Dmitró Kuleba, que ha afegit que aquestes accions seran en va: "Continuarem treballant eficaçment per la victòria d'Ucraïna".

Segons s'assegura al comunicat, "després de l'atemptat terrorista a Espanya", les ambaixades a Hongria, Holanda, Polònia, Croàcia, Itàlia i Àustria, així com diverses seus consulars, van rebre "paquets sagnants" que contenien "ulls d'animals". "Estem investigant el significat d'aquest missatge", s'afegeix. El mateix comunicat assegura que l'habitatge de l'ambaixador al Vaticà va ser vandalitzat i que l'ambaixada al Kazakhstan va rebre l’avís de la presència d’una mina, tot i que posteriorment no es va poder confirmar. Així mateix, l'ambaixada als Estats Units hauria rebut una carta amb una fotocòpia d'un article crític amb Ucraïna.

Sobres incendiaris

En el cas dels enviaments procedents d'Espanya, les primeres informacions oficials sobre els sis sobres incendiaris enviats en els últims dies a les ambaixades d'Ucraïna i els Estats Units, a la Moncloa, i a altres objectius polítics i militars, confirmaven que eren de "característiques similars". Els paquets eren de color marró, amb cal·ligrafia coincident i amb "material pirotècnic" de fabricació "casolana" a l'interior per provocar una "deflagració amb flama", segons va explicar aquest dijous el secretari d’estat de Seguretat, Rafael Pérez. Interior confia en tenir més respostes aviat i, a mesura que avança la investigació, van transcendint nous detalls. Segons fonts amb accés a dades de la investigació citades per l'agència Efe, per exemple, les cartes contenien un material similar a la pólvora i també petites peces de metralla. Les mateixes fonts apunten que els artefactes eren de fabricació senzilla i a l'abast de qualsevol persona amb accés a internet.

Si bé des de la Moncloa ja apuntaven les últimes hores que els paquets s'haurien enviat des de territori espanyol, la gran incògnita continua sent a hores d'ara qui ho va fer. Segons informa El País, els experts policials estan sotmetent els sobres i el seu contingut a diferents proves per cercar-hi empremtes dactilars i restes d'ADN i estan analitzant les anotacions manuscrites que hi consten. També s'està mirant d'identificar el fabricant dels sobres, que són d'uns 18x10 centímetres, així com la companyia que els distribueix a Espanya. Els investigadors, d'altra banda, han demanat col·laboració a Correus i s'ha reclamat informació sobre el lloc i dia on es van comprar alguns dels segells (de 2,70 euros), que s'haurien adquirit de cop. L'objectiu, en aquest sentit, seria rastrejar les imatges gravades per les càmeres de seguretat pròximes al punt de compra.

En declaracions aquest divendres als mitjans de comunicació, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha qualificat de "suficientment complexa" la investigació en marxa, però ha afirmat que es podrien tenir "resultats positius en un curt període" de temps. Hi ha "una expectativa de resolució a curt termini", ha precisat. D'aquesta manera ha volgut reforçar el missatge de "tranquil·litat" que ja va llançar ahir el seu número dos –que va descartar convocar la taula d’avaluació del nivell d’alerta antiterrorista– i ha negat que es produís una "fallada de seguretat", tot i el reforç de les mesures en institucions públiques i en seus diplomàtiques. "Tenim prou mitjans per garantir la seguretat i hem observat que estava garantida perquè s'han detectat tots els paquets. Per tant, la màxima tranquil·litat", ha insistit.

El ministre, això sí, ha enviat una carta a les institucions europees per informar-los sobre els sobres i la seva possible connexió amb la guerra a Ucraïna, amb l'objectiu que els estats membres puguin adoptar mesures davant la possibilitat de viure una situació similar. La carta, a la qual ha tingut accés Efe, s'adreça als ministres de l'Interior comunitaris; a la comissària d'Interior, Ylva Johansson; a la secretària general del Consell d'Europa, Thérèse Blanchet; al president de la Comissió de Llibertats Civils de l'Eurocambra, Fernando López-Aguilar; a la directora de l'Europol, Catherine De Bolle, i al responsable de la lluita antiterrorista de la UE, Ilkka Salmi. A la missiva es detallen les circumstàncies que envolten els sis sobres rebuts i el reforç de la seguretat que s'ha fet a Espanya.

Dels sis paquets incendiaris l'únic que va deixar algun ferit va ser el que es va rebre dimecres a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, que va esclatar a les mans d'un funcionari. A banda d'aquest cas, els destinataris dels sobres fins ara han sigut el president espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Defensa, Margarita Robles; l'ambaixada dels Estats Units; el centre de satèl·lits de la Unió Europea, a la base aèria de Torrejón de Ardoz, i una empresa de fabricació d'armament a Saragossa.

stats