Política 01/12/2022

Investiguen dos paquets bomba a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid i a una empresa d'armes a Saragossa

L'artefacte a la seu diplomàtica va arribar a explotar i va ferir lleument un funcionari

3 min
Agents de la Policia Nacional acordonant l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid

Barcelona / MadridLa Policia Nacional estudia la connexió entre el paquet bomba que va arribar aquest dimecres a l'ambaixada d'Ucraïna de Madrid, un fet que l'Audiència Nacional ja investiga com a presumpte terrorisme, i l'artefacte similar que va arribar més tard a una empresa d'armes a Saragossa. En el primer cas, el paquet anava dirigit a l'ambaixador ucraïnès, Serhí Pohoreltsev, i un funcionari va resultar ferit lleu a les mans quan el va obrir i es va produir l'explosió. Va poder anar pel seu propi peu a un centre hospitalari i va ser donat d'alta. Hores més tard, el personal de seguretat de l'empresa armamentística Instalaza, que produeix els llançagranades que el govern espanyol va enviar a Ucraïna, va alertar a la policia que s'havia rebut un paquet sospitós, que finalment va ser detonat de manera controlada pels Tedax.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del paquet bomba de l'ambaixada, de fet, la Policia Nacional ja s'havia posat en alerta, va activar el protocol antiterrorista, va obrir una investigació i va judicialitzar el cas. El jutjat d'instrucció de guàrdia de l'Audiència Nacional, el número 4, dirigit per José Luis Calama, ha obert diligències, i la Policia Nacional no ha revelat fins ara cap indici de l'autoria. Segons ha explicat el mateix ambaixador ucraïnès a la premsa del seu país, el paquet va fer sospitar el seu secretari, perquè no tenia remitent, i el va lliurar al responsable de seguretat de l'ambaixada, que va decidir sortir sol al pati abans d'obrir-lo. "Tan bon punt l'ha obert ha notat alguna cosa i immediatament l'ha llançat, just abans de l'explosió", assegurava aquest dimecres Pohoreltsev al portal Pravda Europa. L'ambaixador ha detallat que l'artefacte era petit, però que hauria pogut fer molt més mal si no fos per la precaució del seu personal. El diplomàtic tampoc ha volgut apuntar res sobre l'autoria.

Membres de la Policia Municipal de Saragossa han acordonat la zona on hi ha l'empresa de fabricació d'armament Instalaza, després de rebre una carta de característiques similars a la que ha explotat a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid

El ministeri d'Exteriors parla d'"atemptat" en un comunicat remès als mitjans de comunicació en què explica que José Manuel Albares s'ha interessat pel cas. Ha trucat a Pohoreltsev des de la base romanesa de Fetesti per preguntar per l'estat de salut del treballador ucraïnès de l'empresa privada que s'encarrega de la seguretat de la delegació diplomàtica del país a la capital espanyola. A més, s'ha posat en contacte amb el seu homòleg a Kíiv, Dmitró Kuleba, per "traslladar-li el seu suport i solidaritat". Un portaveu del ministeri d'Exteriors ucraïnès ha demanat la col·laboració de les autoritats espanyoles per aclarir els fets i ha ordenat reforçar la seguretat de totes les ambaixades. Des dels passadissos del Congrés, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que es prendran les mesures necessàries per controlar la seguretat de les delegacions.

Els fets a l'ambaixada han tingut lloc cap a les 13 hores d'aquest migdia, i de seguida la prefectura de la Policia Nacional de Madrid ha desplaçat efectius per acordonar la zona, al número 52 de la ronda Abubilla de la capital espanyola, en un barri perifèric al nord-est de la ciutat. Fins allà ha traslladat agents especialitzats de desactivació d'explosius, els Tedax, així com la unitat canina. La Policia Nacional està investigant els fets a través de la policia científica i la brigada provincial d'Informació. En el cas de l'empresa d'armament, el paquet s'ha detectat poc abans de les 19.00 h i efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil s'han desplaçat fins al lloc, que ha estat desallotjat.

Sense precedents

Segons han explicat a l'ARA fonts diplomàtiques ucraïneses, no hi ha precedents d'atacs armats en representacions ucraïneses a Europa des de l'inici de la invasió russa, al febrer. En el comunicat, Kuleba ha assegurat que sigui qui sigui que està al darrere de l'atac "no aconseguirà intimidar els diplomàtics ucraïnesos ni reduir el seu esforç diari per enfortir Ucraïna i contrarestar l'agressió russa".

stats