Feijóo agafa les regnes del PP apartant-se de Vox i sense concessions a l'independentisme

El dirigent gallec és elegit oficialment amb el 98,35% de suport dels compromissaris reunits a Sevilla

4 min
Alberto Núñez Feijóo després de ser elegit president del PP

SevillaEl nou PP comença a caminar, ara ja sí, de la mà d'Alberto Núñez Feijóo. El dirigent gallec ha estat elegit oficialment com a nou president del PP amb el 98,35% dels vots dels compromissaris que han participat en el congrés que el partit celebra des d'aquest divendres a Sevilla i que ha acabat aquest migdia. En total, dels 3.111 compromissaris, dels quals 2.663 han sigut vots vàlids, 2.619 vots han anat per a Feijóo. Hi ha hagut 44 vots en blanc i 7 nuls. L'endemà de l'últim comiat de Pablo Casado al capdavant del partit, el dirigent gallec ha agafat les regnes amb un objectiu, arribar a la Moncloa, i dues premisses clares: allunyar-se de Vox oferint una alternativa "seriosa" de gestió al govern de Pedro Sánchez i, tot i rebaixar els decibels, no fer cap concessió a l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alberto Núñez Feijóo ha intentat insuflar optimisme i confiança als quadres del partit, conscient de la profunda fractura a què ha submergit el partit la batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso. L'avalen els tretze anys de govern a la Xunta i haver aconseguit quatre majories absolutes. De fet, Feijóo vol importar a l'Estat el seu model de govern autonòmic i això passa, d'entrada, per eixamplar la base electoral de la formació conservadora, que s'ha anat aprimant durant els quatre anys que Pablo Casado ha estat al capdavant del partit. El dirigent gallec defuig la política crispada i diu que vol fer "política d'adults" –la mateixa que defensa en el seu últim llibre Mariano Rajoy, amb qui s'emmiralla–. Pretén allunyar-se, així, de Vox i que els votants que van fer el salt al partit de Santiago Abascal tornin a "l'alternativa" de govern que suposa el PP: "Ho demostrarem amb responsabilitat i assossec". Mentrestant, Feijóo ofereix una oposició dialogant a Pedro Sánchez –que ja li ha ofert veure’s la setmana vinent a la Moncloa–, però amb un avís: "Que no s'equivoquin; moderació no és tebior, diàleg no és sotmetiment".

"Guardin-se els carnets de demòcrates, de gent del comú, d'espanyols i de patriotes. Guardin-se les proclames i comencin a treballar com a adults. Deixin de ser més espanyols que ningú, més patriotes i del comú que ningú", ha etzibat Feijóo, en un missatge dirigit al partit de Santiago Abascal, però també als socialistes. El dirigent gallec s'ha desmarcat de l'extrema dreta obviant, però, que al seu regnat ja li pesa un pacte de govern amb Vox a Castella i Lleó, i sense aclarir si ell estaria disposat a compartir-hi un executiu estatal. "No som un partit de mera contestació, de rebuig o de consigna, som un partit de govern", ha insistit. De fet, Feijóo ha remarcat el perfil "europeista" del PP i ho ha volgut visualitzar convidant el president dels populars europeus a l'Eurocambra, Manfred Weber; el president del PP europeu, Donald Tusk –crític amb el pacte de govern a Castella i Lleó–, i també el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas. Les paraules de Feijóo serveixen, a més, d'avantsala per a les pròximes eleccions a Andalusia, on el PP es juga mantenir el govern de la Junta i aturar el creixement de Vox, que podria exigir entrar a l'executiu.

El camí emprès per l'encara president de la Junta de Galícia –preveu deixar el càrrec aquest mes d'abril– haurà de conviure, però, amb l'altra ànima del partit, la que representa la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. La dirigent popular va tornar a demostrar aquest divendres que el seu estil i la seva estratègia difereixen de Feijóo. Ayuso va tornar a fer un discurs de contrapès al govern espanyol, una tàctica que havia tensat la relació amb la direcció de Casado. També Carlos Iturgaiz, president del PP basc, o el mateix Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella i Lleó, van alinear-se amb el discurs estrident i visceral d'Ayuso. Tot i l'aliança Feijóo-Ayuso per desbancar Casado del capdavant del PP, ara l'interrogant és veure si és possible aquesta convivència.

Avís a l'independentisme

"Respecto la unitat i la sobirania del nostre país, això està per sobre del president del PP i per sobre de tot. La nostra sobirania no es negocia amb ningú, la nostra integritat territorial no es negocia amb ningú". El missatge de Feijóo anava clarament dirigit a l'independentisme, però també al govern de Pedro Sánchez, que ha obert una via de diàleg amb la Generalitat per resoldre el conflicte català. El dirigent gallec havia modulat fins ara les formes, però el dia de la seva coronació ha deixat clar que el fons és el mateix que el dels seus predecessors: cap concessió a l'independentisme.

"No som independentistes, nacionalistes ni condescendents amb l'independentisme", ha insistit. El dirigent gallec ha tornat a mostrar-se com el principal garant de la Constitució. Ho ha fet després que l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat hagués relacionat l'independentisme amb el president rus, Vladímir Putin: "Putin ha trobat aliats als extrems i als separatismes per debilitar els pilars de la nostra democràcia des de dins d'Europa". Igual que Weber: “Putin ha finançat populismes d’extrema dreta i independentistes a tot Europa, també a Espanya amb Catalunya”.

L'estat de les autonomies és el model a preservar a l'Estat, la via que, segons Feijóo, ha funcionat des de la Transició: "Som el partit que defensa l'Espanya de les autonomies, la unitat dins la diversitat". I en aquest punt ha aprofitat per desmarcar-se també del discurs de Vox, que defensa la dissolució de l'estat autonòmic. "El PP no és un partit confederal, sinó nacional, autonomista i que defensa la nació espanyola", ha apuntat.

L'adeu de Casado

Les primeres paraules del dirigent gallec com a flamant líder dels populars han sigut per recordar el llegat dels seus predecessors. El de Casado, però sobretot el de José María Aznar i Mariano Rajoy, que ha presentat com els seus "referents". Un cop clausurat el congrés, Feijóo s'ha envoltat a l'escenari dels presidents autonòmics i també ha rebut l'abraçada de Pablo Casado. Aquest dissabte el ja expresident del partit ha saludat Isabel Díaz Ayuso quan ha arribat a l'auditori, una instantània que aquest divendres el partit va evitar mostrar en la realització de les imatges del congrés. Diversos dirigents del PP han acomiadat Casado, com la nova secretària general, Cuca Gamarra, que ha assegurat que "entén" la decisió de Casado d'abandonar totes les responsabilitats al partit, mentre que l'exportaveu dels populars al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, crítica amb la gestió de l'expresident popular, ha afegit que era la decisió "correcta".

stats