Ofensiva del PP contra Sánchez

Feijóo es manifesta a Pamplona amb UPN i Vox contra el pacte "miserable" del PSOE amb EH Bildu

El líder dels populars obre la porta a una moció de censura contra Pedro Sánchez "si la legislatura es col·lapsa"

ARA
3 min
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest diumenge a Pampolona.

MADRID"És una falsedat dir que Pamplona tindrà una alcaldia progressista. Pamplona tindrà una alcaldia reaccionària". Així ha censurat el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, l'acord anunciat dimecres entre PSOE i EH Bildu per arrabassar a Unió del Poble Navarrès (UPN) la vara d'alcalde. "És una indignitat i una misèria", ha insistit Feijóo en declaracions als mitjans de comunicació, just abans de la manifestació convocada aquest diumenge a Pamplona contra el pacte entre els socialistes navarresos i els abertzales. La convocatòria, que ha agrupat unes 10.000 persones segons les primeres xifres de la Delegació del govern espanyol a Navarra, també l'han abanderat UPN i Vox.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Seguint el duríssim to dels darrers dies, Feijóo ha recriminat al PSOE que el seu moviment implica "destruir tot el que s'ha fet en els darrers anys a Espanya en la lluita contra el terrorisme". "El PSOE perd la seva dignitat i la seva memòria. [Jo] seria incapaç de donar-li l'alcaldia de la capital de Navarra a un partit polític que ha assassinat els meus companys", ha afirmat Feijóo en referència a EH Bildu. Una declaració que replica el discurs més reaccionari utilitzat pel PP i, en particular, per figures com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, durant la campanya electoral de les municipals. Llavors Ayuso va equiparar EH Bildu amb ETA –que havia anunciat la seva dissolució cinc anys abans–. Tanmateix, i sobretot després de l'acord entre PSOE i Junts, no és el primer cop que el líder dels populars eleva el to d'aquesta manera.

Aquest dimecres es va segellar entre el PSOE i EH Bildu el pacte que no va ser possible fa mig any, just després de les eleccions del 28-M. Els socialistes navarresos i els abertzales han acordat una moció de censura que ara sí que donarà l'alcaldia al candidat d'EH Bildu, Joseba Asiron, el segon candidat més votat per darrere de Cristina Ibarrola, d'UPN. La moció es debatrà el dijous 28 de desembre i, a priori, tirarà endavant gràcies a una majoria progressista que suma 16 regidors, dos per sobre de la majoria absoluta: vuit d'EH Bildu, cinc dels socialistes navarresos, dos de Geroa Bai i un d'Amb Tu-Zurekin.

"Lamento que, un cop més, en aquest mur que està construint, Pedro Sánchez hi posi un altre totxo per dividir i separar l'Espanya constitucional i, en aquest cas, utilitzar Navarra per al seu mur. Ni els navarresos ni aquesta ciutat de Pamplona s'ho mereixen", ha dit Feijóo, que ha volgut mostrar "tot el suport" a l'encara alcaldessa d'UPN, Cristina Ibarrola, que s'haurà d'acomiadar del consistori abans que acabi l'any. Feijóo ha aprofitat l'avinentesa per recriminar als socialistes que mentre que al PP "se li demana que doni suport al PSOE per impedir un govern d'EH Bildu a Vitòria o dels independentistes a Barcelona, ara el partit socialista dona un govern a una marca política que és independentista i, el que és pitjor, una marca política hereva dels terroristes", ha reiterat Feijóo.

El president d'UPN, Javier Esparza, s'ha pronunciat en la mateixa línia. Ha assegurat que Pedro Sánchez "entregarà Pamplona al feixisme abertzale". "Treballarem des d'ara mateix per recuperar l'alcaldia", ha dit Esparza. La ultradreta de Vox també s'ha aferrat a aquest discurs: "ETA governarà a Pamplona amb els vots del PSOE", ha afirmat el membre de Vox Juan García-Gallardo.

Reunió Sánchez-Feijóo

La manifestació a Pamplona arriba a les portes d'una possible reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder dels populars. De fet, dilluns venç la primera data que el PSOE va plantejar a Feijóo per celebrar aquesta trobada. Per ara, el PP no s'ha pronunciat sobre si finalment acceptarà o no la reunió, cosa que fonts socialistes consideren un "fet greu i sense precedents". "[Alberto Núñez Feijóo] continua callat i deixant passar els dies evitant la cita", critiquen les mateixes fonts.

De fet, aquest diumenge Feijóo ha obert la porta a un pas que és més aviat el contrari a qualsevol mena d'acostament. En una entrevista a El Diario Vasco, el líder dels populars ha afirmat que "si la legislatura es col·lapsa" es plantejaria una moció de censura contra Pedro Sánchez. Al gallec li han preguntat per aquesta qüestió abans de la manifestació, però llavors ha tirat pilotes fora: "Si considero que en algun moment de la legislatura ja no es pot fer cap més pas que no sigui presentar una moció de censura, per descomptat que la presentaré, amb independència que tiri endavant o no", ha dit.

La intenció de Sánchez en aquesta reunió és abordar la renovació del Consell General del Poder Judicial, que fa cinc anys que té el mandat caducat, una reforma del finançament autonòmic i l'eliminació del terme disminuït de la Constitució, una iniciativa que ja va naufragar en el seu moment, com la resta de propostes.

stats