Política
Política 30/11/2010

Felip Puig veu "inviable" generalitzar el concert econòmic basc a tot l'Estat

Felip Puig defensa que Catalunya ha d'aspirara un concert que limiti el dèficit fiscal, a l'estil del finançament dels lands alemanys. DiU que l'executiu de Mas tindrà "entre tres i quatre departaments menys"

Efe
1 min

BarcelonaEl secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha considerat avui "inviable" generalitzar el concert econòmic basc a tot Espanya. En declaracions a COM Ràdio, Puig ha afirmat que "els governants espanyols hauran de donar una resposta més o menys satisfactòria" a la reivindicació de CiU de concedir a Catalunya un model de finançament similar al qual disposa el País Basc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha defensat, això sí, un model de finançament cooperatiu però que quedi limitat el dèficit fiscal, a l'estil del model dels lander alemanys, que no poden aportar més del 4,5% del PIB a solidaritat interterritorial per mandat del seu tribunal constitucional. El constitucional alemany va sentenciar que tota solidaritat que superi el 4,5% del PIB és lesiu per a les les possibilitats de creixement del territori que practica la solidaritat. El dèficit fiscal català gira entorn al 8 i el 10% del PIB.

Puig ha reconegut que "el concert econòmic a la basca és inviable per a tot Espanya", ja que amb prou feines preveu mecanismes de compensació per a l'Estat. "El concert econòmic basc, si algú algun dia vol parlar d'ell, no només no té retorn a Espanya sinó que resulta que bona part dels serveis prestats per l'Estat al País Basc no es paguen i per tant tenen rendes superiors al seu esforç fiscal", ha explicat.

D'una altra banda, Puig ha confirmat que "en lloc de les quinze conselleries" actuals, comptant el Departament de la Presidència, el govern de CiU tindrà "entre tres i quatre departaments" menys.

stats