Política 07/04/2015

Felip Puig atribueix a una "intencionalitat de destrucció política" que el vinculin a casos de corrupció

El conseller d'Economia i Empresa admet la seva "amistat" amb el primogènit de l'expresident Pujol, però assegura que no hi ha fet mai negocis. Afirma que coneix els "límits" de la seva activitat pública

Laia Vicens/ Marc Colomer
3 min
Felip Puig, a l'entrada de la comissió parlamentària d'investigació sobre el frau i el cas Pujol / PERE TORDERA

Barcelona"Mai he tingut cap negoci, ni cap empresa, amb Jordi Pujol Ferrusola, amb cap dels seus germans ni tampoc amb els meus". Amb aquestes paraules el conseller d'Ocupació i Empresa, Felip Puig, ha negat qualsevol relació amb les activitats empresarials privades del primogènit dels Pujol, ni amb els seus germans Oriol i Jordi, imputats per blanqueig de capitals. Puig ho ha dit durant la seva compareixença a la comissió d'investigació del frau fiscal del Parlament, on ha admès que és "amic" del fill gran del matrimoni Pujol-Ferrusola des de ben petits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Puig ha assegurat que sempre ha "identificat" els "límits" entre la seva activitat pública -que exerceix des del 1988- i les privades, que "mai" ha tingut, ha dit. "Sempre he tingut molt clara la meva vocació de servei públic d'acord amb els mandats constitucionals, del Parlament i del Govern".

I és que Puig ha atribuït les reiterades vegades que ha estat assenyalat per casos de corrupció a una "intencionalitat de destrucció política". Per això, ha insistit en diverses ocasions que cap instrucció judicial l'ha citat a declarar, ni com a imputat ni com a testimoni. "Tot el que diu aquí és fals", ha dit en relació a una informació que afirmava que el jutge Pablo Ruz havia demanat a l'UDEF que investigués Puig arran d'una revelació d'un empresari que havia admès que el conseller demanava comissions del 5% per adjudicacions públiques.

Els portaveus dels grups parlamentaris a la comissió d'investigació han fet especial èmfasi en la seva relació d'amistat amb Jordi Pujol Ferrusola, amb qui es coneixen des dels sis anys (anaven a la mateixa escola) i són amics des d'adolescents. Ara bé, Puig ha negat haver-lo ajudat "econòmica o financerament", de manera que ha descartat que Pujol Ferrusola s'hagi "aprofitat" de la seva amistat. "Hi ha hagut moments en què l'amistat des de la perspectiva personal i emocional, l'hem tensat. En algun moment l'he ajudat i en algun moment m'ha ajudat ell, sempre des de la perspectiva personal, mai des de la perspectiva econòmica i financera", ha assegurat.

"El que diu el president Pujol, m'ho crec"

Felip Puig ha explicat que coneix els Pujol des de petit, quan ja va evidenciar que era una família "amb un estatus econòmic" per sobre del de la seva, que ha dit que han passat alguna "situació econòmica difícil". Puig ha admès que la confessió de la fortuna oculta a l'estranger va "consternar-lo" políticament, per la figura de l'expresident, però també "personalment", per aquest vincle "afectiu" amb els Pujol i, en concret, amb Jordi Pujol Ferrusola. Ara bé, Puig ha dit que a dia d'avui se segueix creient la versió de la família -que diu que els diners a l'estranger provenen d'una herència- però també la de Jordi Pujol Ferrusola. En aquest sentit, ha dit que s'ha de separar l'herència política de l'expresident, que "continua immaculada" de l'aspecte "ètic i moral" de la confessió, que ha lamentat.

Ara bé, després de recordar que els fills de l'expresident han tingut "relacions amb empreses contractistes de la Generalitat" -ha defensat que tothom ha de poder optar a adjudicacions de l'administració en condicions d'igualtat i lliure concurrència-, ha matisat que només posa la mà al foc per ell, per la seva mare i les seves filles. "Jo no pregunto als meus amics a què es dediquen ni si tenen diners a l'estranger", ha reblat. També ha negat cap relació amb el cas Palau, malgrat els informes de la UDEF, que ha assegurat taxativament que són "falsos". Ho demostra, diu, que ni se l'hagi investigat, ni se l'hagi imputat ni se l'hagi citat tant sols com a testimoni.

No creu que CDC o CiU el volgués investigar

Sobre Método 3, el cas d'espionatge polític, Puig ha explicat que no va tenir coneixement que era objecte de seguiments per part de l'agència d'espionatge fins que va transcendir el cas a través de les escoltes de la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho i l'exparella del primogènit dels Pujol Maria Victòria Álvarez. El conseller ha afegit que "mai" ha cregut que fossin companys del partit qui va encarregar que l'espiessin.

El conseller no ha entrat a valorar la conversa de la Camarga, que ha qualificat de “fantasies de caràcter personal” entre Camacho i Álvarez, però ha avisat que, “si són certes” les manifestacions que s'hi pronuncien, “el prestigi quedarà en entredit”, en relació a la líder del PP. Puig ha negat haver menjat -“ni dinar, ni sopar, ni berenar, ni esmorzar”, ha dit- al restaurant Via Venetto amb Jordi Pujol Ferrusola, tal i com s'afirmava a la gravació.

stats