Política 02/06/2014

El tràmit fins a la proclamació de Felip VI durarà de tres a sis setmanes

El govern espanyol i les Corts escurçaran al màxim els terminis per fer que la transició entre pare i fill sigui el més breu possible

Agències
2 min
El príncep Felip de Borbó / EFE

MadridLa maquinària institucional treballa a ple rendiment per aconseguir que la proclamació de Felip de Borbó com a nou rei d'Espanya arribi al més aviat possible, amb tràmits d'urgència per escurçar els terminis. Amb tot, Espanya no tindrà un nou rei de forma immediata. El tràmit institucional des d'aquest dilluns, data de l'anunci d'abdicació de Joan Carles en el seu fill, el príncep d'Astúries, fins a la proclamació del futur rei Felip VI, durarà de tres a sis setmanes, segons càlculs de la Casa del Rei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és el temps que durarà el tràmit parlamentari de la Llei Orgànica que aquest dimarts aprovarà el govern espanyol en un Consell de Ministres extraordinari. També es farà la convocatòria de la solemne sessió conjunta de les Corts Generals en què el fins ara príncep serà investit rei d'Espanya.

La llei orgànica serà registrada aquest mateix dimarts al Congrés dels Diputats i la Mesa de la Cambra baixa es reunirà a les sis de la tarda per qualificar i obrir un termini d'esmenes, requisit previ abans d'arribar al ple, on serà tramitada pel procediment d'urgència i en lectura única.

A continuació, la norma passarà al Senat, que seguirà el mateix procediment. Si no és modificada amb esmenes (un fet improbable, tenint en compte la posició dels partits majoritaris, quedarà definitivament aprovada.

Encara quedarà, però, un últim tràmit, el de la publicació a l Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Serà aleshores que serà efectiva l'abdicació del rei. S'espera que el mateix dia se celebre la sessió solemne de les Corts Generals que proclamarà al nou rei Felip VI. Tot, amb un procediment d'urgència, pensat per escurçar al màxim el període de transició entre pare i fill.

stats