Política 14/08/2015

Fernández Díaz prova de desviar el debat de Rato al 27-S: "És més interessant parlar de Catalunya"

Acusa el PSOE i CDC de bracet "per no parlar d'aquestes coses i només de la reunió del 29 de juliol" al ministeri de l'Interior

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, durant la compareixença a la comissió d'Interior del Congrés / EFE

MadridEl torn de rèplica durant la compareixença al Congrés per aclarir la reunió amb l'imputat Rodrigo Rato ha desmuntat el ministre de l'Interior. Jorge Fernández Díaz s'ha començat a posar nerviós quan ja no tenia un guió al davant. El primer trompicó ha estat intentant explicar les diferències entre una reunió pública i una de privada. Ha tardat cinc minuts a argumentar que ell té dues agendes, una d'oficial i una de particular, que dins de l'oficial n'hi ha una de pública i una altra de no pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però quan ha tornat a recuperar el to ha estat quan ha desviat el tema cap a Catalunya. Ha acusat tant el PSOE com Convergència d'anar de bracet "per no parlar d'aquestes coses i només de la reunió del 29 de juliol" al ministeri de l'Interior. "És més interessant parlar de Catalunya", ha deixat anar, i ha acusat els socialistes de no embolicar-se amb la "bandera nacional" a Catalunya i, en canvi, fer-ho a la resta de l'Estat.

Ha atacat durament el portaveu de CDC a la comissió d'Interior, Feliu Guillaumes, que l'ha acusat de "recrear la brigada politicosocial franquista" amb les seves polítiques contra Catalunya. "Són al grup parlamentari on són i el que estan fent a Catalunya podria ser més prudent respecte de la llei i l'estat de dret, perquè des del seu partit no poden donar lliçons de respecte a la lluita contra la corrupció. Sincerament, em sona com una broma pesada", ha dit Fernández Díaz enmig d'aplaudiments dels diputats populars.

El ministre ha recordat les "fotos meravelloses" dels dirigents de Convergència acompanyant el secretari general del seu partit a declarar. "Digui als seus coreligionaris que tornin al sentit comú i al respecte a la llei i a l'estat democràtic i de dret i a la separació de poders. I quan els ho digui, vingui aquí", ha conclòs, emfatitzant que les eleccions a Catalunya són "autonòmiques" –ho ha puntualitzat dues vegades seguides.

Abans de concloure el torn de rèplica, ha recordat que quan va entrar a la funció pública hi havia el president Josep Tarradellas: "Per desgràcia ja no hi és, amb el seu sentit de la rectitud".

stats