Política 26/06/2016

Fernández Díaz a De Alfonso: "Ja has vist que no ha sortit res… Això és un pacte de cavallers"

El diari Público demostra que l'exfiscal en cap de l'Estat Eduardo Torres-Dulce coneixia les converses entre el ministre de l'Interior i Antifrau

Ara
5 min
Fernández Díaz a De Alfonso: "Ja has vist que no ha sortit res... això és un pacte de cavallers

BarcelonaNoves gravacions de converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, en la sèrie que ha anat desgranant el diari Público aquesta setmana. Tots dos mantenen una altra trobada, la segona, poc abans de la consulta del 9-N a Catalunya i després que De Alfonso hagi facilitat documentació per acusar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Del diàleg se n'extreu la voluntat de Fernández Díaz de recopilar informació de casos que afectin dirigents catalans i filtrar-los a la premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquí reproduïm una part de la conversa:

Fernández Díaz: Tu, en compliment de la teva paraula, em vas donar un parell de papers. Ja has vist que no ha sortit res. A mi, [José Ángel Fuentes] Gago em va transmetre que allò de Vic no estava encara i que tu t'havies vist amb el fiscal, amb Bermejo, però que també t'havies de veure amb tal i tal altre, i ja has vist que… [parlen tots dos alhora] Això és un pacte de cavallers, com és evident, per tant jo no…

De Alfonso: Ministre, jo estic a les teves ordres. La veritat és que… però t'explico com va, el que faig és posar-te al dia de com va.

Fernández Díaz: Vaig parlar amb Torres Dulce, eh.

De Alfonso: Em consta, em consta.

Fernández Díaz: Et consta, oi? Et consta. Però tal com vam quedar, de manera que…

De Alfonso: Sí, sí, jo avui li he portat quatre arxius molt sucosos. El del CTTI [a la primera conversa parlen d'aquest centre], que era cantat el delicte i ens ho ha arxivat la Fiscalia sense fer res, res.

Fernández Díaz: Quin fiscal?

De Alfonso: Sempre són els mateixos: Emilio Sánchez Ulled [fiscal de Barcelona] o…

Fernández Díaz: O Bermejo?

De Alfonso: No, no, Bermejo no. Bermejo no ens ho arxiva, no. Els que els arxiven són Emilio Sánchez Ulled i una noia que és… Ángeles [incomprensible]. Però no et preocupis, jo avui ho he donat al José Ángel [Fuentes Gago, inspector en cap i mà dreta del número dos de la Policia] perquè t'ho faci arribar o a tu o al fiscal, perquè vegi la profunditat del nostre informe; de 80 folis alguns i en 10 línies.

Fernández Díaz: Com el rebutja?

De Alfonso: Sense fer res. Un era el del CTTI, que era el tripijoc del contracte públic de les Telecomunicacions, que ho van donar a El Corte Ingles, Aitisa… i altres, a través de l'agent que és aquest paio… que és un pes pesant. Dos, el de la sanitat: Ramon Bagó, el paio que va dir que als del PP caldria fotre'ls un tret.

Fernández Díaz: Sí, sí, el turisme… [incomprensible]

De Alfonso: D'aquest ho teníem tot, hem desfet totes les societats, una pila de delictes. Emilio Sánchez Ulled ho ha arxivat, basant-se en el testimoni d'ell. Li va prendre declaració i s'ho va creure. L'hi he portat, li he portat l'informe nostre…

Fernández Díaz: I què t'ha dit l'Eduardo?

De Alfonso: No, l'he portat al José Ángel, perquè…

Fernández Díaz: A Salinas? A Gago, sí.

De Alfonso: A Gago, perquè a través de qui ell consideri oportú el faci arribar o a tu o al fiscal general. Li he portat el de l'alcaldessa que va ser de Sant Vicenç dels Horts [Amparo Piqueras].

De Alfonso es queixa que alguns fiscals es resisteixin a vincular polítics sobiranistes de CDC i ERC a casos de corrupció. Menciona dos dels casos "sucosos', un dels quals afecta Francesc Homs, sobre dos nomenaments suposadament irregulars de cunyades de Felip Puig, líder convergent, del qual ja van parlar en la conversa anterior. L'altre dossier és sobre el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal i Serra, amb 320 despeses de menjars carregades a la targeta de l'Ajuntament.

Fernández Díaz: És una malversació…

De Alfonso: És una malversació de l'alçada d'un campanar, perquè hi tenim dues nits d'hotel, dos viatges a València i a Alacant i dos regals que no sabem de quina botiga són perquè ha desaparegut la botiga on els va comprar, però només són sis despesetes a part dels menjars, que són 322. Així que dóna'm això, dóna'm una setmana, que si l'arreplego per aquí no té justificació el fitxer la Fiscalia. El podem enxampar. Llavors, jo et faré arribar les notícies: "Ministre, el té la Fiscalia perquè ho hem descobert…"

Fernández Díaz: Podem…

De Alfonso: …i, per tant, a partir d'aquí, que la Fiscalia o qui sigui: "La Fiscalia està investigant tal". D'acord, però això no ho tenim ara, tot i que ja l'han llegit i estan d'acord que l'hi enviïn.

Fernández Díaz: I això pel que fa a Vila d'Abadal.

De Alfonso: Sí, Vila d'Abadal. El tema Francesc Homs el vaig donar a Bermejo, però Salines em va trucar i em va dir: "Escolta, que no m'ho has donat en castellà, sinó en català". Esclar, té raó, va ser una errada meva… És que ni ho vaig pensar perquè com que Bermejo parla català…

Fernández Díaz: I Bermejo ha de demanar a Salines permís per…?

De Alfonso: Perquè Bermejo depèn de Salines.

Fernández Díaz: No, ja, ja, però per què? ¿Perquè era el conseller i era tot això o què?

De Alfonso: No, no, perquè… perquè jo l'assumpte el donaré a Anticorrupció.

Fernández Díaz: Sí, ja, ja. Però ¿Bermejo ha de demanar criteri per a qualsevol cas al fiscal en cap?

De Alfonso: No, no, no. El fiscal en cap ha d'assignar l'assumpte. Sense el seu OK, la Fiscalia Anticorrupció no ho tirarà endavant. Jo el vaig donar al Fernando i li vaig dir: "Escolta, fes tu l'entrada i dóna-ho a l'Antonio, a Antonio Salinas. I com que també hi havia Pepe Grinda a Barcelona aquella setmana, i a Pepe Grinda també el conec bé, doncs vaig dir: "Escolta, mireu-vos-ho tots dos, quatre ulls són millors que dos, mireu-vos-ho, l'hi doneu, ho col·loqueu al fiscal en cap i ja està. Quan ho van donar a Antonio Salinas ells dos, estava en català [riu]. No, ja està traduït i jo he quedat amb l'Antonio a les onze del matí, ministre, i l'hi porto aquí en castellà tot. Li he traduït fins i tot els dos fulls que et vaig donar a tu, amb les signatures; fins això he traduït, fins els decrets que va firmar. Això està parlat. Llavors jo demà ho deixo a Antonio Salinas i li faré l'explicació de què va i li diré que, sisplau, dediqui aquest cap de setmana a mirar-s'ho, ell o qui ell vulgui que s'ho miri, i dilluns em confirmi si vol que ja de forma oficial l'hi lliuri. Si m'ho confirma de forma oficial et diré el mateix dia: "Ministre, confirmat. Aquesta setmana va cap al fiscal Anticorrupció".

stats